Sveriges VM-krise: – Det er urovekkende

Etter 0-0 mot Peru slår svenske fotballeksperter alarm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverige-Peru 0-0

Det lukter definitivt ikke mål av Sverige rett før fotball-VM. De blågule har spilt over 300 minutter uten å få nettsus.

Etter nok en sjansefattig og målløs affære mot Peru er det ikke oppmuntrende tall Sverige tar med seg til mesterskapet i Russland. Janne Anderssons lag har spilt tre strake kamper uten å score mål og står uten seier på sine fire siste oppgjør.

For en uke siden endte det også 0-0 da Sverige møtte Åge Hareides Danmark i Solna utenfor Stockholm. Da var det også svært lite målsjanser å spore.

Ni dager før VM-åpningen mot Sør-Korea er svenske fotballkjennere bekymret.

– Omgang etter omgang går uten at Sverige skaper sjanser. Det er veldig urovekkende, sier TV 4s Olof Lundh, ifølge Expressen.

– Undrer seg

Avisens egen kommentator, Noa Bachner, har følgende tittel på sin kronikk: «Hur är det meningen att vi ska göra mål!?»

På sju kamper siden tapet mot Nederland i oktober er det blitt to nettkjenninger. Det er ikke et svensk topplag verdig.

«For alt det som er blitt pratet så blodet rant fra ørene (...) om landslagets defensive struktur og trygghet uten ball, har de beste prestasjonene hatt et annet krydder: En konstruktivt og effektiv ballbesittelse», skriver Bachner.

«Mye er fremdeles bra. Sverige drar ikke til Russland for å havarere, langt derifra, men ombord på flyet fins det spørsmål vi gjerne ikke hadde tatt med: Hvordan er det meningen at vi skal score mål?»

Tidligere Rosenborg-spiller Mikael Lustig tar det hele med ro:

– Har man fulgt med på landslaget vårt, og hvordan vi tok oss til dette mesterskapet, så forstår man. Vi spilte 180 minutter mot Italia, scoret ett mål og det holdt. Alle var glade da, nå begynner folk å få panikk, sier Lustig til Aftonbladet.

– Det er viktig at vi på laget vet hva vi er gode på. Vi har to spisser som jobber steinhardt defensivt, og som gjør det vanskelig for motstanderne.

– Dere begynner ikke å få panikk?

– Nei, så klart media påvirker, men det gjelder at vi er sterke og tror på det vi gjør.

Nær spektakulær scoring

Mot Peru, som også skal til VM, var det kanskje noe bedring. Sverige hadde flere gode muligheter før pause på Ullevi. Blant annet prøvde Viktor Claesson seg på et saksespark, men Perus målvakt Pedro Gallese sto i veien.

– Han har gjort noen spektakulære mål i Russland, og den avslutningen var en av de bedre sjansene, sier Olof Lundh.

Før kampen ble Sebastian Larsson hyllet. Veteranen gjorde sin 100. opptreden for det svenske A-landslaget.

Forrige gang Sverige scoret mål var i 1-2-tapet for Chile i mars. Siden har det gått drøyt fem timer uten nettkjenning.

Sverige innleder VM mot Sør-Korea 18. juni. Senere skal de møte regjerende mester Tyskland og Mexico i gruppespillet.

Formsvak Forsberg

Spillerne holder motet oppe.

– Det er viktigere å vinne mot Sør-Korea enn i dag, men vi skaper sjanser nok til å gjøre ett eller to mål, sa Albin Ekdal etter kampen.

– Vi kjemper videre. Løser vi det offensive litt bedre, ser det veldig bra ut.

Nøkkelen kan ligge i Emil Forsberg. RB Leipzig-spilleren var svak mot Peru, og Aftonbladets kommentator Erik Niva mener Forsberg vandrer, gjør lite med ballen og at han mangler tempoet som han har i spillet sitt til vanlig.

– Det er ikke noe å få panikk for, men med tanke på hvor utrolig avhengig angrepsspillet vårt er av en fremadstormende tier, så ønsker jeg at inntrykket han ga var et annet, skriver Niva, og følger opp med.

– Vi behøver deg, Emil Forsberg!

Bedre for Danmark

Åge Hareides voldsomme statistikk som dansk landslagssjef fortsetter. Lørdag ble det 2-0-seier i VM-generalprøven mot Mexico.

Danmark har ikke tapt en offisiell landskamp siden 10. november 2016. Da ble det 0-1 hjemme mot Montenegro. Siden har laget spilt 15 kamper.

Lørdag så den siste VM-testen mot Mexico på Brøndby stadion en stund ut til å ende målløst, men i avslutningen av oppgjøret inviterte Christian Eriksen til feiring av at han mandag ble pappa.

Tottenham-profilen sto over Danmarks forrige VM-oppkjøringskamp mot Sverige på grunn av fødselen, men lørdag var han tilbake og i praktslag.

Først slo midtbanemaestroen den målgivende pasningen til Leipzig-proffen Yussuf Poulsens 1-0-mål etter 71 minutters spill. Tre minutter senere satte Eriksen selv inn 2-0 etter forarbeid av høyrebacken Henrik Dalsgaard.

På sidelinjen kunne landslagssjef Åge Hareide fornøyd konstatere at mannskapet hans fant tilbake til målprotokollen etter to strake 0-0-kamper mot Chile og Sverige.

Der gir selvtillit foran det kommende VM-sluttspillet i Russland. Der skal Danmark ut mot Peru i sin første kamp, mens Australia og Frankrike er motstandere senere i gruppespillet.

(©NTB/TV 2)