Hyller ledestjernen:

Dette er Ronaldos VM-råd til Neymar og Brasil

Ronaldo holder hjemlandet som VM-favoritter, og tror Neymar sikrer seg Gullballen om Brasil vinner mesterskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se miniserien «Mitt VM-idol» på Sumo her

Ronaldo vet hva han prater om.

Han vant gull i 1994, sølv i 1998, og gull igjen i 2002 - som landets store stjerne.

Han var lenge også, med sine 15, den spilleren med flest VM-mål i historien.

Så om noen vet hvordan det er å bære forventningspresset fra omtrent en hel nasjon på sine skuldre, er det Ronaldo Luís Nazário de Lima.

– Det forventes alltid mye av Brasils landslag. Alle forventer at vi spiller bra og at vi innfrir forventningene. Men jeg mener at en spiller må holde hodet kaldt og ikke la seg påvirke av det. De har forberedt seg på dette øyeblikket hele livet. Jeg taklet presset bra. Jeg tok det ikke med meg inn på banen. Man må holde roen. Det er i større grad pressen og fansen som snakker om presset. Man må være veldig fokusert og rolig for å få ut sitt aller beste, sier han til TV 2.

– Men var det ikke vanskelig å ha så mye press på seg?

– Det viktigste er at teamet rundt laget har en plan for å beskytte spillerne. At treningene er skjermet. Når de er på treningsfeltet må de få trene i fred uten for mye oppstyr rundt seg. Jeg tror de er veldig godt forberedt. Alt presset Neymar har på seg er det viktig at han snur til noe positivt.

– Du merker at han er veldig motivert

Ronaldo nevner uoppfordret Neymar, spilleren som, på samme måte som Ronaldo i sin tid, det ventes aller mest av.

– Har Neymar hodet til å håndtere det?

– Ja, det tror jeg at han har. Han blir mer og mer erfaren og har vært innom Barcelona. Nå spiller han i Paris Saint-Germain. Han har en sterk psyke. Jeg tror han takler bra at han er en viktig brikke for landslaget. Du merker hele tiden at han er veldig motivert, sier den nå 41 år gamle brasilianeren engasjert.

Motivasjonen er det få som stiller spørsmål ved.

Etter hans nylige «comeback» fra skade med scoring mot Kroatia, er det også få som tviler på fysikken hans.

Ronaldo er mildt sagt imponert over det Brasils nummer 10 får til.

– Teknikken hans er beundringsverdig. Farten hans, sulten hans for å score mål... Han er talentfull, og jeg tror at han har alt. Dette året kan bli veldig viktig for ham. Hvis han i dette VM klarer å vinne med Brasil, har han etter mitt syn allerede sikret seg Gullballen i år.

Ronaldos VM-favoritter

Neymar blir en av de viktigste brikkene, kanskje den aller viktigste, på et Brasil-lag det, tradisjon tro, ventes mye av.

Ingen har vunnet VM flere ganger enn søramerikanerne, men det begynner å bli en stund siden sist, 16 år for å være nøyaktig, de vant for femte og foreløpig siste gang.

Ronaldo er imidlertid klokkeklar:

– Jeg tror at Brasils landslag kommer til VM som favoritter. De spiller fin fotball. Etter at Tite tok over det brasilianske landslaget forbedret de seg veldig. Jeg tror spillerne kommer til mesterskapet i god fysisk form. Neymar har nå fått spilt en kamp igjen og er veldig sulten på å gjøre det bra i VM. Han har et stort ønske om å bli verdens beste spiller, og han har kvalitetene til å bli det. Jeg tror at Brasil er på riktig vei, men det er mange gode lag. Jeg ser at Spania også er i form. Tyskland er alltid veldig sterke, og det samme er Argentina. England, Frankrike, som stiller med et ungt og talentfullt lag... Jeg tror det blir et fantastisk VM, sier han og gliser.

– Hvem er din største favoritt?

– Brasil, Spania og Tyskland, men først og fremst Brasil. Så får vi se hva som skjer. Fotballen er rund, så alt kan skje. Vi kommer nok til å få noen overraskelser. Jeg gleder meg!

– Fotballen i dag har blitt mye bedre

Det begynner å bli lenge siden Ronaldo var verdens mest fryktede spiss, men det er faktisk bare syv år siden han la opp etter 18 år som aktiv.

– Savner du fotballen?

– Ja, jeg ser på fotball hele tiden. Jeg savner kanskje mest søndagene, da vi spilte kamper. Men jeg savner ikke rutinene livet som fotballspiller innebærer, med mye trening og mye reising. Det medfører mye stress. Man tilbringer lite tid med sine nærmeste. Jeg er veldig glad for å ha gjort det. Jeg vil aldri glemme det jeg har opplevd, og jeg vil fortsette å følge med. Men livet går videre, sier han.

– Er det aktuelt en dag å bli trener for, for eksempel, Brasil?

– Nei, jeg kommer ikke til å bli trener! Jeg kommer alltid til å være involvert i fotballen. Det er det jeg kan og liker å holde på med. Men ikke som trener. Da hadde jeg havnet i de samme rutinene som tidligere. Og det er jeg ferdig med.

– Når du ser fotballen i dag, hva er det som er den største forskjellen fra da du selv var aktiv?

– Jeg tror at fotballen i dag, i hvert fall på treningsfeltet, har blitt mye bedre. Før trente vi veldig dårlig. Med dagens teknologi kan man finne de beste treningsmetodene for spillerne. I dag trener man mye mer individuelt. Man følger hver enkelts fysiske forutsetninger. Før måtte jeg løpe om kapp med Cafú, som løp som en galning. Han hadde en fantastisk utholdenhet. Men først og fremst tror jeg at den fysiske treningen har blitt mye bedre.