REKORDSTOR OPPSLUTNING:

Eirinn (17) gikk i Pride- paraden for første gang

Omlag 13.000 deltakere var med i Pride-paraden da Regnbuedagene gikk av stabelen i Bergen lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er veldig glad. Det er en festdag. Vi skal bare ha det gøy!

Regnbuedagene går av stabelen i Bergen denne uken, og for 17 år gamle Eirinn O'Flahey Voldsund er det første gang hun er med på å marsjere. Med henne går enkeltpersoner, organisasjoner, politikere og foreninger som ønsker å støtte mangfold i kjærligheten.

Flere tusen nye deltakere møtte lørdag opp på Bryggen i Bergen for å gå i tog gjennom byens gater.

Rundt 13.000 deltakere fylte sentrumsgatene i ettermiddag. Det er en rekordstor oppslutning.

Underveis i paraden snakker Eirinn om hvor fantastisk dagen er. Hun mener blant annet at TV-serien «Skam» har gjort samfunnet mye mer åpent for at folk er forskjellige.

– Hva er regnbuen for deg?

– Det er mangfold, det er noe alle kan være med på og være en del av.​

Går for fotballen

Det er ikke bare Eirinn som marsjerte for første gang lørdag, det gjorde også eliteserieleder Brann.

Gjert Moldestad, som er redaktør i den 12. mann og styremedlem i Branns supporterklubb, Bataljonen, sier til TV 2 under paraden at det har tatt noen år å komme dit de er i dag.

– Vi måtte spørre, og snakke mye om det. Folk har skrevet og engasjert seg og det har tatt noen år. Nå har det løsnet i hele fotballen her i Norge, og alle er enige om at dette er noe vi må jobbe med og snakke om, og det er veldig kjekt, sier han.

En annen av Brann-supporterne, Endre Daniel Gulbrandsen, stemmer i:

Fotballklubben Brann var lørdag med i Pride-paraden i Bergen.
Fotballklubben Brann var lørdag med i Pride-paraden i Bergen. Foto: TV 2

– Det er veldig viktig, for det har noe med å respektere hverandre som mennesker og at vi kan være glade i hverandre sånn som vi er.

Før paraden lørdag gjestet Moldestad Nyhetskanalen. Da sa han at han har sett forskjell på i hvor stor grad man kan være seg selv i norske fotballmiljøer, i forhold til i mange andre miljøer i samfunnet.

Nå ser han derimot bedring, og mener at dørene sakte men sikkert har åpnet seg opp.

– Det tok litt tid fra vi begynte å snakke om dette, til at det begynte å skje ting. Så tror jeg også vi har fått inn mye gode mennesker som skjønner dette og tar det på alvor, sier han.

– Kjempeviktig

Festivalsjef Joakim Aadland sier til TV 2 at det er kjempeviktig at Brann er med i årets parade, særlig fordi idretten er et område i samfunnet som gjerne er mer kjønnsdelt.

– Da er det viktig at man har noen som går foran og viser at "vet du hva, du kan være akkurat hvem du vil i idretten. Uansett om du er skeiv, religiøs, hvilken bakgrunn du har, hvilken etnisitet og så videre, så kan du være deg selv. Idretten skal være åpen for absolutt alle, det viser Brann i dag, og det er fantastisk å se.

Aadland tror at så mange møtte opp for å være med i paraden, nettopp fordi man ønsker å feire mangfoldet i kjærligheten.

– Noen går for noen andre, noen går for seg selv, og det er fantastisk og vakkert å se.