Skeptisk til VM-suksess for «unge Frankrike»

20 år etter VM-bragden på hjemmebane venter franskmennene på et nytt trofè, men kommer VM i Russland for tidlig?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Frankrike-Australia på TV 2 og Sumo lørdag kl. 12.00!

Fansen flokker seg rundt den grønne matta i håp om å få et glimt av sine store landslagshelter. En sjelden gang slipper det franske landslaget inn fansen bak de strengt bevoktede portene på Clairefontaine. Det franske fotballforbundets høyborg, en drøy times kjøretur utenfor bykjernen i Paris. Kilometer på kilometer med grønne gressmatter og alle fasiliteter spillerne trenger for en optimal oppladning til VM.

– Jeg liker Griezman.

– Det gjør jeg også.

– Pogba, er det noen som roper.

– Giroud.

– Kult å møte dem

Stjernene er mange på det franske landslaget med profiler fra noen av de største klubbene i Europa. Det er trangt om plassen om alle vil ha en signatur eller et bilde.

– Det er skikkelige kult å få møte dem. Vi skjønner nok ikke hvor heldige vi er som får møte dem, sier Griezman-fan Lucas.

Men dagens helter får stadig en påminnelse om at det nå er 20 år siden Le Bleus sist løftet det gjeve trofeet. En gigantisk VM-pokal er plassert på innsiden av den franske landslagsleiren til minne om den vakre julidagen i Paris.

VM i 1998 på hjemmebane var en drøm for det franske landslaget som knuste Brasil 3-0 i finalen. To mål av Zinedine Zidane og et av Emmanuel Petit sørget for en gigantisk fotballfest i hovedstaden. Gullagets kaptein fra den gang, Didier Deschamps, skal nå styre skuta i jakten på en ny VM-trimf.

– Det er 20 år siden. Det er en del av historien, og slik vil det forbli. Nå handler det om dagens spillere og deres historie, sier Deschamps.

Men det er mye skepsis til det franske laget. Til tross for store navn fra klubber i de beste ligaene i Europa er spillerne unge og har spilt lite sammen.

– Det er et bra lag, men veldig ungt. Ja, de har spillere fra store klubber, men de har spilt lite sammen. De kan klare å ta seg til kvartfinale, men det blir vanskelig, sier ekspert for Canal Plus i Frankrike, Xavier Giradoun.

Skeptisk ekspert

Guy Stephan ble hentet inn som Didier Deschamps høyre hånd da han tok over som landslagssjef i 2012. Han gjør det han kan for å dempe de franske forventningene.

– Betegne oss som en outsider er du snill, sier Stephan når vi møter ham på Clairefontaine to uker før åpningskampen mot Australia.

– Vi har den aller tøffeste gruppa i VM. Hvorfor det? Fordi vi er den eneste gruppa som har tre av de tolv fremste lagene på FIFA-rankingen, sier han.

Men på tross av skepsisen og dystre spådommer vil troen blant fansen være sterk når Le Bleus entrer matta i Russland.

– Det er et strekt og ungt lag og derfor tror jeg de vinner, sier 14 år gamle Kelian.