Gruppe F: – Man skal ha et hjerte på frysepunktet hvis man ikke har syntes synd på ham

ULYKKESFUGL: Etter flere sesonger med motgang flyter omsider ting bra for Marco Reus. I Russland-VM skal han forsøke å bli verdensmester med den regjerende mesteren Tyskland.
ULYKKESFUGL: Etter flere sesonger med motgang flyter omsider ting bra for Marco Reus. I Russland-VM skal han forsøke å bli verdensmester med den regjerende mesteren Tyskland. Foto: Leonhard Foeger
Tyskland er igjen blant de største favorittene til å stikke av med trofeet i Russland. Dette er VMs gruppe F.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg regner med at Joachim Löw vet hva han driver med, men vrakingen av Leroy Sané er for meg en sensasjon, sier TV 2s Marius Skjelbæk.

Gruppe F

  • Sverige
  • Mexico
  • Sør-Korea
  • Tyskland

Hør gjennomgang av alle gruppene i TV 2s VM-podkast.

Les gjennomgang av alle gruppene: A | B | C | D | E | F | G | H

Tyskland
De regjerende mesterne har deltatt i samtlige mesterskap siden 1954. "Die Mannschaft" har spilt seg fram til åtte finaler, og vunnet fire av dem.

I 2014 sikret de seieren i ekstraomganger da Mario Götze banket inn ballen på overtid i finalen mot Lionel Messi og Argentina.

Tyskerne surfet gjennom kvalifiseringen med ti seire av ti mulige, og satte samtidig europeisk scoringrekord i antall mål i en kvalifiseringsrunde.

Med verdensstjerner som Mats Hummels (29), Toni Kroos (28) og Manuel Neuer (32) er det mange som har Tyskland som favoritter før mesterskapet braker løs i Russland.

Det har imidlertid stormet rundt det tyske landslaget etter at Joachim Löw valgte å vrake Manchester City-stjernen Leroy Sané (22) fra VM-troppen. 22-åringen var en Premier Leagues beste spillere denne sesongen, og blant Citys mest markante menn på veien mot ligatittelen.

– Når du gjør 33 målpoeng i Premier League for Manchester City og Pep Guadriola (47) mener du er blant verdens beste fotballspillere, da er det en sensasjon at Leroy Sané ikke er med i troppen, sier Marius Skjelbæk i TV 2s VM-podcast.

Norge fikk kjenne på Joachim Löws gutters kvalitet i kvalifiseringen da nordmennene slapp inn ni mål på to kamper mot tyskerne.

Ekspertenes analyse
TV 2s fotballeksperter har tro på at tyskerne kan gjenta bedriften fra forrige mesterskap.

– De går inn som storfavoritt sammen med et par andre nasjoner. De vet hvordan de skal vinne, det er en stor fordel i mesterskap. Mange av spillerne har vunnet mesterskapet tidligere, en erfaring som kan bli nyttig når avsparket går i Russland, sier Marius Skjelbæk.

Treneren
Joachim Löw (58)

SKADEPLAGET: Ekspertene håper Marco Reus får suksess i Russland.
SKADEPLAGET: Ekspertene håper Marco Reus får suksess i Russland. Foto: PATRIK STOLLARZ

Joachim Löw tok over ansvaret som hovedtrener i 2006 etter to år som Jürgen Klinsmanns assistent. Den forfengelige treneren er kjent for sine ablegøyer på sidelinjen, men 58-åringen har også fått skikk på det tyske landslaget.

Etter bronsemedaljen på hjemmebane i 2006 har tyskerne dårligst vært i semifinale. I 2008 ble det tap mot Spania i finalen, før det igjen ble stopp i semifinalen i 2010, også denne gangen mot Spania. I EM i 2012 røk "Dei Mannschaft" i semifinalen for Italia, før Löw og tyskerne fikk full klaff i finalen mot Argentina i 2014.

Löws navn nevnes stadig som en kandidat når europeiske toppklubber er på jakt etter ny manager, men foreløpig sitter han trygt i setet som tysk landslagssjef.

Vår mann
Marco Reus (29)

– Man skal ha et hjerte på frysepunktet hvis man ikke har syntes synd på Marco Reus. Vidunderbarnet som de fleste europeiske toppklubber for noen år siden lå langflate etter, er en ulykkesfugl av de sjeldne. 29-åringen var svært viktig i Tysklands kvalifisering til forrige VM, var i VM-troppen, men måtte melde forfall grunnet skade og ble aldri med på triumfferden i Brasil. Siden da har han hatt 29 skader, deriblant en kneskade som holdt han utenfor den tyske cupfinalen i fjor og EM-sluttspillet i Frankrike året før. Vi håper han holder seg skadefri, og at dette endelig blir Marcos sommer, sier Simen Stamsø Møller.

Mexico
Mexico har deltatt i samtlige mesterskap siden 1994, og gått videre fra gruppespillet alle gangene. Meksikanerne sikret plassen i VM med tre kamper igjen av kvalifiseringen.

Åtte av spillerne som er i troppen var med å vinne OL i 2012 da meksikanerne slo Brasil i finalen. Et minus er at flere av spillerne som ble spådd store karrierer i Europa, har etablert seg i langt svakere ligaer enn antatt.

De mest kjente spillere som ikke har fått ut sitt fulle potensial på det europeiske kontinentet er Giovani dos Santos (29) og Carlos Vela (29). Begge ble sett på som spillere som kunne etablere seg blant de store stjernene, men etter mislykkede opphold i europeiske klubber har begge endt opp i MLS.

Spillere som må prestere om meksikanerne igjen skal gå videre til sluttspillet er Jonathan dos Santos (28), Héctor Herrera (28), Andrés Guardado (31), Giovani dos Santos (29) og Javier Hernández (30).

Ekspertenes analyse
– De har mange spillere med x-factor som kan avgjøre jevne kamper. Det er et lag ikke mange tenker på før VM, men jeg har en følelse på at de blir med Tyskland videre fra gruppen, sier Simen Stamsø Møller før Jesper Mathisen legger til.

– Det er et sjarmerende lag som pleier å våkne i mesterskap, sier han.

Trener
Juan Carlos Osorio (57)

Colombianeren, som har vært sjef for Mexico siden 2015, er for norske fotballfans kanskje mest kjent fra sin tid som assistenttrener i Manchester City fra 2001 til 2006.

Etter oppholdet i England har han vært manager for en rekke klubber i både USA og Sør-Amerika.

Vår mann
Rafael Márquez (39)

– Til tross for at han helt ut av det blå havnet på en svarteliste over mennesker med tilknytning til Mexicos verste narkotikakarteller, er Russland-VMs nest eldste spiller, Rafael Marquez , vår mann. Da han debuterte på landslaget, herjet Spice Girls på hitlistene verden over. 39-åringen var en viktig brikke da Barcelona tok seg tilbake til toppen i forrige tiår. Marquez ser ut som en prins, og er så populær blant folket og medspillere at Carlos Vela tilbød sin plass i troppen om veteranen ikke ble tatt ut. Med i troppen er Vela og Marquez, og i sommer kan sistnevnte kopiere en bragd utført av Miroslav Klose og Pelé, nemlig å score i fire forskjellige VM-sluttspill, sier Simen Stamsø Møller.

LAGETS STORE STJERNE: Emil Forsberg må spille opp mot sitt beste om Sverige skal lykkes i VM.
LAGETS STORE STJERNE: Emil Forsberg må spille opp mot sitt beste om Sverige skal lykkes i VM. Foto: Antonio Calanni

Sverige
Sverige kvalifiserte seg til VM på spektakulært vis etter at de slo ut Italia i playoffen. Etter 1-0-seier hjemme holdt de unna for Italienerne i Milano og kvalifiserte seg til VM for første gang siden 2006.

Svenskene snakker om tiden etter Zlatan Ibrahimovic (36), men så langt ser det ut som våre naboen klarer seg fint uten landets største fotballstjerne.

Den kanskje største profilen på det svenske laget er RB Leipzig-spilleren Emil Forsberg (26). Ekspertene tror et godt mesterskap av ham kan gjøre at store klubber åpner lommeboken.

– Han er den store stjernen i dette laget. Etter at han gikk til Leipzig har han vokst i taket. Hvis 26-åringen får ting til å fungere er jeg sikker på det kommer en stor overgang i sommer, sier Simen Stamsø Møller.

Ekspertenes analyse
– Dette er et lag som er tuftet på mye av det samme som det Lars Lagerbäck står for. Ute er Zlatan, inne er krigere som jobber knallhardt for laget. Problemet er at flere av nøkkelspillerne ikke spiller for store klubber internasjonalt. Sverige må få det defensive til å fungere om de skal ha en sjans, men jeg er redd det blir for tøft for svenskene å avansere fra gruppen, sier Marius Skjelbæk.

Trener
Janne Andersson (55)

Janne Andersson tok over jobben til Erik Hamrén (60) etter EM-sluttspillet i Frankrike i 2016, hvor Sverige røk ut i gruppespillet.

Andersson er kanskje mest anerkjent for jobben han har gjort med IFK Norrköping. I 2010 tok han over det nyopprykkede laget, og i 2015 vant han seriegull med klubben. Det var Anderssons første ligatittel som trener.

I forkant av VM har Zlatan Ibrahimovic hintet om å gjøre comeback på landslaget. Andersson avfeide ryktene, og valgte utelate den svenske superstjernen fra troppen.

Vår mann
– Da et Sverige uten Zlatan feiret bragden i Milano, var det spesielt én mann som fikk unison hyllest. Kampens store spiller, den 33 år gamle midtstoppersliteren Anderas Granqvist er så langt fra en superstjerne man kan komme. Han ryddet unna alt som italienerne hadde å komme med. Etter ti strake priser til Zlatan Ibrahimovic som Sveriges beste fotballspiller var det klart for en ny mann i 2017. Granqvist er et symbol på måten det svenske landslaget ønsker å fremstå i årets mesterskap, sier Simen Stamsø Møller.

Sør-Korea
Sør-Korea sjokkerte en hel fotballverden med å ta fjerdeplass på hjemmebane i 2002. De ble kjent for en svært energisk spillestil, og slo lag som Spania og Italia på veien.

Sør-Korea er Asias beste nasjon i VM-sammenheng gjennom tidene.

En av de mest omdiskuterte situasjonene i moderne VM-historie skjedde i kvartfinalen mellom Spania og Sør-Korea i 2002. Spanske Jouaquín avanserte til kortlinjen og slo et innlegg til Fernando Morientes som satte ballen i mål. Dommeren mente ballen hadde vært ute, men TV-bildene viste noe helt annet. Kampen gikk til straffesparkkonkurranse hvor spanjolene tapte.

Siden bragden på hjemmebane i 2002 har Sør-Korea vært i samtlige mesterskap, men kun kommet videre fra gruppen én gang.

Koreanerne imponerte ikke i kvalifiseringen til mesterskapet i Russland. 15 poeng på ti kamper holdt til andreplass i gruppen bak Iran.

Lagets største profil er Tottenham-stjernen Son Heung-min. 25-åringen scoret 18 mål på 53 kamper for London-klubben denne sesongen.

Ekspertenes analyse
– De har mange tekniske spillere i troppen. Son Heung-min har overgått alle forventinger i Tottenham, og kan bli en suksess i VM. De har selvfølgelig muligheter til å gi de andre lagene i gruppen god motstand, men det blir tøft å avansere for koreanerne, sier Jesper Mathisen og Simen Stamsø Møller.

Trener
Shin Tae-young (49)

Som spiller fikk 49-åringen med seg 23 landskamper for der sørkoreanske landslaget i perioden 1992 til 1997. Han spilte hele karrieren i den sørkoreanske klubben Seongnam, før han begynte som trener i Brisbane Roar FC i 2005.

Tae-young har siden hatt forskjellige roller i Det sørkoreanske fotballforbundet, før han tok over som hovedtrener for landslaget i 2017.

Vår mann
Lee Seung-woo (20)

– Hvor mange spillere hører vi ikke er sitt lands svar på Lionel Messi. Her kommer en til. Lee Seung-woo var, som Messi, ikke fylt 13 år da han ble oppdaget av Barcelona. I hans første sesong slo sørkoreaneren Messis gamle rekord da han scoret 39 mål på 29 kamper for guttelaget til Barcelona. Men to år senere fikk karrieren seg en smell. Siden Sueng-woo hadde brutt reglene og ikke flyttet til Barcelona med begge foreldrene sine, ble han nektet spill fram til han var 18 år. 20-åringen gikk tre år uten å spille kamper. Nå har han blitt myndig, og skal vise oss at han fortsatt kan bli en verdensstjerne, sier Simen Stamsø Møller.

  • Ekspertene: Slik ender gruppen
  1. Tyskland
  2. Mexico
  3. Sverige
  4. Sør-Korea​
Lik TV 2 Sporten på Facebook