Tina (32) fikk anoreksi etter slankeoperasjon – gikk ned 75 kilo på ett år

På ett år ble Tina Charlott Nomedal LaFon (32) sitt liv snudd helt på hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For to år siden hadde Tina og ektemannen prøvd å bli gravide en stund. De hadde forsøkt flere runder med prøverør, men uten hell.

– Så hintet legen frempå at det eneste jeg kunne gjøre noe med var vekten min, for det kan gjøre det vanskeligere å bli gravid. Der og da kjentes en slankeoperasjon ut som løsninga på alt, forteller Tina i et åpenhjertelige intervju i God morgen Norge.

Se hele innslaget i vinduet øverst i artikkelen!

Et forhastet valg

Til tross for at hun levde et aktivt liv og hadde god helse, falt Tina innenfor fedmekategorien.

– Jeg trente og følte at jeg spiste sunt, men vekten forandret seg ikke. Jeg fikk nok, og det kjentes ut som om operasjonen var fellesløsninga på mange problemer. Jeg visste at en vektreduksjon ville være bedre for helsen min, men det var spesielt dette her med at det kunne hjelpe med å få barn som var motivasjonen.

Og det tok ikke lang tid fra Tina hadde ringt til klinikken, til hun lå på operasjonsbordet.

– Det gikk veldig fort. Jeg er slik at dersom jeg bestemmer meg for noe så vil jeg helst at det skal skje fort. Jeg driver min egen bedrift, og hadde et lite tidsrom der som jeg kunne ta fri. Det klaffa med deres timeplan, så fra jeg ringte til jeg lå der operert tok det to-tre uker.

FØR: Tina før operasjonen i 2016. Hun var bekymret for at vekten hennes var årsaken til at hun og mannen ikke greide å få barn. Foto: Privat
FØR: Tina før operasjonen i 2016. Hun var bekymret for at vekten hennes var årsaken til at hun og mannen ikke greide å få barn. Foto: Privat

I prosessen med å bli klargjort for operasjon fylte Tina ut noen skjema, hadde en tjueminutters prat med kirurgen og sendte over journalen sin til privatklinikken. Så var hun klar til å fjerne 85 prosent av magesekken sin.

– Jeg trengte ikke gå på noe diett i forkant fordi BMI-en min var ikke så høy, så da bare hoppet jeg i det. Jeg sa det nesten ikke til noen og ba ingen om råd. Jeg bare gjorde det. I ettertid tror jeg at jeg gjorde det fordi jeg visste at det var et litt forhastet valg. Jeg ville ikke høre på fornuft, jeg ville bare løse det som jeg så på som et problem.

– Spiseforstyrrelsen kom snikende

I august 2016 ble hun operert. Men tiden rett etter operasjonen var ikke så lett.

– Mat invaderte alt. Hva man kunne spise, og passe på å få i seg nok næring slik at du skal kunne fungere i hverdagen. Det var smerter og masse følelser. Blanding av anger, stress og kaos, forteller Tina.

Til tross for de kaotiske følelsene i starten, ble det etter hvert bedre.

– Det føltes ut som om jeg hadde full kontroll – plutselig fungerte alt. Jeg kunne trene og nesten ikke spise, men det fungerte for kroppen hadde fett å gå på. Jeg ble bare mer og mer giret, for dette var jo det jeg ville.

Et halvt år etter slankeoperasjonen får Tina masse skryt for utseende sitt. Men de nærmeste begynner å bli bekymret for den raske vektnedgangen, som ikke ser ut til å stagnere. For Tina tok det lengre tid før hun innså at noe var galt.

– Det ringte noen varselbjeller da jeg innså at det var mer viktig for meg å vite hva jeg skulle spise til mitt neste måltid, og hvor mye jeg hadde trent, enn å fokusere på folkene rundt meg og situasjonen jeg var i. Det begynte å styre hverdagen min.

Tina har alltid hatt et anstrengt forhold til mat. Som ung var hun overvektig og trøstespiste mye. Vekten har svingt veldig – et år gikk hun ned så mye som 50 kilo på egenhånd, men vekten kom etterhvert tilbake. Hun tenker at gastric sleeve-operasjonen trigget dette anstrengte forholdet, og forårsaket anoreksien.

ET ÅR SENERE: Tina valgte å dele bilder av hvordan hun så ut på bloggen sin, et år etter operasjonen. På denne tiden hadde hun gått ned 75 kilo og blitt diagnostisert med anoreksi. Foto: Privat
ET ÅR SENERE: Tina valgte å dele bilder av hvordan hun så ut på bloggen sin, et år etter operasjonen. På denne tiden hadde hun gått ned 75 kilo og blitt diagnostisert med anoreksi. Foto: Privat

– Spiseforstyrrelser kommer ofte snikende. Jeg tror at jeg hadde en form for spiseforstyrrelse ved å trøstespise eller overspise tidligere, og at dette sklei over til å bli anoreksi. Man bruker mat til å kontrollere følelsene sine, så det blir litt forskjellig sider av samme mynt.

I august 2017 – et år etter operasjonen, har Tina mistet 75 kilo. Hun er alvorlig undervektig og diagnostisert med anoreksi, som hun nå mottar behandling for.

Slankeoperasjon kan føre til psykiske vansker

KariAnne Vrabel er psykologspesialist ved Modum Bad. Hun er enig i at en slankeoperasjon kan medføre høyere risiko for å utvikle spiseforstyrrelser.

– Det er ikke tvil at når man utfører en operasjon slik som dette, og når man i tillegg har en sårbarhet i utgangspunktet, så kan det absolutt være en trigger for å utvikle en spiseforstyrrelse.

Hun forteller også at operasjonen kan medføre depresjon og andre psykiske plager.

– Det er studier som har fulgt pasienter gjennom en vektnedgang etter en slankeoperasjon. Da ser man at de har høyere risiko for å begynne på antidepressiva. Så vi vet at det kommer mange psykiske vansker etter en slik operasjon, der spiseforstyrrelser kan være en av de, forteller hun.

Psykologspesialisten reagerer også på hvor kort tid det gikk fra Tina kontaktet klinikken, til hun var operert.

– Man bør virkelig være godt forberedt og godt informert. Man kan ikke få informert nok om alle de bivirkningene som kommer i etterkant av en slik operasjon. Vi vet det er vanskelig å ta det innover seg når man er desperat og ser ingen annen vei ut. Derfor trenger man lang tid. Så er det selvsagt et irreversibelt inngrep.

Ønsker mer åpenhet rundt spiseforstyrrelser

Tina kjemper for å bli frisk og er på riktig vei. Men på grunn av operasjonen som har fjernet så mye av magesekken og sultfølelsen, blir det ekstra utfordrende.

– Jeg blir aldri sulten. Jeg kan av og til merke at jeg blir svimmel, så da merker jeg at jeg må spise.

I januar i år valgte Tina å dele historien på den ellers lite aktive bloggen sin. Det var først og fremst fordi hun bor på en liten bygd på Sørlandet – og ryktene rundt den bråe vektnedgangen var mange.

– Så da fant jeg ut at dersom de skulle snakke om meg så kunne de snakke om det jeg hadde fortalt selv. Men nå har åpenheten gått over i det at dersom jeg kan bruke en vond situasjon til noe positivt, hvis min historie kan hjelpe noen, så er det bare bra.

Blogginnlegget fikk mye oppmerksomhet fra mennesker over hele landet. Det har også hjulpet Tina på veien til å bli frisk.

– Jeg har fått masse hjelp fra jenter som har gått igjennom det samme og som er kommet ut på andre sida. En stund var det veldig mørkt, og jeg skjønte ikke helt hvordan jeg skulle komme meg ut av dette. Men de hjalp meg.

Åpenhet rundt sykdommen har også blitt en slags kampsak for Tina.

– Spiseforstyrrelser og psykiske lidelser er ikke betinget på alder, kjønn eller sosial status. Vi kan alle slite med noe, og dersom vi åpner opp for en dialog så kan man innse at man ikke er alene.