Her er den tiltalte jenta avbildet kort tid etter at hun stakk ned Marie Skuland og Christine Aaneland.
Her er den tiltalte jenta avbildet kort tid etter at hun stakk ned Marie Skuland og Christine Aaneland. Foto: Privat

drapet på kjøpesenteret:

Ber om 11 års fengsel: Mener det var planlagt

Kristiansand tingrett (TV 2): I juli i fjor ble to kvinner stukket ned på Sørlandssenteret i Kristiansand. Den ene døde, den andre overlevde så vidt. I dag ber aktor om 11 års fengsel for den 16 år gamle gjenta som sto bak ugjerningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Påtalemyndigheten mener at det ikke er grunnlag, eller nødvendig, å dømme den unge jenta til forvaring.

– Det er svært vanskelig å vite hva som er riktig straff for et barn under 18 år. Det gjelder også i denne saken, sa statsadvokat Jan Tallaksen under sin prosedyre i Kristiansand tingrett mandag.

26. juli i fjor gikk den da 15 år gamle jenta inn på Coop Obs på Sørlandssenteret. Hun hentet en kniv i kjøkkenavdelingen, tok den ut av forpakningen og stakk sommervikaren Marie Skuland (17) én gang i magen.

Deretter løp hun videre og stakk kunden Christine Aaneland (24) i magen. Aaneland overlevde, mens Skuland døde av skadene senere samme kveld.

Overlagt

Aktor sa i sin prosedyre at han mener at drapet på Skuland var overlagt og planlagt. Han viste til at 16-åringen i dagene før hendelsen søkte på nettet om hvordan man dreper med kniv og hvordan det så ut på Sørlandssenteret.

Hun søkte også etter ulike butikker som solgte kniver. Jenta har forklart at han hun planla å stikke noen med kniv, men har i retten hevdet at hun aldri hadde til hensikt å drepe.

17 år gamle Marie Skuland ble drept da hun hadde sommerjobb på Coop Obs i fjor sommer.
17 år gamle Marie Skuland ble drept da hun hadde sommerjobb på Coop Obs i fjor sommer. Foto: Privat

Det står i kontrast til hva hun fortalte til legen kort tid etter drapet: Da sa 16-åringen at hun ville drepe igjen.

Aktor mener at også knivstikkingen mot 24 år gamle Christine Aaneland var overlagt.

– Tiltalte hadde planlagt å drepe. Det kan det ikke være tvil om, gitt de bevisene som foreligger, sa aktor i sin prosedyre.

Fare for nye alvorlige handlinger

De sakkyndige har konkludert med at tiltalte har en organisk skade i hjernen som følge av en voldelig oppvekst. De har også sagt at skaden trolig vil vare livet ut.

I retten kom det frem at tiltalte har diagnosen emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse.

Diagnosen kjennetegnes av vedvarende vansker med relasjoner til andre mennesker, tomhetsfølelse, sort-hvitt-tanker, vansker med å regulere følelser, samt selvskading og selvmordsadferd.

Videre har de sakkyndige konkludert med at faren for at hun vil begå nye alvorlige handlinger er svært stor, men de mener samtidig at hun var tilregnelig da ugjerningen skjedde.

– Behandling vil være utfordrende, men de utelukker ikke at hun kan, om en god del år, fungere bedre enn hun gjør i dag, sa statsadvokat Jan Tallaksen.

Dobbeltdrapet og Vollen-drapet

Aktor henviste til Vollen-drapet hvor ei 15 år gammel jente ble dømt til 15 års forvaring.

Han viste deretter til dobbeltdrapet på Lund i Kristiansand der en 15 år gammel gutt først ble dømt til 11 års forvaring i tingretten men hvor lagmannsretten kom fram til at straffen skulle bli 11 års fengsel.

Men selv om påtalemyndigheten ikke har lagt ned forbehold om forvaring, så kan det være momenter i denne saken som heller til en forvaringsdom.

– Det må foreligge ekstraordinære forhold som skal tilsi forvaringsdom. Retten står fritt, men jeg mener at vilkårene for å dømme forvaring i denne saken ikke er tilstede, avsluttet aktor.