Sykkeljentene får endelig trent i høyden:

Kommer forbundet til unnsetning - sponser ambisiøst OL-program

Olympiatoppen blir med på å ta regninga for at de beste kvinnelige syklistene skal få trene jevnt i høyden frem mot Tokyo-OL. Det skal, ifølge utøverne selv, resultere i OL-medaljer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se dokumentaren «Det norske sykkeleventyret» på Sumo

Det har stått bedre til med norsk damesykling.

Det er over ett år siden forrige norske UCI-seier, det eneste norske profflaget, Team Hitec Products-Birk Sport, er i økonomisk krise og kan fort bli historie, og våre største profiler har alle, av ulike årsaker, tidvis slitt med å prestere:

  • Emilie Moberg gikk ned i en heftig velt i Kina i april og ødela skulderen
  • Katrine Aalerud har veltet ut av begge rittene hun har startet i år og er for tiden fortsatt ute med en skulderskade
  • Vita Heine fikk ikke effekten hun hadde håpet på etter et høydeopphold i januar og har vært et stykke unna toppform. I tillegg har lagets økonomi gjort sesongen fattig på rittdager
  • Susanne Andersen er den som har utmerket seg mest og har gjentatte ganger vist hvilket voldsomt potensial hun besitter, men også hun måtte ta en uønsket pause etter å ha slått hodet i Amstel Gold Race

– Jeg er veldig takknemlig. Det betyr mye

Da passer det bra at Olympiatoppen går med på å ta deler av kostnadene for at de fire, som på papiret er de fire beste i Norge, nå omsider får muligheten til å trene jevnt i høyden.

Det er kjærkomment for Norges Cykleforbund (NCF) i de, som kjent, svært tøffe tidene hva gjelder finansieringen av norsk sykkelsport.

I ski og friidrett har utøverne trent systematisk i høyden i mange år, og omsider skal også sykkelkvinnene få sjansen.

– Jeg er veldig takknemlig for at vi får den muligheten nå. Olympiatoppen og forbundet har hjulpet oss veldig med gjennomføringen og kunnskap om hvordan det skal gjøres. Det betyr mye at Olympiatoppen vil satse mer på oss frem mot Tokyo-OL, sier Moberg til TV 2.

Som Halden-jenta er inne på, skal de beste norske få muligheten til å trene i høyden med jevne mellomrom frem til neste sommer-OL.

– Medalje!

Den første leiren ble holdt i oktober i fjor, og kvinnene, med unntak av en skadet Aalerud, var nylig flere uker i Sierra Nevada for å trene i tynn luft og forhåpentligvis produsere flere røde blodceller - sagt på en enkel måte.

Planen er en ny tur til høyden på høsten.

– Hvordan har effekten vært så langt?

– Det er et godt spørsmål, men jeg føler at jeg har fått et lite løft. Man ser at mange får bra effekt av å dra til høyden og at man kan heve nivået, sier Andersen, og påpeker at det først er over tid man virkelig vil se den store fremgangen.

– Jeg tror vi har muligheten til å gi dere enn opptur allerede denne sesongen, sier Moberg.

– Og hva kan man få til i OL i 2020?

– Medalje!

– Enkelt og greit?

– Ja, det er målet, svarer Moberg og gliser.