REGNBUE: Dagen før lørdagens Pride-parade i Warsawa ble den nye regnbuen avdekket i hovedstaden.
REGNBUE: Dagen før lørdagens Pride-parade i Warsawa ble den nye regnbuen avdekket i hovedstaden. Foto: Alik Keplicz / AP Photo

Regnbuen ble ødelagt av høyreekstreme – da fikk LHBT-miljøet en lur idé

Før dagens Pride-parade i Warsawa fikk LHBT-miljøet satt opp en regnbue det skal være umulig å ødelegge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regnbuen er en erstatning for den originale regnbuen, som ble ødelagt etter gjentatte angrep fra høyre-ekstremister.

Rettighetsgrupper for homofile i Polen håper den nye regnbuen vil være nærmest umulig å ødelegge, og at den får stå under paraden på lørdag, skriver The Telegraph.

Ny regnbue

Regnbuen er plassert i et travelt veikryss i sentrum av hovedstaden, og er laget av et vannhologram. Lys reflekteres i vanndampen og skaper regnbuen, på samme måte som de naturlige regnbuene på himmelen.

Den gamle regnbuen var laget av kunstige blomster, men ble tatt ned i 2015 etter den ble satt fyr på. Da hadde det vært syv forsøk på å ødelegge statuen. Ødeleggelsen av regnbuen ble et symbol på kampen om homofiles rettigheter i Polen.

Skaperne av den nye regnbuen håper den vil være vanskeligere å ødelegge ettersom den bare er laget av lys og vann. De har uttalt at de håper den vil bli: «et ubrytelig symbol for kjærelighet, fred, LHBT-rettigheter og likestilling».

VANN: Den nye regnbuen er laget av vann og lys, og vil derfor være nærmest umulig å ødelegge.
VANN: Den nye regnbuen er laget av vann og lys, og vil derfor være nærmest umulig å ødelegge. Foto: Alik Keplicz

Homofiendtlig nasjon

Til lokale aviser har mannen bak organiseringen av regnbuen, og lederen av Love Does Not Exclude Association, Ola Muzinka uttalt at de ønsker å fremme et budskap om at kjærlighet er kjærlighet.

STORT ENGASJEMENT: Det var mange som møtte opp under det konservative landets Pride-parade. Bildet er fra dagens parade i Warsawa.
STORT ENGASJEMENT: Det var mange som møtte opp under det konservative landets Pride-parade. Bildet er fra dagens parade i Warsawa. Foto: Janek Skarzynski / AFP

– Regnbuen betyr starten på en større kampanje for å øke bevisstheten rundt LHBT-rettigheter, og spesielt retten til homofilt ekteskap i Polen, sa han.

Polen er Europas andre mest homofiendtlige nasjon, like etter Latvia. Det kommer fram i en undersøkelse gjort av ILGA-Europe, den internasjonale foreningen for lesbiske, homofile, trans-personer og intersex-personer.

Innbyggerne i Polen har myknet opp mot homofile de siste årene. Tidligere i år ble en åpent homofil politiker valgt som ordfører i det katolske landet. Kampen mot homofilt ekteskap har likevel en lang vei å gå. I landets grunnlov står det at ekteskap kun skal være mellom mann og kvinne, og forkjempere for likekjønnet ekteskap blir derfor kalt grunnlovsstridige.