KONTROVERSIELT: Mohamed Salah (t.v.) med den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov.
KONTROVERSIELT: Mohamed Salah (t.v.) med den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov. Foto: Karim Jaafar

Salah avbildet med omstridt president

– Bildet gjør det umulig ikke å blande politikk og fotball, sier menneskerettighetsforkjemper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mohamed Salah ser ut til å vinne kampen mot klokken og bli klar til Egypts VM-åpning mot Uruguay etter skulderskaden han pådro seg i duell med Real Madrids Sergio Ramos i Mesterliga-finalen.

Liverpool-stjernen og resten av det egyptiske landslaget skal ha VM-leir i Tsjetsjenia, og allerede på første trening i Groznyj ble Mohamed Salah avbildet med den presidenten i den russiske republikken, omstridte Ramzan Kadyrov.

Human Rights Watch uttrykte tidligere år sin bekymring over at Tsjetsjenia er base for en VM-nasjon. I et brev til Det internasjonale fotballforbundet skriver menneskerettighetsorganisasjonen:

– Menneskerettighetsforkjempere er blitt truet, slått og drept, mens kontorene deres er blitt satt fyr på. Kadyrovs sikkerhetsstyrker utfører drap uten dom, og mistenkte islamske militante og kritikere av regjeringen forsvinner og blir utsatt for kollektive straffer, heter det.

​Flere antatt homofile skal også ha blitt utsatt for tortur. Kadyrov har hevdet at det ikke finnes homofile i republikken i Nord-Kaukasus. På én og samme natt i fjor skal 27 antatt homofile menn blitt henrettet i Tsjetsjenia.

Bildene av Kadyrov sammen med Salah vekker derfor reaksjoner.

– Han er kjent for tortur og drap. VM-sluttspillet har ikke begynt, og det brukes allerede for å «booste» de verste forbryterne, skriver mediedirektør i Human Right Watch, Andrew Stroehlein, på Twitter.

– Og til dere som forteller meg at «det er fotball, ikke bland inn politikk»: Bilder som dette gjør det umulig. Tortur og drap utført av staten er ikke politikk. De er rett og slett kriminelle, fortsetter Stroehlein.

Ramzan Kadyrov brukte anledningen til å hylle Mohamed Salah.

– Mohamed Salah er en god spiller, og han er blant de beste spillerne i verden, sa presidenten til nyhetsbyrået AFP.

Egypt møter Uruguay, Russland og Saudia-Arabia i VM-sluttspillet.