Terje Bogen var mannen som ga Oddvar Brå en ny stav i 1982.
Terje Bogen var mannen som ga Oddvar Brå en ny stav i 1982. Foto: TV 2

Drittlei mas om «hvor var du da Brå brakk staven?»

Mannen som ga Oddvar Brå en ny stav under VM-stafetten i 1982 mener at vi nå må bli ferdig med episoden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terje Bogen har alltid vært frittalende - og er det fortsatt. Mannen som på ulike måter har vært engasjert i lang tid i norsk skiidrett.

Mandag var han tilstede da kamphanene fra stafetten under VM i Kollen i 1982, Oddvar Brå og Aleksander Zavjalov fra Sovjet møttes igjen på samme sted.

Bogen er altså mannen som reagerte kjapt da Brå brakk staven inne på selve Holmenkollanlegget. Takket være Bogens hjelpende hånd ble ikke Brå fragått inn mot mål: De to delte seieren etter en skikkelig spurtduell.

– Jeg har blitt minnet om det som skjedde i `82 så mange ganger at jeg er gått lei. Etter min smak er det gjort altfor mye ut av dette stavbrekket. Det er mange som faktisk ikke vet hvor stor skiløper Oddvar Brå var, tenk, Brå huskes på grunn av et stavbrekk!

Oddvar Brå og Aleksander Zavjalov.
Oddvar Brå og Aleksander Zavjalov.

– Og det har jeg tenkt å gjøre noe med, sier idrettshistoriker og forfatter Thor Gotaas.

Han skal skrive bok om Oddvar Brå, og det var i den anledning at russeren var invitert til Kollen.

– Men uansett hva Bogen mener, så er det som skjedde på herrestafetten under VM her i 1982 et av de mest dramatiske øyeblikk i vår idrettshistorie. Vi klarer ikke finne på noe som er mer dramatisk!

Hvem var først?

Blant skinerder, og det er det mange av i dette landet, så diskuteres det fortsatt om juryen var preget av at VM gikk i Kollen og det litt derfor ble delt førsteplass på Sovjet og Norge. Sagt mer rett ut: Russeren var egentlig først over målstreken! Oddvar Brå har hele tiden når han er blitt konfrontert med saken hatt en annen mening:

– Det er greit at vi ble dømt likt, men jeg var først!

36 år etterpå er skilegenden litt mer nyansert:

– Etter dagens regelverk kan vi si at Zavjalov var først. Men den gangen var regelverket mer ullent, så det er mer usikkert. Du kan jo også si at neven min var først over streken!

– Jeg har sett på videoopptak av spurten og jeg var først, ingen tvil, sier Zavjalov.

– Nå synes vi begge at delt gull var en god løsning, legger Brå til.