IKKE SOL: De neste ukene byr på mer ustabilitet og nedbør. Men det er ingen grunn til å droppe badingen.
IKKE SOL: De neste ukene byr på mer ustabilitet og nedbør. Men det er ingen grunn til å droppe badingen. Foto: Meek, Tore

Nå kommer regnet – men ikke pakk vekk badetøyet

Det er lite sannsynlig at vi får oppleve den historiske tropevarmen igjen i løpet av denne sommeren. Men meteorologen kan likevel trøste med flere gode nyheter om sommerværet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det historisk flotte sommerværet som har preget store deler av landet de siste tre ukene, går mot slutten.

– Det har egentlig vært fint helt siden 17. mai, men nå begynner vi så smått å se at det er på hell. Søndag og mandag kommer et lavtrykk innover landet som gir betydelig mer regnbyger, noe torden og kaldere temperaturer, sier Storm-meteorolog Frode Håvik Corneliussen til TV 2.

På Østlandet ventes regnbygene fra søndag kveld, og utover mandagen. Også i Bergen, som ikke har hatt nedbør på nesten én måned, ventes regnet utover i uka.

– Men der kommer det nok ikke nedbør før på torsdagen. Det er da det virkelige væromslaget skjer, også på Østlandet. Det kommer nordligere luft som dekker landet, og et ordentlig lavtrykk inn fra vest, sier Corneliussen.

Gode badetemperaturer

Men selv om vi nå får et mer typisk norsk sommervær, med mer ustabilitet og regnbyger, er det ingen grunn til fortvilelse.

– Er det fare for at vi har «brukt opp» det gode sommerværet?

– I utgangspunktet er det ingen ting i veien for at vi kan få flere gode, varme perioder. 20-tallet på gradestokken kan jeg garantere at vi vil se innimellom, sikkert også i Nord-Norge. Men den typen finværsperiode vi har hatt kommer nok ikke tilbake allerede neste uke, for å si det sånn, sier Corneliussen.

– Det ligger i lufta at det sannsynligvis vil være ustabilt resten av juni, fortsetter han.

Likevel poengterer Storm-meteorologen at det er lagt et svært godt grunnlag for resten av sommeren, når det gjelder badetemperaturer.

– Normalt vil det være nokså kaldt i vannet i mai. Men nå har vi svært gode temperaturer allerede i starten av juni. Derfor vil man nok lettere komme opp i fine badetemperaturer, til tross for at det ikke er veldig varmt i lufta, sier han.

Gladmelding til nord

Selv om store deler av landet har blitt bortskjemte på tropevarme og sol, har Nord-Norge hatt en kjølig start på sommeren. Senest i forrige uke var det nedbør i form av snø i Narvik.

Væromslaget som kommer til uka kan imidlertid være godt nytt for de nordligste fylkene.

– Det vil være spredte byger lenger nord. Men sannsynligvis betyr dette væromslaget at det blir betydelig høyere temperaturer i nord. Det blir kjøligere i sør, men også mildere i nord. En jevnere temperaturfordeling, forklarer Corneliussen.