Gruppe H: – Han har kraft til å knuse et hvilket som helst forsvar i fillebiter

VM-STJERNE?: Sadio Mane har begeistret engelske fotballfans de siste sesongene. Nå skal han forsøke å ta steget inn blant de afrikanske VM-heltene.
VM-STJERNE?: Sadio Mane har begeistret engelske fotballfans de siste sesongene. Nå skal han forsøke å ta steget inn blant de afrikanske VM-heltene. Foto: Francois Mori
Sadio Mané og Kalidou Koulibaly er spillerne som skal bringe stoltheten tilbake til det senegalesiske fotball-folket.

Det har vært stille rundt det senegalesiske landslaget etter VM-eventyret i 2002. Nå har superstjernene Sadio Mane og Kalidou Koulibaly planer om å skrive seg inn i VM-historien når de entrer mesterskapet i Russland.

Gruppe H

  • Senegal
  • Colombia
  • Japan
  • Polen

Hør gjennomgang av alle gruppene i TV 2s VM-podkast.

Les gjennomgang av alle gruppene: A | B | C | D | E | F | G

Senegal
Senegal har deltatt i VM én gang tidligere. I 2002 tok de seg helt til kvartfinalen, og mange fotballfans la sin elsk på den energiske angrepsfotballen. Med kulthelter som El Hadji Diouf (37) og Henri Camara (41) i spissen slo afrikanerne ut Sverige i åttedelsfinalen etter ekstraomganger. Det ble imidlertid stopp i kvartfinalen mot overraskelseslaget Tyrkia.

Etter 16 år utenfor det gjeve selskap har en gyllen generasjon bragt Senegal tilbake til VM. Ledet an av superstjernene Sadio Mané (26) og Kalidou Koulibaly (26) har senegaleserne igjen fått tilbake troen på at landslaget kan bringe stoltheten tilbake til en fotballgal nasjon.

Senegal tok seg enkelt videre fra den afrikanske kvalifiseringen og kunne spasere inn i mesterskapet i Russland.

RÅ FYSIKK: Kalidou Koulibaly dirigerer lagkameratene fra sin midtstopperposisjon i Napoli.
RÅ FYSIKK: Kalidou Koulibaly dirigerer lagkameratene fra sin midtstopperposisjon i Napoli. Foto: Marco Bertorello

Mane og Koulibaly har etablert seg blant de beste spillerne på det europeiske kontinentet. Koulibaly kan se tilbake på en strålende sesong for Napoli, som lenge ga Juventus kamp om seriegullet i Italia. Etter opphold i Metz og Genk dro stopperkjempen til Napoli. Nå har ekspertene virkelig fått øynene opp for den senegalesiske kjempen.

– Koulibaly har de siste sesongene vært blant de beste midtstopperen i verden. Senegaleseren er et beist av en mann med sin enorme fysikk. Han blir ekstremt viktig for Senegal i VM, sier Simen Stamsø Møller.

Norske fotballfans kjenner godt til Liverpool-spilleren Sadio Mané. Ekspertene har stor tro på angrepsspilleren.

– Jeg skal ikke overdrive, men hvis han er påskrudd, kan han stå igjen med tre-fire mål etter gruppespillet, sier Marius Skjelbæk.

Senegal har også en forbindelse til norsk toppfotball. Pape Alioune Ndaye (27), Kara Mabodji (28), Saliou Ciss (28) og Mame Diouf (30) har alle spilt i Eliteserien.

Ekspertenes analyse
– De møter lag som er bedre framover enn bakover i gruppen. Det hurtige angrepsspillet til Senegal er i stand til å riste både Polen og Colombias forsvar i fillebiter. Dette laget har kvaliteter til å gå videre fra gruppen, sier Marius Skjelbæk.

Trener
Aliou Cissé (41)

41-åringen var en sentral del av det senegalesiske landslaget som sjarmerte en hel fotballverden i VM i Sør-Korea og Japan i 2002. Mange kjenner ham fra tiden som spiller i PSG, Birmingham City og Portsmouth. Etter spillerkarrieren har han jobbet seg opp som trener i Det senegalesiske fotballforbundet. Mannen med det lange håret tok laget til VM på første forsøk etter at han ble sjef for landslaget i 2015.

Vår mann
Saliou Ciss (28)

– Dette er en mann som er født og oppvokst i Senegals hovedstad Dakar, men som jeg ble kjent med 850 mil lengre nord. Sammen med Kara Mabodji ble han hentet til Tromsø fra Patrick Vieiras Diambars-akademi. I vårsesongen 2011 tilhørte venstrebacken i Tromsø Hans Åge Yndestad (37), men Ciss spilte seg inn på laget og ble så god at han til slutt havnet i den franske klubben Valenciennes, sier Simen Stamsø Møller.

Colombia

Det søramerikanske laget sjarmerte en hel veden da de tok seg til kvartfinalen i Brasil for fire år siden. I kvalifiseringen til årets mesterskap ble Colombia nummer fire i gruppen, bak Brasil, Uruguay og Argentina.

Spillerne som imponerte for fire år siden, er fremdeles med i troppen. James Rodriguez (26), som ble toppscorer med seks mål i Brasil, blir en nøkkelspiller for colombianerne. Prestasjonene i 2014 fikk Florentino Pérez og Real Madrid til å bla opp 700 millioner kroner for supertalentet.

Rodriguez ble sittende mye på benken hos "Los Blancos", og sommeren 2017 ble han lånt ut til Bayern Munchen. I Tyskland har han fått fart på karrieren igjen og vist god form i oppkjøringen til mesterskapet i Russland.

STORSCORER: Radamel Falcao sender avgårde et skudd i en treningskamp mot Frankrike.
STORSCORER: Radamel Falcao sender avgårde et skudd i en treningskamp mot Frankrike. Foto: Charles Platiau

En annen spiller det ble knyttet store forventninger til før mesterskapet i Brasil var Radamel Falcao (32). Han ble tvunget til å se VM fra tribunen etter at han pådro seg en alvorlig kneskade i forkant av turneringen. De siste årene har han funnet tilbake til seg selv og blir en av spillerne som må prestere hvis Colombia ønsker å gjenskape prestasjonen fra sist VM.

Ekspertenes analyse
– Colombia har en solid tropp med gode spillere i alle posisjoner. Brukbar keeper, godt forsvar og veldig talentfulle angrepsspillere. Colombianerne burde ta seg videre fra gruppe H, sier ekspertene Simen Stamsø Møller, Jesper Mathisen og Marius Skjelbæk i TV2s VM-podcast.

Trener
Jose Pekerman (68)

– Argentineren har fått colombiansk statsborgerskap fordi han har blitt en legende etter å ha ført laget til to strake VM-sluttspill. Pekerman har hentet inn tidligere Inter-profil Esteban Cambiasso (37) i trenerteamet, og har nok ambisjoner om ta laget videre fra gruppespillet, sier Jesper Mathisen.

RINGREV: Jose Pekerman hadde et lurt smil om munnen før VM i Brasil for fire år siden.
RINGREV: Jose Pekerman hadde et lurt smil om munnen før VM i Brasil for fire år siden. Foto: EITAN ABRAMOVICH

Pekerman har en lang karriere både som spiller og trener på det søramerikanske kontinentet. Etter 235 kamper for Argentinos Juniors og Independiente Medellín på 70-tallet har han etablert seg som en respektert trener. Han har blant annet trent både ungdomslandslag og a-laget til Argentina før han i 2012 tok over ansvaret for Colombia.

Vår mann
Radamel Falcao (32)

– Dette handler om en fotballkarriere som var erklært død og begravet. Radamel Falcao pøste inn mål for både Porto og Altético Madrid, men det stoppet helt opp da han dro til Monaco, og videre på lån til Manchester United. Stempelet "flopp" var fullt fortjent, men for to år siden våknet den colombianske tigeren opp fra de døde. Det var som om han hadde tatt en pause i tre år. Han mistet festen for fire år siden på grunn av en skade, men nå er 32-åringen klar for sitt første VM. Det blir så mektig å se "el tigre" med sitt mørke lange hår, lede Colombia ut i åpningskampen mot Japan. Selvfølgelig kommer han til å score, sier Simen Stamsø Møller.

Polen
Polen deltar i sitt åttende mesterskap siden debuten i 1938. Med Bayern Munchen-stjernen Robert Lewandowskis 16. scoringer i kvalifiseringen tok polakkene seg enkelt videre til mesterskapet I Russland. Laget er ranket som nummer ti i verden, og med stjerner som Wojciech Szczesny (28), Jacub Blaszczykowski (32) og nevnte Lewandowski (29) er det mange som har forventninger til polakkene før festen braker løs i Russland.

Manglende defensive kvaliteter gjør derimot at ekspertene tror det kan bli tøft for Polen å avansere fra gruppen.

SUPERSTJERNE: Robert Lewandowski feirer et av mange mål i Polens VM-kvalifisering.
SUPERSTJERNE: Robert Lewandowski feirer et av mange mål i Polens VM-kvalifisering. Foto: David Mdzinarishvili

– Dette er et lag som er helt avhengig av at de offensive spillerne presterer. De vant tross alt åtte av ti kamper i kvalifiseringen, spørsmålet er om VM-scenen blir for stor. Men på papiret har de et godt lag, sier Marius Skjelbæk.

Lagets største stjerne Robert Lewandowski blir en nøkkel for polsk VM-suksess. Etter overgangen fra Borussia Dortmund til Bayern Munchen i 2014 har spissen scoret 102 mål på 126 kamper.

Ekspertenes analyse
– Polen er et godt lag som er vanskelig å avskrive. Problemet er at de er veldig svake bakover. Vi tror at et litt grått og kjedelig polsk landslag kommer til kort mot mer energiske lag som Senegal og Colombia. Det blir dessverre ikke europeisk avansement fra gruppe H, konkluderer Simen Stamsø Møller, Jesper Mathisen og Marius Skjelbæk.

Trener
Adam Nawalka (60)

60-åringen har tilbragt en mannsalder i polsk fotball. Etter 190 kamper for Wisla Kraków og 34 kamper for det polske landslaget gikk han rett over til trenerrollen da spillerkarrièren var over.

Han ble tatt ut på VMs beste lag etter god innsats for Polen i 1978.

Nawalka mislyktes med å kvalifisere Polen til VM i 2014, men tok laget til EM i 2016 hvor polakkene røk ut i kvartfinalen mot Portugal.

Vår mann
Grzegorz Krychowiak (28)

– Som en av de mest ettertraktede midtbanespillerne i Europa skulle karrieren til Krychowiak virkelig skyte fart da PSG hentet ham fra Sevilla. Men fra å være en bærebjelke på et Sevilla-lag som vant Europaligaen i 2015 og 2016 måtte den sympatiske polakken finne seg i å spille annenfiolin i Paris. Til slutt måtte han be om å spille på PSGs andrelag for å være aktuell for VM-spill. I fjor sommer ble han lånt ut til West Bromwich. Det ble en tung sesong med nedrykk fra Premier League. Til tross for alle nedturene er Krychowiak å finne i den polske VM-troppen, sier Simen Stamsø Møller.

MOTGANG: Grzegorz Krychowiak spilte for Polen mot Tyskland i EM 2016
MOTGANG: Grzegorz Krychowiak spilte for Polen mot Tyskland i EM 2016 Foto: Kai Pfaffenbach

Japan
Japan var med i VM for første gang i 1998. Årets mesterskap blir japanernes sjette deltagelse, etter at de har vært med i samtlige mesterskap siden debuten i 20 år siden. To ganger har japanerne kommet seg videre fra gruppespillet, begge gangene ble det stopp i 16-delsfinalen. Spilleren med flest landskamper er Yasuhito Endo med 152 opptredener. Flest mål har den tidligere angrepsspilleren Kunishige Kamamoto med 60 scoringer.

I den første kvalifiseringsgruppen vant japanerne syv kamper og spilte én uavgjort. I den avgjørende kvaliken spilte de mot Australia, Saudi Arabia, Irak, Thailand og De forente arabiske emirater. Det endte med avansement etter seks seiere, to uavgjort og to tap.

De største stjernene i VM-troppen er Shinji Kagawa (29), Keisuke Honda (31) og Maya Yoshida (29). Ekspertene tror Japan kan bli en fargerik deltager i årets mesterskap.

NØKKELSPILLER: Shinji Kagawa på trening for det japanske landslaget i 2014
NØKKELSPILLER: Shinji Kagawa på trening for det japanske landslaget i 2014 Foto: TOSHIFUMI KITAMURA

Ekspertenes analyse
– Det er ingen hjemlighet at Japan har sin styrke framover på banen. Mye av det defensive ansvaret ligger på Southampton-midtstopperen Maya Yoshida. Samtidig har de flere erfarne spillere som har roen og evnen til å ”ta tak” når anledningene er store, konkluderer Simen Stamsø Møller, Jesper Mathisen og Marius Skjelbæk.

Trener
Akira Nishino (63)

Selv om Japan kvalifiserte seg til mesterskapet måtte den bosniske treneren Vahid Halilhodžić (66) takke for seg i april. Halilhodžić havnet på kant med flere av de japanske spillerne, som var uenige i måten han ønsket å spille fotball på. Den japanske fotballegenden Akira Nishino har tatt over ansvaret og skal lede laget i Russland

TRAVLE DAGER: Akira Nishino offentligjorde VM-troppen på en pressekonferanse i Mai.
TRAVLE DAGER: Akira Nishino offentligjorde VM-troppen på en pressekonferanse i Mai. Foto: Eugene Hoshiko

– Nishino har lang erfaring som spiller i den japanske ligaen. Nå skal han få Japan til å spille slik Japan skal. 63-åringen har ikke lang tid på seg. Japan har ambisjoner om å spille underholdende og rask angrepsfotball, og de har flere spillere i troppen med erfaring fra europeiske toppklubber, sier Jesper Mathisen i TV 2s VM-podcast.

Nishinos tilbragte hele sin tolv år lange profesjonelle fotballkarriere i den Japanske klubben Hitachi. Etter spillerkarrieren har han blant annet trent Japans ungdomslandslag og andre klubber i den hjemlige toppserien.

Vår mann
– Det skal mye til for å ha fotballverdens fineste smil, men Shinji Okazaki har et smil utenom det vanlige. Frode Johnsens tidligere lagkamerat i Shimizu S-Pulse var en av heltene bak Leicester bragd for to år siden. 32-åringen ble matchvinner i flere av ”The Foxes” kamper på ferden mot seriegull, sier Simen Stamsø Møller.

  • Ekspertene: Slik ender gruppe H
  1. Colombia
  2. Senegal
  3. Polen
  4. Japan
Lik TV 2 Sporten på Facebook