Sven Erik Bystrøm sliter med lave jernverdier.
Sven Erik Bystrøm sliter med lave jernverdier. Foto: Bendiksby, Terje

Sykdom truer Tour de France-deltagelsen for Bystrøm

Sven Erik Bystrøm (26) sliter med lave jernverdier. Mads Kaggestad tviler på Tour de France-mulighetene hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

26-åringen er i bruttotroppen til Tour de France for UAE Team Emirates sammen med Aleksander Kristoff, men med under én måned igjen til start i Vendée-regionen er det bare hvile som gjelder for haugesundgutten.

– Under Criterium du Dauphiné oppdaget vi at jeg har ganske mye lavere jernnivåer i blodet enn normalt. Nå har jeg treningsfri og skal ta grundigere blodprøver for å se om de gir flere svar, sier Bystrøm til TV 2.

Dersom kroppen ikke responderer positivt de neste to ukene, spøker det for Tour de France-deltagelsen.

– Om jeg er dårlig i forkant av Touren, starter jeg selvfølgelig ikke. Det gjenstår å se hvordan jeg responderer fremover nå. Det kan være formen kommer uansett med litt hvile.

Eneste konkurranse før Tour-start 7. juli er NM i Sandefjord. Der er det tempo torsdag 21. juni og landeveisritt søndag 24. juni.

Bystrøm sier til TV 2 at han ikke følte seg i toppslag før Dauphiné, men heller ikke syk.

– Dauphiné er et av de hardeste rittene. Etappene er lik dem som kjøres i Touren. Det er hardt på kroppen. Jernmangelen min kan være årsaken til at jeg fikk det hardere der enn jeg hadde trodd på forhånd, men jeg sto ikke av før på den siste etappen.

Det er usikkert hva som har forårsaket jernmangelen.

– Men jeg krasjet på siste etappe av Tourof California. Da jeg kom til Norge, begynte Hammer series kjapt. Det kan ha vært for lite restitusjon mellom de to rittene, tror han.

Pessimistisk Kaggestad

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad er ikke optimist med tanke på Tour de France for Bystrøm.

– Jeg har lagt merke til at han har virket kraftløs og sliten i Dauphiné. Da er det typisk at han har lave blodverdier. Nå har jeg ikke veldig store forhåpninger om at han kommer med til Touren. Det er bare åtte plasser. Han er nok avhengig av at resten av laget underpresterer, sier Kaggestad.

Sykkeleksperten tror lagledelsen har merket seg problemene, samtidig som Bystrøms sesong ikke har vært veldig bra.

– Det er alltid noen andre som glimter til inn mot Touren. Bystrøm må nesten vinne NM for å ha sjanse til å komme med nå. Selv da tror jeg han vil slite med å komme med. Man må uansett være 100 prosent for å tåle belastningen av et Tour de France.

Forandring i planene

Bystrøm skulle egentlig sykle Sveits rundt, som pågår nå, med Kristoff. De planene ble endret.

– Dan Martin (Team Emirates' klatresterke kaptein, journ. anm.) ville ha mer støtte på lagtempoen og de litt flatere etappene i starten. Han hadde tre hjelpere i fjellene, men ville ha et bedre komponert lag. Da ble jeg flyttet dit.

Tirsdag kl 20 presenterer Dag Otto Lauritzen, Johan Kaggestad og Christian Paasche TV 2s Tour de France-planer på sykkelkafeen Peloton i Torggata 35 i Oslo. Alle er invitert. Førstemann til mølla.