Den argentinske troppen er proppet med angripere i verdensklasse, men bakover skorter det på kvaliteten.
Den argentinske troppen er proppet med angripere i verdensklasse, men bakover skorter det på kvaliteten.
Soccer Football - International Friendly - Argentina vs Haiti - La Bombonera, Buenos Aires, Argentina - May 29, 2018   Argentina's Sergio Aguero celebrates scoring their fourth goal with Lionel Messi   REUTERS/Marcos Brindicci
Soccer Football - International Friendly - Argentina vs Haiti - La Bombonera, Buenos Aires, Argentina - May 29, 2018 Argentina's Sergio Aguero celebrates scoring their fourth goal with Lionel Messi REUTERS/Marcos Brindicci Foto: Marcos Brindicci

Gruppe D: – Argentina har en fantastisk angrepsrekke, men ...

Island skal forsøke å overraske igjen, men må kjempe seg gjennom det ekspertene omtaler som dødens gruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Island VM-debuterer lørdag 16.juni mot ingen ringere enn Lionel Messi (30) og hans Argentina.

  • Argentina
  • Island
  • Kroatia
  • Nigeria

Her er TV2s fotballeksperter betraktninger av gruppen og lagene i TV 2s VM-podkast.​​

Les gjennomgang av alle gruppene: A | B | C | D | E | F | G | H

Island
Landet som sjokkerte alle under EM i 2016. Der kjempet de seg heroisk til kvartfinale. Nå er de klare for sitt første VM.

Og med tanke på at det bor rundt 331 000 innbyggere på øya i havgapet, får vi fort se ti prosent av landets befolkning i Russland.

Island vant sin kvalifiseringsgruppe to poeng foran Kroatia, og det er nok en gang klart for herlige klappe-scener i et mesterskap.

Ekspertenes analyse:
– Mitt inntrykk av islendinger generelt, er at de er super-nordmenn. De er som oss, bare at man har skilt klinten fra hveten og sendt de opp dit. De får altså til så utrolig mye bra, spesielt i idrett, sier TV 2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller.

FOLKEFEST: Det kan fort bli mange blåkledde islendinger i årets VM. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke
FOLKEFEST: Det kan fort bli mange blåkledde islendinger i årets VM. Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

For Island kjempet seg videre i EM 2016 nesten på pur vilje, men de har også en rekke kvaliteter.

– Mange små nasjoner er veldig godt organiserte og mange små nasjoner jobber veldig hardt og Island er kanskje bedre organisert og jobber hardere en alle andre små nasjoner, men i tillegg så trenger du litt klasse for å lykkes, noen elementer i tillegg til å jobbe hardt og være stram i fisken, sier TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker.

Og her trekker fotballeksperten og kommentatoren frem Gylfi Sigurdsson (28).

– Sigurdsson er en leder jeg tror det blir vanskelig å komme utenom, han er skadet, men vi håper og tror at han blir klar, sier Alsaker.

Island tapte mot Norge i sin nest siste oppkjøringskamp til VM, men det bekymrer ikke TV 2s fotballeksperter.

– Når anledningen er stor, så strammer de seg opp, sier Stamsø-Møller.

Treneren: Heimir Hallgrímsson (51)
Lars Lagerbäck (69) takket for seg etter eventyret i Frankrike for to år siden. Han har siden begynt på det som kan ligne et nytt eventyr i Norge.

TANNLEGEN: Islands trener, Heimir Hallgrímsson, her som Lars Lagerback sin assistent. Foto: AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS
TANNLEGEN: Islands trener, Heimir Hallgrímsson, her som Lars Lagerback sin assistent. Foto: AFP PHOTO / HALLDOR KOLBEINS

Mannen som tok over etter den lugne svensken, var hans assistent Heimir Hallgrímsson. Islendingen spilte i en årrekke for islandske klubber som IBV og Höttur.

Og det var samtidig som han var spiller for IBV, at han startet sin trenerkarrière. For deres kvinnelag trengte en trener, og Hallgrímsson tok tak.

De neste årene var det frem og tilbake mellom herrelaget og kvinnelaget, før han i 2011 ble utnevnt som Lars Lagerbäck sin assistenttrener.

Hallgrímsson har studert odontologi, og i en liga som ikke betaler de største pengene, kombinerte han fotballspill med det å være byens tannlege.

Vår mann: Birkir Már Sævarsson (33)
– Tenk å få så mye ut av et såpass begrenset fotballtalent. Det står så stor respekt av det han har gjort, sier Stamsø-Møller.

Islendingen scoret selvmål mot Ungarn i EM 2016. Kanskje hans verste fotballminne, men det førte til at Island møtte England i åttendedelsfinalen, og resten er historie.

BRANN: Birkir Már Sævarsson er ekspertenes mann hos Island, her fra tiden som spiller i Brann. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
BRANN: Birkir Már Sævarsson er ekspertenes mann hos Island, her fra tiden som spiller i Brann. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sævarsson har også en karrière i Brann, hvor han noterte seg for 168 kamper og 15 mål.

– Han kom til Bergen by og mange av medspillerne lurte på hva var dette for noe. Han var med i pasningsøvelser, han var med i firkant, han klarte ikke å treffe på en eneste pasning. Han var helt totalt ubrukelig. De ville bare sende han tilbake så fort han hadde ankommet. Men etterhvert så fikk de brukt løpskapasiteten hans, og så at han var ganske vanskelig å passere, forteller Jesper Mathisen.

Nigeria
182 millioner innbyggere, verdens syvende mest folkerike land. Folketallet i Nigeria er hele 550 ganger større en Islands.

Landet deltok i sitt første VM i 1994, siden har de vært med hver gang, bortsett fra da mesterskapet ble holdt i Tyskland i 2006.

De har gått videre fra gruppespillet tre ganger, men hver gang så har de røket i utslagsrundene, sist mot Frankrike i Brasil 2014.

Mannen med flest landslagskamper er den tidligere Lyn-spilleren Jon Obi Mikel (31) med 84.

Siden forrige VM har de ikke klart å kvalifisere seg til noen av de to Afrikamesterskapene, etter at de vant det foregående.

Nigerias VM drakt i 2018 er tidenes mest ettertraktede trøye. Tre millioner drakter var bestilt før den i det hele tatt kom i butikkene.

Ekspertenes analyse:
– Afrikanske land i VM er uforutsigbare, forteller Alsaker.

For selv om troppen til VM i Russland har spillere som Kelechi Iheanacho (21), Victor Moses (27) og Alex Iwobi (22), har det vist seg vanskelig å lede laget til suksess.

– Selv Lars Lagerbäck klarte ikke å strukturer dette laget til suksess i et VM. Så det er ikke lett, mimrer Alsaker.

ETTERTRAKTED: Nigeria sin nye treøye er svært ettertrakted. Her John Ogu and William Troost-Ekong. Foto: REUTERS/David Klein
ETTERTRAKTED: Nigeria sin nye treøye er svært ettertrakted. Her John Ogu and William Troost-Ekong. Foto: REUTERS/David Klein

Tross uforutsigbarheten hva Nigeria gjelder, trekker TV 2s fotballeksperter frem et navn som kan bli viktig for det afrikanske laget.

– De har en midtstopper som er sjef, som blant annet har spilt i norsk fotball, William Troost-Ekong (24), forteller Stamsø-Møller, før Mathisen supplerer:

– Han var på lån til Haugesund og fikk kapteinsbindet kjapt, selv om han bare skulle være der et halvt år på lån. Det sier litt om hans "presens" i en garderobe og ikke minst ute på banen.

Treneren: Gernot Rohr (64)
Tyskeren Gernot Rohr startet sin fotballkarrière i Bayern Munchen og endte den i den franske klubben Bordeaux.

Den klubben tok han over som trener året etter og kom blant annet til Europaliga-finalen i 1996. Der møtte de hans gamle klubb Bayern Munchen. Dessverre for tyskeren og den franske klubben kom de til kort.

I 2010 tok han over Gabon, før veien videre gikk innom Niger, Burkina Faso og til slutt Nigeria.

Og kanskje kan erfaringene fra både spillerkarrière og afrikansk fotball hjelpe "Super Eagles" til avansement i gruppe D.

Vår mann: Odion Ighalo (28)
– Dette er Nigerias glemte joker, for man blir glemt hvis man velger å reise til Kina for å spille fotball, åpner Stamsø-Møller med.

Odion Ighalo har en fortid i Lyn og ble en umiddelbar suksess.

JOKER: Odion Ighalo er ekspertens mann hos Nigeria.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX
JOKER: Odion Ighalo er ekspertens mann hos Nigeria. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX

Senere har han vært en kasteball mellom italienske Udinese, spanske Granada og engelske Wattford.

Han slo voldsomt til i Premiere League, med skuddfinter, avslutninger som han en gang hadde vist det norske folk på Ullevaal.

– Fantastisk spiller, konstanterer Alsaker.

Kroatia
4,5 millioner innbyggere, nesten én million færre enn i Norge. For utenom Sør-Afrika i 2010 har Kroatia kvalifisert seg til hvert VM siden de løsrev seg fra Jugoslavia tidlig på 90-tallet.

I sitt første VM i Frankrike i 1998 var Kroatia den store overraskelsen. Mesterskapet toppscorer, Davor Šuker, sendte sitt lag opp i 1-0 ledelse mot Frankrike i semifinalen, men det holdt ikke mot Les Bleus. Det ble ingen finale, men laget tok en sterk og noe overraskende bronsemedalje i sitt første VM.

Mannen med flest kamper i dagens tropp er selveste Luca Modric (32), med 105 kamper for Hrvatska.

Ekspertenes analyse:
– Det finnes ikke mange lag i dette mesterskapet som har en bedre midtbane enn dette kroatiske laget, toppnivået deres kan bli fryktelig vanskelig å møte, forteller Mathisen.

Han trekker blant annet frem Luka Modrić. Real Madrid-spilleren som Mathisen mener har litt av det samme som argentinas Messi og som i en årrekke har levert for hovedstadslaget Real.

KLASSESPILLER: Luka Modric er den store stjernen på det kroatiske landslaget. Foto: REUTERS/Antonio Bronic
KLASSESPILLER: Luka Modric er den store stjernen på det kroatiske landslaget. Foto: REUTERS/Antonio Bronic

– Han er en av mine absolutte favorittspillere i verden, sier Alsaker om Modrić og fortsetter:

– Dette spillet skjønner han, er det jeg tenker når jeg ser Modric spille fotball.

Likevel er TV 2s eksperter noe nøkterne i sin omtale av laget. Og det skyldes de bakre rekkene.

– Forsvaret deres det mangler fart, sier Mathisen

Han tror det kan bli skjebnesvangert mot de kvikke angrepsrekkene til de andre nasjonene.

Treneren: Zlatko Dalić (51)
– Han er en manager som er så langt fra merittert som man kan bli, utbryter Stamsø-Møller.

For Dalić har en spillerkarrière bak seg i kroatisk fotball, blant annet med Hajduk Split, men trenerkarrièren har så langt ikke slått ut i full blomst.

Han har tidligere trent Kroatia sitt U21-landslag, samt en rekke klubber i De forente arabiske emirater. Det skaper litt hodebry for Stamsø-Møller.

– Det kan jo gå bra, det er jo noen trenerkarrière som starter slik, men man blir jo litt skeptisk.

Vår mann: Mario Mandžukić (32)
– Jeg synes han er et veldig godt argument for at Kroatia skal ta seg videre, en "unsung hero", en veldig god spiss, forteller Stamsø-Møller.

UNSUNG HERO: Mandžukić er ekspertenes mann på det kroatiske laget. Foto: AFP PHOTO / Filippo MONTEFORTE
UNSUNG HERO: Mandžukić er ekspertenes mann på det kroatiske laget. Foto: AFP PHOTO / Filippo MONTEFORTE

For Mario Mandžukić har spilt for store klubber, Bayern Munchen, Atletico Madrid og nå Juventus.

Stamsø-Møller trekker også frem anvendelig han er. Blant annet ved at han ble kantspiller under Massimiliano Allegri (50) i Juventus.

– Han har aldri lagt fra seg at han er en mann for de store anledningene. Han scoret i Champions League-finalen i fjor, scoret borte mot Real Madrid i år da Juventus nesten klarte å gå videre på sensasjonelt vis. Han kommer til å bli verdifull for Kroatia i VM, forteller Stamsø-Møller.

Argentina
44 millioner innbyggere bor det i Argentina. De har vært med 16 av 20 ganger tidligere i VM.

I 1978 vant de på hjemmebane, de vant også i Mexico åtte år senere.

Flest kamper i dagens tropp er Javier Macherano (34) med 143 kamper.

Argentina hadde en dårlig kvalkk, for har man en angrepsrekke som de, skal man ikke havne 13 poeng bak Brasil.

Det levde helt inn og i siste kamp måtte man helst vinne oppe på 2800 meters høyde i Ecuadors hovedstad Quito. Equador tok ledelsen i det første minuttet, men frem steg han, Lionel Messi som med et hat trick sendte laget til Russland.

Ekspertenes analyse:
– Det er en del hull når du sammenlikner dette mannskapet mot de aller råeste, og det må man jo tross alt gjøre, forteller Mathisen.

For det er liten tvil om at Argentina har en sterk angrepsrekke, kanskje den sterkeste av de alle, men det er ikke sikkert det er nok til å vinne et VM.

– De har Otamendi (30) i de bakre rekker, som kanskje er den eneste der som har virkelig kvalitet. Han er sjefen, men det er der den store svakheten til Argentina ligger. Ja, de har noen fantastiske angripere, men de kan ikke bruke alle samtidig. Bruker de alle samtidig, får de smekk mot lag som er ganske ok, forteller Mathisen.

Han trekker også frem Javier Mascherano. Argentineren som har fylt 34 år har over 200 kamper for Barcelona. Dog er Jesper Mathisen litt skeptisk til forsvarspilleren med kallenavnet "El Jefe".

FENOMENET: Argentina har en av mesterskapets aller største stjerner, Lionel Messi. Foto: AP Photo/Fernando Vergara)
FENOMENET: Argentina har en av mesterskapets aller største stjerner, Lionel Messi. Foto: AP Photo/Fernando Vergara)

– Mascherano er ikke den spilleren han en gang var, han har reist til Kina for å tjene sine siste Yen. Det er en del usikkerhet i disse rekkene bakover på banen.

Øyvind Alsaker sier seg enig med sin kollega. Han forteller at selv om de har kanskje verdens beste spiss i Lionel Messi, så er ikke det nødvendigvis nok.

– Skal du vinne et VM, så må du ha balanse, du er nødt til det, konstaterer Alsaker.

Treneren: Jorge Sampaoli (58)
Sampaoli er klar for sitt andre VM. Forrige gang var i 2014, da tok argentineren Chile til første del av utslagsrundene.

I kamp nummer to slo de Spania og satte med det en brutal stopp for det spanske landslagets avansement.

Året etter ledet Sampaoli Chile til finalen i Copa America, hvor de slo Argentina i finalen. Dette åpnet en ny dør for Sampaoli som signerte en to-års kontrakt med Sevilla.

Det eventyret varte kun ett år. Så, 1. juni 2017 annonserte det argentinske fotballforbundet at Sampaoli var klar for det argentinske landslaget.

Hans første kamp som trener for Albicelestes var en vennskapskamp mot Brasil. Den vant de 1-0.

Vår mann: Éver Banega (29)
– En av mine absolutt favorittspillere. Jeg husker jeg så han ordentlig for første gang i år 2009, da spilte han for Valencia mot Stabæk i Telenor Arena. Og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har sett noen liknende av en enkeltspiller i en kamp på norsk jord. Han har fantastisk teknikk og lavt tyngdepunkt, forteller Stamsø-Møller.

LAVT TYNGDEPUNKT: Ever Banega, til høyre i bildet, er ekspertenes mann på det argentinske laget. Foto: AP Photo/Manu Fernandez)
LAVT TYNGDEPUNKT: Ever Banega, til høyre i bildet, er ekspertenes mann på det argentinske laget. Foto: AP Photo/Manu Fernandez)

Det er ikke sikkert de norske spillerne kjente til Banega og Valencia-laget de skulle møte.

– Jeg husker kampen mellom Stabæk og Valencia, og Stabæk snakket om at ja vi har jo en mulighet, vi skal spille på kunstgress, vi skal spille innendørs, forteller Mathisen.

Slik gikk det naturligvis ikke, Valencia og Banega feide Stabæk av banen.

Disse to lagene går videre
– Jeg tror kanskje at Argentina og Kroatia tar seg videre, konkluderer Alsaker.

Stamsø-Møller sier seg enig, men går så langt som å si at Kroatia blir gruppevinner.

Jesper Mathisen er ikke helt enig i det resonnementet, men også han tror at det står mellom Argentina og Kroatia.

– Jeg ser ikke for meg at Kroatia klarer å stoppe disse angriperne til Argentina, Island og Nigeria. Det er så mye fart egentlig hos alle disse lagene. Jeg tror gruppa kler Kroatia ganske dårlig, men likevel har de såpass mye kvalitet at de får med seg en andreplass.