I ORDKRIG: Stan Collymore (t.v.) og Ian Wright.
I ORDKRIG: Stan Collymore (t.v.) og Ian Wright. Foto: NTB Scanpix

Spisslegender i bitter rasismestrid

– Du er symbolet på en «Onkel Tom». Din fitte!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere Liverpool- og Aston Villa-spissen Stan Collymore tar i et intervju med The Guardian opp det han mener er diskriminering av svarte som er aktuelle for fotballrelaterte toppjobber.

– For å være svart TV-ekspert må du enten være en morsom karakter som Chris Kamara og Ian Wright, eller så må du ha et hvite perler på en snor som alle ler av, slik som Jermaine Jenas og Alex Scott. De er så defensive, sier han.

Det har startet en ordkrig mellom to tidligere spisstjerner i engelsk fotball.

– Du må ta ansvar for at TV-kanaler ikke ønsker å bli assosiert med deg. Alle bør kunne kjempe for saken sin, men at du må gjøre det på bekostning av andre, sier mer om deg enn oss, skriver Arsenals tidligere målmaskin Ian Wright på Twitter.​ ​

– Mine tenner er hvitere enn dine, skriver Kamara i et svar til Wright.

Collymore hadde tidligere et forhold med den svenske TV-personligheten Ulrikka Jonsson, som endte med at han slo henne på et utested i 1998.

Tilsvaret får Collymore til å rette kraftige skyts tilbake mot Wright.

– Du vet hva du er og alltid kommer til å være, Ian, og det er den eneste grunnen til at du er ansatt av britisk TV. Du er symbolet på en «Onkel Tom». Din fitte, skriver han på Twitter.

Onkel Tom-begrepet kommer fra beskrivelsen av en svart person som var lydig overfor hvite amerikanere under slavetiden.

Wright har foreløpig ikke svart på Collymores melding, men sistnevnte har tatt seg tid til å svare en rekke av svarene han har fått på sitt utbrudd.

Collymore skrev nylig i Daily Mirror at hvite eks-spillere får jobber enlere.

– Sol Campbell er en av våre mest meritterte spillere, men hans største jobb var en assistentrolle for Trinidad og Tobago. Samtidig spaserer Frank Lampard inn i Derby, mens Steven Gerrard tar over Rangers, skrev Collymore, som tok til orde for å innføre regelen «Rooney Rule» fra amerikanske National Football League (NFL) – et reglement som krever at etniske minoriteter blir kalt inn til jobber som trener og lederroller.