Europeisk nei til Trumps forslag

De europeiske medlemslandene i G7 står samlet mot president Donald Trumps forslag om å slippe Russland inn i den innflytelsesrike gruppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser Frankrikes president Emmanuel Macron fredag, etter å ha hatt møter med Tysklands statsminister Angela Merkel, Storbritannias statsminister Theresa May og Italias statsminister Giuseppe Conte på sidelinjen av G7-møtet i Canada fredag.

– Det felles europeiske standpunktet er nei til at Russland slippes inn igjen, sa en av Macrons rådgivere.

Lederne skal imidlertid ha åpnet for muligheten til å «opprette dialog» med Moskva.

Overrasket alle

Forslaget fra Trump om å gi president Vladimir Putin en plass ved bordet blant verdens ledende industriland fikk mange til å heve øyenbrynene fredag. G7-gruppen består i dag av USA, Canada, Japan, Storbritannia, Frankrike, Italia og Tyskland.

– Russland burde vært med i dette møtet. Hvorfor har vi møte uten Russland?, spurte president Trump før han entret helikopteret utenfor Det hvite hus fredag.

Russland ble invitert med i gruppen i 1998 for å oppmuntre til kapitalisme i landet. Dermed ble gruppen kjent som G8. Men i 2014 ble Russland kastet ut av den eksklusive gjengen etter at russiske tropper inntok Ukraina og landet annekterte Krim-halvøya.

Kritisk Merkel

Giuseppe Conte, som er på sitt første toppmøte, har tidligere gitt uttrykk for støtte til forslaget om å slippe Russland inn i gruppen igjen. Angela Merkel mener derimot at ingen ting har endret seg når det gjelder Russland.

PÅ PLASS I CANADA: Statsminister Erna Solberg (H) er invitert til G7-møtet for å delta under en spesialsesjon om hav lørdag formiddag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ PLASS I CANADA: Statsminister Erna Solberg (H) er invitert til G7-møtet for å delta under en spesialsesjon om hav lørdag formiddag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Merkel sa tidligere denne uken at gruppen defineres av medlemmenes respekt for internasjonal rett og at Russlands annektering av Krim-halvøya var et klart brudd på disse reglene.

Trumps forslag kommer mens det pågår en omfattende etterforskning av hvorvidt Trumps medarbeidere samarbeidet med russiske aktører om å påvirke utfallet av valget i 2016.

Trump kaller konsekvent etterforskningen for svindel og en heksejakt, men fredag kom spesialetterforsker Robert Mueller med nye siktelser mot Trumps tidligere medarbeider Paul Manafort.

«G6 pluss 1»

President Trump var den siste statslederen som ankom G7-møtet i Quebéc og er den første som reiser, før temaer som klima og likestilling skal diskuteres lørdag.

Tonen mellom de ulike statslederne er ikke hjertelig. Flere av G7-landene er på kollisjonskurs med USA og Donald Trump.

Trumps toll på stål og aluminium fra Canada og europeiske allierte provoserer. Frankrikes president Emmanuel Macron mener møtet like gjerne kan kalles G6 pluss 1 og anklager USA for å isolere seg fra sine allierte.

– Den amerikanske presidenten er kanskje likegyldig til å bli isolert, men vi har ikke noe imot å være seks om nødvendig, sier Macron.

(©NTB/TV 2)