Sirkuselefanter skal få hvilehjem

Dyrevernere vil gi pensjonerte sirkuselefanter et fristed i Europa, og håper det kan åpne allerede til høsten.

FORBUD: 14 europeiske land har forbudt bruk av elefanter i sirkus. Nå kan de få et fristed fra høsten av. Foto: AP Photo/Alex Brandon
FORBUD: 14 europeiske land har forbudt bruk av elefanter i sirkus. Nå kan de få et fristed fra høsten av. Foto: AP Photo/Alex Brandon

14 europeiske land, blant dem Norge, har innført forbud mot elefanter på sirkus, og dyrene går derfor en usikker framtid i møte.

Ifølge de to organisasjonene World Animal Protection og Elephant Haven er det rundt 100 sirkuselefanter i Europa, og disse skal nå få tilbud om et fristed i Frankrike.

– Det fins ikke noe sted for pensjonerte elefanter i Europa, og vi gleder oss til å kunne gi dem et trygt sted, sier Tony Verhulst i Elephant Heaven.

Pensjonerte elefanter

Til TV 2 forteller Verhulst at planen har vært under arbeid siden 2012. Han har ønsket å hjelpe dyr siden han var barn, og fikk en forkjærlighet for elefanter etter å ha jobbet i en dyrehage i over 20 år.

FRISTED: Tony Verhulst er initiativtaker til hjemmet for elefantene, sammen med partneren Sofie. Foto: Privat
FRISTED: Tony Verhulst er initiativtaker til hjemmet for elefantene, sammen med partneren Sofie. Foto: Privat

– Elefanter er utrolige dyr. De er så skånsomme og veldig intelligente, og sliter med å overleve i naturen. Tenk om verden mister et dyr som elefanten, sier Verhulst.

Elefantentusiasten forteller at dyrene tidligere forble hos sirkusene, og ble brukt under showet i landene det fortsatt er tillatt. Hjemmet for de nå pensjonerte elefantene skal også romme elefanter som tidligere har vært i dyrehager, men har blitt for gamle til å avles.

Det finnes allerede et sted for de pensjonerte dyrene i USA, Sør-Amerika, Afrika og Asia, men dette vil bli det første for Europas sirkusdyr.

Hvilehjemmet vil snart være åpent for elefanter, og Verhulst håper de kan ta i mot dyrene allerede fra slutten av 2018. Stedet er under bygging nå, men mangler fortsatt litt isolasjon mot det kalde vinterværet i Europa.

– Alle elefantene vi kommer til å ta i mot er vant til det europeiske klimaet, men de vil også ha tilgang til en oppvarmet låve, sier Verhaust.

ENGASJERT: Tony Verhulst har jobbet med elefanter i over 20 år. Foto: Privat
ENGASJERT: Tony Verhulst har jobbet med elefanter i over 20 år. Foto: Privat

Unaturlig setting

Kommunikasjonsrådgiver i Norges dyrebeskyttelse, Annette Bjørndalen Søreide, forteller at de lenge kjempet for at det skulle bli et forbud mot sirkuselefanter i Norge. Per dags dato er det ikke et direkte forbud, men heller meget strenge regler som sørger for vern av dyrene.

– Grunnen til at vi er i mot bruk av dyr i sirkus, er fordi man setter dem i en setting som er langt fra deres naturlige setting, sier Søreide til TV 2.

Hun mener det er vanskelig å sørge for dyrenes velferd når de presses til å utføre triks og endre adferd. I sirkusmanesjen er det i tillegg et stort publikum, som kan være stressende for dyret.

– Det er lange avstander med transport, og det er ingen andre enn de som selv arbeider i sirkuset som kan sørge for at dyrene har det bra, sier Søreide.

Hvis hjemmet for pensjonerte elefanter fungerer som et hvilehjem, og ikke en besøkspark, mener Søreide at dette er en god nyhet.

– Alternativet ville vært avlivning. Men det som selvfølgelig er aller viktigst, er at dette hjemmet driftes ordentlig, og at dyrenes spesifikke behov blir ivaretatt, sier Søreide.

(TV 2 / NTB)