TV 2 møtte Russiske hooligans før vm:

«Velkommen til helvete»

MOSKVA (TV 2): Skriften på genseren sier det meste: «Velkommen til helvete». Russiske Nikolaj anser seg selv som en hooligan, og er klar for å slåss under fotball-VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han møter TV 2 i en øde park i utkanten av Moskva. Nikolaj, som han kaller seg, vet at han er i politiets søkelys i dagene før fotball-VM begynner. Han ønsker å være anonym for å unngå trøbbel med ordensmakten.

Nikolaj forteller at han anser seg selv som en hooligan, en fotballpøbel, og skriften på genseren hans sier egentlig det meste.

«Welcome to hell»

Velkommen til helvete, fotball–VM 2018.

– Har du selv lyst til å slåss?

– Ja, hvorfor ikke? Spesielt hvis det kan skje på et internasjonalt nivå. Det et lett å få til en slåsskamp. Spørsmålet er bare hvordan og hvor, sier han.

Beryktede

Russiske fotballpøbler er beryktede for sin voldsbruk. Under EM i 2016 ble en engelsk supporter nesten drept da russiske hooligans gikk amok i Marseille.

Nikolaj var ikke der selv, men han beundrer det hans kamerater utrettet for to år siden.

– Gutta viste Europa og hele verden at russisk fotball lever og blomstrer, og at man bør være redd for russiske supportere, sier han.

I vinter var han i Spania for å følge det russiske laget Spartak i Europaligaen. Det endte, som vanlig – med bråk.

Under årets VM har de russiske fotballpøblene, ifølge Nikolaj, ingen konkrete planer, men dersom de føler seg provosert av utlendinger vil de slå til.

Uinteressert i VM

På spørsmål om hvilke utlendinger som har grunn til å føle seg utrygge under fotball-VM i Russland, er svaret enkelt:

– De som er imot Russland, de som er negative til oss og de som har lyst til å slåss, sier Nikolaj, og legger til:

– Andre har vi ingen problemer med.

Nikolaj ser først og fremst på slåssingen som en slags sport. Selve VM er han fullstendig uinteressert i, men han mener det er viktig å forsvare Russlands ære.

Og for å være på den sikre siden, har den russiske fotballpøbelen en liste over ting utenlandske fans bør unngå i Russland, dersom de har helsen kjær:

– Først og fremst fornærmende uttalelser, personlige, mot Russland eller mot det russiske supportermiljøet. De som kommer med denne typen fornærmelser vil få som fortjent og vel så det.