NY SKUFFELSE? England har skuffet gang etter gang i mesterskap. Her Steven Gerrard etter tapet mot Uruguay i 2014. AFP PHOTO / BEN STANSALL
NY SKUFFELSE? England har skuffet gang etter gang i mesterskap. Her Steven Gerrard etter tapet mot Uruguay i 2014. AFP PHOTO / BEN STANSALL

Gruppe G: – Vi vet at det går til hel**** med England før eller siden

England har skuffet i mesterskap etter mesterskap, og nå har de et dårligere lag enn noensinne, mener TV 2s eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et belgisk stjernegalleri skal opp mot landet der mange av dem har dominert klubbfotballen i flere år. Det kan fort ende med en ren gruppefinale i siste runde. Her er gruppe G:

Lagene:

  • Belgia
  • England
  • Panama
  • Tunisia

Hør hele gjennomgangen av gruppene i TV 2s VM-podkast.

Les gjennomgang av alle gruppene: A | B | C | D | E | F | G | H

Belgia
De røde djevlene kvalifiserte seg til sitt 13. VM etter en overlegen kvalifisering. Med ni seire og kun én uavgjort vant de gruppa med elleve poengs margin. Ingen europeiske lag scoret mer enn Belgias 43 mål i kvalifiseringen.

Det belgiske stjernegalleriet består av mange av de samme spillerne som i 2014. Da ble Argentina for sterke i kvartfinalen. Nå har spillere som Kevin De Bruyne (26), Eden Hazard (27) og Romelu Lukaku (25) blitt fire år eldre, og tilegnet seg nyttig erfaring.

Mest erfaring har de likevel bakover på banen. Med 102 landskamper har Jan Vertonghen flest i dagens tropp. Flest mål er det Lukaku som har notert seg for med sine 36.

Med England som motstander i siste kamp i gruppespillet kan det bli duket for en gruppefinale mot landet der mange av de belgiske stjernene spiller fotball til daglig. TV 2s ekspertpanel er likevel ikke i tvil om at Belgia er store gruppefavoritter.

– Når jeg ser laget, har jeg troen. Det er et lag som har spilt god fotball både i kvalifiseringer og mesterskap. Jeg klarer ikke se at mer enn to engelske spillere hadde gått inn på dette laget. Mann for mann er Belgia så mye bedre enn England. Leverer stjernespillerne opp mot sitt beste, så er de en outsider til å vinne hele greia, sier Simen Stamsø-Møller i TV 2s VM-podcast.

Eden Hazard, Kevin De Bruyne og Romelu Lukaku er blant de store profilene i den engelske ligaen. Snart møter de England til dyst i VM. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Eden Hazard, Kevin De Bruyne og Romelu Lukaku er blant de store profilene i den engelske ligaen. Snart møter de England til dyst i VM. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND

– I VM-sammenheng er det kanskje siste sjanse for Belgias gylne generasjon. Forsvaret med Alderweireld, Kompany og Vertonghen er rundt 30 år. I front har de Lukaku, Hazard og De Bruyne, som selvsagt har flere VM igjen. Men for dette Belgia-laget, som på papiret er komplett, så er det siste sjanse, fortsetter Stamsø-Møller.

Belgia-laget har vært spennende i mange år, og spilt tidvis strålende fotball. Men i de to siste mesterskapene har det likevel sagt stopp i kvartfinalen. Det gjør at ikke alle ekspertene våger å tro på et belgisk eventyr.

– De har enormt med strenger å spille på. Ser vi på spillerne de har, så kan det ikke bli så mye bedre enn det. Spørsmålet er om de har mesterskapserfaringen de trenger for å gå forbi lag som Spania og Tyskland. Det er noe som ikke lyser verdensmester av denne gjengen, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Vår mann: Marouane Fellaini (30)
Den utskjelte Manchester United-spilleren har levert på det belgiske landslaget, og er en betrodd mann for de røde djevlene. Fellaini står med 82 landskamper og 17 mål.

– Få spillere er elsket mindre enn denne mannen. Som midtbanespiller på Manchester United bør du være rask, driblesterk eller en god pasningsspiller. Fellaini kan ingen av delene spesielt godt. Han har blitt pepet ut av egne fans, men han har aldri gitt opp. Han er på en merkelig måte en perfekt landslagsspiller, sier Stamsø-Møller.

Treneren: Roberto Martinez (44)
Etter at han fikk sparken i Everton i 2016 tok Martinez over Belgia etter EM, der laget røk ut i kvartfinalen mot Wales. Dette er 44-åringens første landslagsjobb. Spanjolen er den første ikke-belgiske manageren som har ført landet til et stort mesterskap siden 1954.

Forrige VM gikk Belgia gjennom gruppespillet uten poengtap. I år åpner de VM mot Panama, som blir historiens første kamp mellom nasjonene.

England
”Three Lions” tok seg gjennom kvalifiseringen uten store problemer. Etter ti kamper uten tap er verdensmesterne fra 1966 klare for sitt sjette strake VM, og det 15. Totalt.

Etter seieren i 1966 har England kun kommet seg forbi kvartfinalen ved ett tilfelle, i 1990. Et land med store forventninger, som ofte skuffer i sluttspill. I Brasil-VM i 2014 havnet de sist i sin gruppe med ett fattig poeng.

– Vi vet at de spiller bra i kvaliken, vi vet at forventningene er store og vi vet at det betyr mye for England. Så vet vi at det går til helvete før eller siden, sier Marius Skjelbæk i podcasten.

Stamsø-Møller er heller ikke veldig begeistret over det engelske laget før dette mesterskapet.

– Dette er det kjedeligste og konkurransemessig dårligste laget England har hatt i et VM. Tidligere har de hatt gylne generasjoner og hvert fall noen store profiler. De har Harry Kane (25), men ellers er dette veldig grått, sier TV 2-eksperten.

ENSOM STJERNE: Harry Kane er en av få store profiler i mannskapet som skal forsvare nasjonens ære i Russland-VM. REUTERS/Dylan Martinez/File Photo
ENSOM STJERNE: Harry Kane er en av få store profiler i mannskapet som skal forsvare nasjonens ære i Russland-VM. REUTERS/Dylan Martinez/File Photo

Mangelen på profiler i det engelske laget er tydelig. Manager Gareth Southgate (47) råder over den yngste troppen i mesterskapet. England-spillerne er også de med færrest landskamper i snitt. Gary Cahills 60 landskamper er flest i troppen, mens Danny Welbeck (27) troner øverst på scoringslisten med sine 16 mål.

Tross en urutinert tropp, har England vært solide defensivt under Southgate. Det ble kun tre baklengsmål i kvalifiseringen. I tillegg har de levert solide prestasjoner i treningskamper mot lag som Tyskland, Brasil, Nederland og Italia.

– Det er ingen tvil om at dette laget er godt organisert defensivt og vanskelig å score på uansett hvem de spiller mot, sier Mathisen.

TV 2-ekspertene ser dog store mangler fremover i banen.

– Hvor er tilretteleggerne i dette laget? Jeg savner en spillertype som Jonjo Shelvey (26) i denne troppen. De har en stødig midtbane, men de mangler en spiller som kan åpne opp motstanderens forsvar. Det trenger de i kamper mot Panama og Tunisia. Jeg savner kreativitet, konkluderer Stamsø-Møller.

Treneren: Gareth Southgate
47-åringen ble først ansatt som midlertidig trener for England etter at Sam Allardyce (63) var ferdig i jobben etter kun én kamp som sjef. Etter fire kamper ble Southgate hyret på permanent basis, og nå er han klar for sitt første store mesterskap som trener.

England-sjefen var selv med som spiller under VM i 1998, hvor han fikk sin VM-debut mot Tunisia. Det gjør han også som trener, når England og Tunisia står på hver sin banehalvdel i 18. Juni.

Vår mann: Nick Pope (26)
Etter en strålende sesong i Burnley ble Nick Pope inkludert i VM-troppen. Skal han få tillit mellom stengene i Russland, vil det bli hans andre kamp med flagget på brystet. Pope debuterte på landslaget mot Costa Rica én uke før VM-åpningen.

– En solskinnshistorie. I september 2017 visste få hvem denne mannen var. Utseendemessig så han mest ut som en ballgutt da han fikk muligheten i Burnley, og åtte måneder senere skal han til VM. Kun David de Gea hadde høyere redningsprosent i Premier League, og han bidro sterkt til at det skal spilles Europaliga på Turf Moor neste sesong, sier Stamsø-Møller.

Panama
Tross varierende prestasjoner tok Panama tredjeplassen i den nord- og mellom-amerikanske kvalifiseringen etter en høydramatisk avslutning. Mens USA tapte overraskende mot bunnlaget Trinidad og Tobago, scoret Panama-kaptein Román Torres vinnermålet mot Costa Rica 87 minutter ut i siste kamp. Dermed var nasjonen klar for sitt første VM-sluttspill noensinne.

Triumfen var så stor for Panama at ladets presidenten erklærte nasjonal fridag etter at VM-billetten var et faktum.

Forrige uke tok Panama-laget turen til Ullevaal stadion, der de møtte Norge som en del av VM-forberedelsene. Det endte med 1-0-seier til de norske guttene i en kamp Panama neppe skremte mange av sine kommende motstandere. Nasjonen kvalifiserte seg også til Russland-VM med negativ målforskjell, og ingen spillere noterte seg for mer enn to mål i kvalifiseringen.

– Gabriel Torres er mest sannsynlig deres eneste spiss og må prøve å skape ting på egenhånd. De har store forventinger til han. Han er i stand til å score mål og løpe fra folk han, men det blir noe annet i et verdensmesterskap. Det blir ekstremt vanskelig for Panama, sier Mathisen.

I mangelen på målscorere må kollektivet til Panama overprestere dersom de skal hevde seg. Mesterskapets eldste lag vil levnes små sjanser i alle sine kamper. Da kan rutinen komme godt med. Hele seks spillere i Panama-troppen har over 100 landskamper. Flest av alle har Gabriel Gómes med 144.

Hans navnebror og trener, Hérnan Gómez (62), er nok forberedt på et tøft gruppespill for landet som er rangert som nummer 55 på FIFA-rankingen.

– Han brukte 4-4-2 i kvaliken, men har i det siste prøvd seg litt med fem bak. Det har nok noe å gjøre med at de skal opp mot Belgia og England. Skal de få med seg noe derfra så må de forsvare seg. De kommer til å spille helt på grensen med tøft, fysisk spill, sier Mathisen.

KLAR FOR SITT FØRSTE VM:Panama-kaptein Róman Torres(t.h) og lagkameratene er på plass i Russland/ AFP PHOTO / Juan BARRETO
KLAR FOR SITT FØRSTE VM:Panama-kaptein Róman Torres(t.h) og lagkameratene er på plass i Russland/ AFP PHOTO / Juan BARRETO

– Midtstopper og kaptein Róman Torres blir viktig for dette laget. Så lange han kan gå, så kommer han til å ta plass bak i forsvaret. Romelu Lukaku og Harry Kane må passe seg, for han kommer til å klinke til i duellene, fortsetter TV 2s fotballekspert.

Treneren: Hernán Dario Gomez
62-åringen har trent laget siden 2014. Mens nasjonen aldri tidligere har nådd et VM-sluttspill, har Panama-sjefen vært med på dette før. Med Russland-VM har han nådd tre verdensmesterskap, med tre forskjellige nasjoner. Først med hjemlandet Colombia i 1998, deretter med Ecuador i 2002. Han har ikke maktet å ta seg videre fra gruppespillet, og det vil være en gedigen overraskelse om han klarer det denne gangen.

Vår mann: Fidel Escobar (23)
Mannen som startet i midtforsvaret mot Norge på Ullevaal i VM-oppkjøringen har fått med seg 23 landskamper for Panama og scoret ett mål.

– Vi tillater oss å bli glad i denne mannen kun på grunn av hva han heter. VMs mest ”bad-ass” navn: Fidel Escobar. Halvt nådeløs statsleder og halvt nådeløs narkobaron. Det er ikke sikkert han starter, men når det gjelder å spre frykt vil jeg heller ha Fidel Escobar enn Danny Welbeck på benken, sier Stamsø-Møller.

Tunisia
Tunisia er klar for VM etter å ha fullført en jevn kvalifiserings-gruppe ett poeng foran Kongo. Dette blir Tunisias femte verdensmesterskap, og det første siden 2006. Nasjonen har aldri tatt seg videre fra gruppespillet, og får en tøff jobb også denne gangen.

Tunisia, som er nummer 21 på FIFA-rankingen, fikk seg et hardt slag allerede før mesterskapet. Deres største stjerne og kreative kraft, Youssef Msakni (27), mister VM på grunn av skade.

NASJONENS HÅP: Wahbi Khazri er Tunisias store håp før kampene mot England, Belgia og Panama / AFP PHOTO / VALERY HACHE
NASJONENS HÅP: Wahbi Khazri er Tunisias store håp før kampene mot England, Belgia og Panama / AFP PHOTO / VALERY HACHE

– Da blir ansvaret stort på Wahbi Khazri (27), som mange husker fra tiden i Sunderland. Khazri har vært veldig god i Rennes i Frankrike, og er mannen Tunisia nå setter sin lit til. Det er ellers et lag uten de store profilene, sier Stamsø-Møller.

I et profilfattig lag er det burvokter Aymen Mathlouthi (33) som står med flest landskamper med sine 70. Det er en mann som kan være verdt å følge med på i dette mesterskapet, skal vi tro Mathisen.

– Det er en veldig kul keeper. Han må på jobb i denne gruppa, for det kommer til å bli mange avslutninger mot Tunisia. Han er kjent for å være ekstremt god med beina, og glad i å drible motstandere inne i egen sekstenmeteren. Det er noe vi alle liker å se, sier TV 2-eksperten.

Ute på banen tror han ikke Tunisia blir like underholdende.

– Sannsynligvis får vi se de med fem bak mot England og Belgia, og litt mer offensive mot Panama. De har spilt med forskjellige formasjoner både i kvalifiseringen og i treningskampene. De mangler sin toppscorer fra kvalifiseringen, Msakni, og står uten en skikkelig god spiss. Men de har flere bevegelige spillere fremme som kan bytte posisjoner og er vanskelige å møte, fortsetter Mathisen.

Treneren: Nabil Maaloul (55)
Tunisia-treneren er inne i sin andre periode som sjef for nasjonen. Den første perioden endte etter at han feilet med å kvalifisere laget til VM i 2014. Etter over to år som Kuwait-sjef var han i april 2017 tilbake i sjefsstolen i Tunisia, og førte dem trygt gjennom siste del av kvalifiseringen.

Vår mann: Yohan Benalouane (31)
Den kraftfulle midtstopperen kom til Leicester City før mirakelsesongen i Premier League i 2015/16. For Benalouane ble det fire innhopp i løpet av sesongen. Det er akkurat én kamp for lite til å kalle seg Premier League-mester.

Totalt har det blitt 16 kamper så langt i Premier League for Benalouane, som tidligere har en rekke kamper både i italiensk og fransk liga. For landslaget står 31-åringen med fire kamper, og må nok ta til takke med en plass på benken når VM-alvoret starter mot England 18. Juni.

Slik ender gruppe G:

  • Belgia
  • England
  • Tunisia
  • Panama​