Slik blir toppmøtet mellom Trump og Kim

For ett år siden haglet skjellsord og trusler. Tirsdag blir de to statslederne historiske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokka ni på morgenen lokal tid, eller klokka tre på natten norsk tid, skal president Donald Trump, og Nord-Koreas leder, Kim Jong-un møtes på luksushotellet Capella på øya Sentosa i Singapore.

Møtes på tomannshånd

Dermed går de to statslederne og tidligere erkefiendene inn i historiebøkene.

  • Følg toppmøtet direkte natt til tirsdag fra klokken 0230 natt til tirsdag på TV2.no og Nyhetskanalen

Etter det planlagte håndtrykket skal Trump og Kim møtes på tomannshånd kun med oversettere til stede.

Møtet kan vare i opp mot to timer. Deretter utvides møtet med partenes medarbeidere til et bilateralt møte, og «arbeidslunsj», skriver Det hvite hus i en pressemelding.

Trolig er det kun Nord-Koreas atomvåpenprogram som står på Trumps agenda. Lite tyder på at diktatoren vil bli presset på saker som menneskerettigheter og sosiale forhold for nordkoreanere.

Både Trump og Kim landet i Singapore søndag, men nordkoreanske medier opplyste ikke sine borgere om at Kim hadde landet før mandag morgen. I tillegg skriver nyhetsbyrået AP at mediene i det lukkede regimet hadde gitt svært få detaljer om det forestående møtet.

«Fredsoppdrag»

Det nordkoreanske nyhetsbyrået, KCNA, har uttalt at toppmøtet blir holdt med «stor oppmerksomhet og forventning fra hele verden.» Byrået opplyser også at Kim har med seg sin utenriksminister Ri Yong-ho, forsvarsminister No Kwang-chol og sin søster Kim Yo-jong. Videre heter det at Trump og Kim skal drøfte en «permanent og varig fredsmekanisme» og «etablere et nytt forhold».

Før avreise til Singapore sa Trump at han var på et «fredsoppdrag». Han sa også at Kim bare får denne ene sjansen, og at han kun trenger ett minutt på å avgjøre om Kim er seriøs i sine fredsbestrebelser.

– Det er et veldig interessant møte i morgen, og jeg tror det kan gå veldig bra, sa Trump før han skulle spise lunsj med Lee i en regjeringsbygning i byen mandag.

Fryktet atomkrig

Klimaet mellom de to statslederne er mye vennligere enn for kun et års tid siden. Da virket et møte utenkelig. Nord-Koreas missiltester førte da en ordkrig som mange fryktet skulle ende med atomkrig.

Trump kalte blant annet Kim for «rocket man», og truet med militær handling, mens Kim på sin side beskrev Trump som en «gammel sullik».

(©NTB/TV 2)