DYRE DRENGER: Christian Eriksen og Thomas Delaney jubler for seier i VM-kvaliken mot Irland i fjor høst. Nå skal de snart høste fruktene av nettopp den prestasjonen.
DYRE DRENGER: Christian Eriksen og Thomas Delaney jubler for seier i VM-kvaliken mot Irland i fjor høst. Nå skal de snart høste fruktene av nettopp den prestasjonen. Foto: Paul Faith/AFP

danmarks dyreste tror egen Rekord blir slått:

– Det kan ikke gå mange måneder før Christian slår meg

Thomas Delaney ble hentet til Borussia Dortmund som tidenes dyreste danske fotballspiller forrige uke. Nå venter midtbanestjernen på at Christian Eriksen skal frarøve ham den samme tronen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik sendes VM på TV 2 og NRK

Kastrup/Anapa (TV 2 Sporten):

Starten på fotball-VM nærmer seg med stormskritt, og mandag reiste det danske landslaget til Russland. Nå gjenstår kun fem dager med forberedelser før lørdagens VM-start mot Peru i Saransk.

For en av de viktigste spillerne, midtbaneprofilen Thomas Delaney, har den siste tiden ikke bare inneholdt forberedelse til sitt første mesterskapet med det danske flagget på brystet. Forrige uke ble han nemlig solgt fra Werder Bremen til Borussia Dortmund, i en overgang som er verdt i overkant av 200 millioner kroner.

Med det ble Delaney også en av tidenes dyreste skandinaviske - og tidenes dyreste danske - fotballspiller. Den tittelen regner 26-åringen imidlertid snart med å miste til sin mer profilerte midtbanepartner, Tottenham-stjernen Christian Eriksen.

– Er det ekstra press på deg når det gjelder å prestere i VM nå som du er blitt en av Skandinavias nest dyreste fotballspillere gjennom tidene?

– Ja, selvfølgelig, men vi har jo Christian her. Det kan ikke gå mange måneder før han slår meg. Jeg venter bare på at han en dag er nummer én, sier Delaney til TV 2.

Rettelse: Opprinnelig stod det i saken at Delaney var tidenes dyreste skandinaviske spiller. Dette er feil, da flere svensker har vært dyrere. Blant annet Victor Lindelöf til Manchester United forrige sommer. Zlatan Ibrahimovics overgang fra Inter til Barcelona i 2009 var selvsagt også i utgangspunktet av en større størrelsesorden enn Delaneys, men all den tid den også inneholdt en overgang for Samuel Eto’o andre veien, er nøyaktig verdi for overgangen uviss. En eventuell overgang for Eriksen vil uansett overstige begge disse, men det er feil å omtale Delaneys overgang både som den største og som den nest største skandinaviske gjennom tidene. (Journalisten beklager).

Delaneys midtbanemakker Eriksen gjennomførte mandag selv en kort fellesseanse med den danske pressen på Kastrup og skrev deretter autografer til fremmøtte fans. Stjernespilleren er tydelig populær, og hans signatur jaktes garantert også av flere av de aller største klubbene i verden denne sommeren.

Delaney spiller under mindre press nå, men ...
​VM er på mange måter et utstillingsvindu, men allikevel er den nye Dortmund-spilleren Delaney klar på at det føles godt å få gjennomført sin egen overgang fra Bremen til Dortmund allerede før avreise til Russland.

– Det var viktig. Det er ikke alltid man er i den posisjonen at man kan bestemme når man bytter klubb, men det var den klubben jeg helst ville til. Det var ikke avgjørende for meg at det var før VM, men det var noe jeg ønsket. Da finner man roen, det ikke det samme presset på meg, og jeg kan forhåpentligvis spille litt mer fritt, sier han.

Allikevel kjenner midtbanespilleren med den dødelige venstrefoten på et press, både med tanke på å prestere i klubblaget, men også på å levere i den danske trøyen når VM-eventyret starter.

– Selvfølgelig er det press. Det er en stor klubb jeg kommer til, og da må jeg prestere fra dag én. Det vil også være flere øyne på meg her når jeg nå spiller i Dortmund, men det er en del av det, og det tar jeg gjerne med meg, sier Delaney.

Stjernene gleder seg: 

– Det blir fett
Sammen med landslagssjef Åge Hareide og lagkameratene drar Delaney til Russland med optimisme i bagasjen. Helgens 2-0-seier mot Mexico på Brøndby stadion var bare den siste av en lang rekke gode prestasjoner.– Jeg gleder meg vilt mye. Vi hadde en veldig god prestasjon mot Mexico, har 15 kamper uten nederlag og har holdt nullen de siste kampene. Det kunne egentlig ikke vært bedre, avslutter Delaney overfor TV 2.

Optimistisk er også angrepsspiller Yossi Poulsen, som selv scoret ett av målene i 2-0-seieren i generalprøven mot Mexico lørdag.

– Det blir veldig spennende. Jeg tror det blir fett, og jeg tror vi kommer til å gjøre en god figur. Jeg tror vi kommer til å spille et veldig, veldig godt VM, og vi gleder oss bare til å komme i gang, sier Poulsen til TV 2.

Hareide har godfølelsen
Landslagsledelsen er også optimistisk. Åge Hareide er Norges eneste representant i VM, og ser frem til sin debut på den ypperste scenen.

– Den er en fantastisk god følelse. I går var kanskje en av de beste fridagene jeg har hatt. Jeg visste at jeg skulle videre til et verdensmesterskap neste dag. Jeg har som regel bare sittet hjemme og smilt, sier den danske landslagssjefen til TV 2.

Smilet er også på plass hos Jon Dahl Tomasson, som er Hareides nærmeste mann og allierte. Den tidligere danske landslagsstjernen er nordmannens assistenttrener, og bringer med seg rutine som tidenes mestscorende danske i VM. Nå tror han på suksess for sitt lag.

– Vi er definitivt klare for å reise. Vi gleder oss veldig mye. Det blir fremragende uker. Vi er godt forberedte, guttene har trent veldig bra, vi har et godt lag og vi får gode fasiliteter. Det skal bli skikkelig gøy å komme i gang, sier Tomasson til TV 2.

Danmark VM-åpner i den TV 2-sendte kampen mot Peru lørdag kveld (kampstart 18.00), og møter også Australia (21. juni) og Frankrike (26. juni) i gruppespillet.

Slik sendes VM på TV 2 og NRK