Donald Trump vinker etter ankomst til Singapore, der han skal møte Nord-Koreas leder.
Donald Trump vinker etter ankomst til Singapore, der han skal møte Nord-Koreas leder. Foto: SAUL LOEB/AFP/NTB scanpix

Trump: – Det er spenning i lufta!

Donald Trump angrep samtidig Canadas statsminister på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump skriver på Twitter at det er flott å være i Singapore, og at det er spenning i lufta, før tirsdagens toppmøte med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

– Flott å være i Singapore, det er spenning i lufta! skriver presidenten på Twitter.

Trump takket mandag Singapores statsminister Lee Hsien Loong for at han vil være vertskap for toppmøtet med Kim Jong-un.

Lee og Trump tok hverandre i hendene før de spiste lunsj i en regjeringsbygning i byen.

En rekke andre representanter for USA og Singapore var også til stede under lunsjen. Blant dem var USAs utenriksminister Mike Pompeo og sikkerhetsrådgiver John Bolton.

Mandag møtes tjenestemenn fra Trumps administrasjon og Nord-Korea til samtaler på hotellet Ritz Carlton.

En anonym amerikansk tjenestemann sier til AP at etter det planlagte håndtrykket mellom de to statslederne finner sted kl. 9 lokal tid, vil Trump og Kim møtes på tomannshånd med oversettere til stede. Møtet kan ifølge tjenestemannen vare i opp mot to timer. Deretter vil det bli utvidet med partenes rådgivere.

Lite informasjon i Nord-Korea

Både Trump og Kim landet i Singapore søndag, men nordkoreanske medier opplyste ikke sine borgere om at Kim hadde landet før mandag morgen. I tillegg skriver nyhetsbyrået AP at mediene i det lukkede regimet hadde gitt svært få detaljer om det forestående møtet.

Donald Trumps kortesje ankommer luksushotellet Shangri-La.
Donald Trumps kortesje ankommer luksushotellet Shangri-La. Foto: Joseph Nair/AP/NTB scanpix

Men til Nord-Korea å være er nyheten mandag morgen relativt rask. I andre tilfeller har nyhetene ofte kommet etter at arrangementet var over. Da USAs utenriksminister Mike Pompeo besøkte Nord-Korea, kom saken der han hilste på Kim, først dagen etter.

Nyhetsbyrået KCNA har uttalt at toppmøtet blir holdt med «stor oppmerksomhet og forventning fra hele verden.» Byrået opplyser også at Kim har med seg sin utenriksminister Ri Yong-ho, forsvarsminister No Kwang-chol og sin søster Kim Yo-jong. Videre heter det at Trump og Kim skal drøfte en «permanent og varig fredsmekanisme» og «etablere et nytt forhold».​

Tirsdagens møte vil starte med en samtale kun mellom de to statslederne og oversettere, melder nyhetsbyrået AP. En anonym amerikansk tjenestemann sier at møtet vil vare i omkring to timer før møtet blir utvidet med partenes rådgivere.

Tjenestemenn fra Trumps administrasjon skal møte sine motparter fra Nord-Korea mandag, opplyser Det hvite hus. Møtet vil bli ledet av Sung Kim, amerikansk ambassadør til Filippinene.

Tirsdagens møte skal etter planen begynne klokka 9 på morgenen lokal tid, eller klokka 3 på natten norsk tid, på nøytral grunn på luksushotellet Capella på øya Sentosa i Singapore.

Før avreise til Singapore sa Trump at han var på et «fredsoppdrag». Han sa også at Kim bare får denne ene sjansen, og at han kun trenger ett minutt på å avgjøre om Kim er seriøs i sine fredsbestrebelser.

Væpnet politi holder vakt utenfor hotellet der Nord-Koreas leder oppholder seg.
Væpnet politi holder vakt utenfor hotellet der Nord-Koreas leder oppholder seg. Foto: Ted Aljibe/AFP/NTB scanpix

Kritiserer Trudeau

USAs president Donald Trump kritiserer Canadas statsminister Justin Trudeau på nytt etter at han trakk USAs støtte til G7-erklæringen.

Trump valgte kort tid etter offentliggjøringen av den åtte sider lange slutterklæringen å trekke sin støtte til den. Det gjorde han sin vane tro på Twitter.

Natt til mandag var Trump, som er på plass i Singapore dagen før toppmøtet med Nord-Koreas leder Kim Jong-un, tilbake med kritikk mot Canadas statsleder.

– Spiller såret

Twitter skriver Trump at rettferdig handel bør kalles tøvete handel når den ikke er gjensidig og viser til at Canada tjener nesten 100 milliarder dollar i handel med USA.

– Og så spiller Justin såret når han blir avslørt, legger han til i tweeten.

– Hvorfor skal jeg, som president av USA, tillate land å fortsette å ha store driftsoverskudd, som de har hatt i flere tiår, mens våre gårdsbrukere, arbeidere og skattebetalere har en så stor og urettferdig pris å betale? Ikke rettferdig for det amerikanske folk. 800 milliarder dollar i handelsunderskudd …, skriver Trump.

Kaller Trumps Twitter-meldinger «deprimerende»

Tysklands statsminister Angela Merkel sier USAs avgjørelse om å ikke støtte G7s slutterklæring er «klargjørende og deprimerende».

Et stemningsbilde fra G7-møtet.
Et stemningsbilde fra G7-møtet. Foto: Handout/NTB scanpix

Uttalelsen fra statsministeren kommer i et intervju med den tyske kanalen ARD. I intervjuet sier hun at USAs president ikke gjør ting enklere, men ønsker å fortsette samtalene de to imellom.

Merkel sier at Tyskland uansett vil støtte slutterklæringen, hvor det blant annet heter at G7-landene skal bekjempe proteksjonisme, forhindre at Iran får atomvåpen og sørge for at Verdens handelsorganisasjon (WTO) skal moderniseres.

Trump valgte kort tid etter offentliggjøringen av den åtte sider lange slutterklæringen å trekke sin støtte til den. Det gjorde han sin vane tro på Twitter.

Årsaken til at Trump trakk USAs støtte til G7-erklæringen, skal ha vært at Trump ikke var fornøyd med uttalelsene fra Trudeau i etterkant av møtet, der han blant annet varslet et proporsjonalt svar på USAs metalltoll. (©NTB)