Ostekake med jordbærtopping

De norske jordbærene har en smak som ikke kan sammenlignes med de importerte, sier Wenche, som lager både ostekake og tilslørte bondepiker med jordbær.

Bunn:

  • 150 g havrekjeks/digestive kjeks, usøtet
  • 75 g mykt smør
  • ½ dl sukker
  • 1 ts kanel

Glutenfri kake: Bruk glutenfrie usøtet grove kjeks eller like deler malte mandler og lettstekte glutenfrie havregryn.

Ostefyll:

  • 700 g kremost naturell, romtemperert
  • 1 ¼ dl sukker
  • frø av ½ vaniljestang
  • 4 egg
  • skallet av ½ sitron, kun det gule, finrevet

Topping:

  • 5 dl crème fraichê eller seterrømme
  • ½ vaniljestang
  • 1 dl sukker
  • Finrevet skall av ½ sitron

Bunn:

Knus kjeksen og bland med smeltet smør, sukker og kanel. Ha blandingen i en springform 26 cm, bunnen dekket med bakepapir. Press massen godt ned mot bunnen og ut i kantene. Sett formen i kjøleskapet, mens fyllet lages.

Varm stekeovnen til 150°C.

Bland sammen myk kremost, sukker, frø fra ½ vaniljestang, eggene og revet sitronskall. Bland til en glatt masse. Hell røren i formen med den avkjølte bunnen og stek i varm stekeovn i 35-40 min, ostekaken skal fortsatt være «skjelven/ dissete» når den tas ut av stekeovnen (la stekeovnen fortsatt stå på). Sett ostekaken til avkjøling på en rist i ca. 15 min.

Bland sammen rømme/crème fraiche og sukker, resten av sitronskallet og skrap ut frøene av ½ vaniljestang. Fordel blandingen forsiktig over den avkjølte ostekaken i springformen, slik at den forstekte ostekaken ikke «sprekker».

Sett formen med kaken tilbake i stekeovnen i 5 min.

Avkjøl.

La ostekaken stå i kjøleskapet 6-8 timer før den serveres.

Pynt:

Rens og del 1 kurv jordbær i biter, skal brukes til pynt. Rens og del jordbær i biter og legg i en hurtigmikser sammen med 2-3 ss melis og gjør sammen til en fyldig saus. Du kan også bruke en stavmikser.

Rett før servering, fordel jordbærbitene og kaken og fordel litt av de mosede jordbærene over, server resten av de mosede jordbærene ved siden av.

Tilslørte jordbærpiker

Oppskrift til 4 personer

  • 1 kurv med jordbær
  • Ca 3 dl malt tørt brød/havrekjeks/annen søt kjeks/pepperkaker/ knust grovt knekkebrød
  • 1- 2 ss brunt sukker (sløyf sukker hvis det brukes søt kjeks)
  • 2 ts kanel
  • 2 ss smør
  • ½ boks kesam med vanilje
  • Ca 1 dl kremfløte (kan erstattes med vaniljekesam)
  • 1 ts vaniljesukker

Rens og del jordbær i biter. Smelt smør i en stekepanne tilsett malt brød/knust havrekjeks/ grovt knekkebrød kanel og eventuelt litt sukker. Brun på middels varme. Vend på brødet hele tiden slik at det ikke blir for brunt/brent. Brødblandingen skal ha en lys karamellfarge. Hell blandingen over på et flatt fat og avkjøl.

Pisk kremfløte og bland inn vaniljekesamen. Smak eventuelt til med litt mer vanilje eller 1-2 ts melis.

Legg knust kjeks, vaniljekesam-krem og jordbær lagvis i porsjonsglass/krukker.

Desserten kan lages i god tid før servering. Dekk til og sett kaldt.

Glutenfri: Bruk knust/malt glutenfri havrekjeks eller knekkebrød.

Melkefritt: Erstatt smør med margarin uten melk og vaniljekesamkrem med eggedosis.

NORSKE JORDBÆR: Nå er de smakfulle, søte og gode. Foto: TV 2
NORSKE JORDBÆR: Nå er de smakfulle, søte og gode. Foto: TV 2