Norges Sander Sagosen i aksjon under VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Sveits i DNB Arena.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Norges Sander Sagosen i aksjon under VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Sveits i DNB Arena. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Sagosen: – Det skal egentlig ikke skje

Norge hadde timålsledelse, men slapp Sveits inn i kampen i VM-kvaliken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Håndballgutta ledet på det meste med ti mål, men slapp Sveits litt inn i kampen mot slutten og endte opp med seksmålsseier.

Det ble til slutt 32-26-seier for Norge mot sveitserne i det første av to oppgjør i VM-kvalifiseringen.

– Det er et godt utgangspunkt for håndballgutta før returen i Sveits, men det kunne vært enda bedre og det irriterer nok Christian Berge litt, konkluderte TV 2-kommentator Harald Bredeli ved kampslutt.

Det bekrefter Berge.

– Førsteomgangen er godkjent. I andreomgangen er det litt for mye slurv til at jeg liker det. Vi skal være mer skjerpet, sier landslagssjefen til TV 2.

– Det skal egentlig ikke skje

Sander Sagosen herjet med sveitserne og scoret ti mål, men heller ikke han var fornøyd med avslutningen.

– Det ble litt slurv av meg og alle gutta på slutten. Det skal egentlig ikke skje. Det er vanskeligere å holde det oppe når man leder med ti enn om det er jevnt, medgir PSG-stjernen.

– Litt ergerlig når man kunne hatt med seg en timålsledelse, og så blir det seks?

– Sånn er håndball. Vi må være på i Sveits. Det er fint at vi må være skjerpet, sier Sagosen.

TV 2-ekspert Bent Svele skjønner at håndballgutta irriterer seg litt over avslutningen.

– Det er greit å ha seks mål, men det er unødvendig at det ikke er ti. Vi ledet med ti mål flere ganger i løpet av den andre omgangen, sier han.

Håndballeksperten er likevel sikker på avansement.

– At Sveits skal slå oss med seks-sju mål på hjemmebane er det ikke mange som tror på. Jeg tror Norge vinner den kampen også, sier Svele.

Åpnet forrykende
Norge åpnet forrykende og frustrerte Sveits. Anført av en meget opplagt Sagosen scoret Christian Berges norske mannskap kampens tre første mål i Stavanger og med det satte tonen. Siden så hjemmelaget seg aldri tilbake.

PSG-proffen Sagosen var den store arkitekten bak det meste Norge foretok seg og ble kampens soleklare forgrunnsfigur. Sju av de 13 første norske målene kom fra stjernespillerens hånd.

I tillegg satte han til stadighet lagkameratene i gode avslutningsposisjoner. Det var få tegn til ryggproblemene som har skapt trøbbel for trønderen denne våren.

Kanonsesong

Med til historien hører det at Torbjørn Bergerud også var meget gode i det norske målet. Før pause stoppet han to av tre straffekast fra Sveits-stjernen Andy Schmid, kåret til den tyske bundesligaens beste spiller de fem siste sesongene.

Schmid er til daglig lagkamerat med Harald Reinkind i Rhein-Neckar Löwen.

Ved pause ledet Norge 19-11. Danmark-proffen Gøran Johannessen satte inn Norges siste mål, etter at Sander Sagosen igjen hadde vært nest sist på ballen.

Sagosen har denne sesongen vunnet tre hjemlige titler med klubblaget Paris Saint-Germain.

I annen omgang klarte ikke Christian Berges mannskap å opprettholde den samme uttellingen som i den første, og de siste minuttene reduserte Sveits den norske ledelsen fra ti til seks mål.

Bergerud plukket samtidig flere viktige baller i det norske målet. Han endte på 13 redninger, tre av dem fra straffekast.

Returkamp tirsdag

Med lørdagens seier har de norske gutta minst én fot i neste års VM-sluttspill. Det går i tidsrommet 10.–27. januar i Danmark og Tyskland.

Kommende tirsdag spilles returkampen mot Sveits i Zug. Dersom Sagosen og lagkameratene fullfører jobben på bortebane i Sveits, spiller Norge sin innledende gruppe (fem kamper) i København. Det er ikke avklart hvor mellomrunden eventuelt går for norsk del.

Semifinalene går i Hamburg mens bronsekamp og finale er lagt til Herning.

Norge spilte VM-finale i 2017 og tapte da for vertsnasjon Frankrike.