Ekspertene om toppmøtet: Dette er det springende punktet

Dette tror ekspertene om tirsdagens toppmøte mellom USAs president og Nord-Koreas leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til tirsdag norsk tid blir det toppmøte mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Tirsdagens møte skal etter planen begynne klokka 09 på morgenen lokal tid, eller klokka 03 på natten norsk tid, på nøytral grunn på luksushotellet Capella på øya Sentosa i Singapore.

– Toppmøtet er helt unikt, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) til TV 2.

– USA krever fullstendig irreversibel og verifiserbar nedrustning. Hvis det bare blir med det, blir det grei skuring for Nord-Korea, fordi det har de vært med på før. Spørsmål er om Nord-Korea er villig til å gå et par skritt videre og antyde hva de første nedrustningstiltakene kan komme til å bli, legger NUPI-forskeren til.

Å få til en fredsavtale er noe symboltungt som lederne kan sole seg i, og bidra til at toppmøtet fremstår som vellykket, selv om det ikke blir veldig rikt på innhold, mener Lodgaard.

– Så skummelt ut

USA-kommentator og Agenda-rådgiver Thor Steinhovden sier at det fremstår fortsatt som uklart hva de to partene vil, og hva Trump og Nord-Koreas leder vil definere som suksess.

Steinhovden beskriver opptakten til toppmøtet i Singapore som særs kaotisk.

– Jeg vet ikke om man kan påstå at det har vært så mye taktikk. Trump begynte veldig tidlig med å gå høyt ut på banen og brukte kvasse formuleringer om Kim Jong-un, og bare for tre måneder siden så det ganske skummelt ut, sier Steinhovden.

Se ekspertenes vurderinger i videovinduet øverst

Lodgaard tror at det er avgjørende hva som skjer med atomvåpenarsenalet i nord. Han peker på at Nord-Korea må fortsette med stansen i atomtester, samt testingen av langtrekkende raketter.

– Det springende punktet vil være om de vil forplikte seg til noe som kan kalles reell nedrustning, sier Lodgaard.