Galina Sandeva (28) ble drept med 30 knivstikk i sin egen bil i Oslo i 2015.
Galina Sandeva (28) ble drept med 30 knivstikk i sin egen bil i Oslo i 2015. Foto: Privat

Moren til Galina reagerer på dommen: – Redd for at han kan gjøre det igjen

Moren til Galina Sandeva reagerer på at datterens drapsmann slipper fengsel. Den 27 år gamle mannen ble i Oslo tingrett dømt til 18 års fengsel, men er nå funnet å være utilregnelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble det holdt sluttprosedyrer i ankesaken etter drapet på Galina Sandeva i Oslo i 2015.

Forsvarerne og påtalemyndigheten er samstemte: De ber om at en 27 år gammel Hamar-mann overføres til tvungen psykisk helsevern.

Det står i kontrast til hva som skjedde i Oslo tingrett i april i fjor. Da ble han dømt til 18 års fengsel. Også den gang ble han vurdert av to rettsoppnevnte sakkyndige. De konkluderte med at han var tilregnelig og dermed kunne straffes for det brutale drapet.

30 knivstikk

Like før jul i 2015 ble Galina Sandeva drept i sin egen bil på Bispekaia i Oslo. Den bulgarske kvinnen livnærte seg som prostituert.

Hun ble påført 30 knivstikk. 27-åringen har i avhør hevdet at han drepte i selvforsvar. Forut for drapet hadde han sagt til venner at man kunne bli en varulv ved å drepe et annet menneske.

Kameraten som delte leilighet med mannen, stusset over det han opplevde som merkelig oppførsel. Den kvelden Sandeva ble drept, sov han et annet fordi han fryktet hva 27-åringen kunne finne på.

Da mannen kom i gang med soning av drapsdommen i fjor vår, reagerte helsetjenesten i fengselet på oppførselen hans. De mistenkte at han kunne være psykotisk.

Helt ny konklusjon

De to sakkyndige som hadde vurdert ham i tingretten, laget en ny rapport. Denne gangen konkluderte de med at 27-åringen med stor sannynlighet var psykotisk da han drepte Sandeva. Han har fått diagnosen paranoid schizofren.

Da ankebehandlingen i Borgarting lagmannsrett begynte for tre uker siden var påtalemyndigheten i tvil, men de mente fortsatt at mannen skulle straffes med fengsel.

Men gjennom vitneførselen i retten har de blitt overbevist om at mannen var psykotisk.

Aktor, statsadvokat Andreas Schei.
Aktor, statsadvokat Andreas Schei. Foto: NTB Scanpix

– Vi har bedt om at han overføres til tvungen psykisk helsevern. Det vil si et tvungent behandlingsopplegg. I praksis betyr det at han skal bo på institusjon, sier statsadvokat Andreas Schei.

Mor skuffet

Det samme ønsker forsvaret.

– Vi synes at denne saken er fryktelig tragisk for alle parter, men vi mener at den nå har fått et riktig resultat, sier forsvarer Joar Henjum.

27-åringens forsvarere Joar Henjum og Ali Reza Afshar.
27-åringens forsvarere Joar Henjum og Ali Reza Afshar. Foto: NTB Scanpix

Dommen fra borgarting lagmannsrett er ventet om kort tid. Alternativet til tvungen psykisk behandling er løslatelse, noe som er høyst usannsynlig.

Moren til Galina Sandeva er skuffet over lagmannsretten har kommet til at mannen som ble dømt for drapet på datteren ikke kan straffes. Moren har fulgt hele ankebehandlingen.

– Hun synes dette er veldig tøft. Hun er redd for at han kan gjøre dette igjen, sier bistandsadvokat Camilla Wiermyhr.

– Jeg tror at mange som mister sine nærmeste er opptatte av at vedkommende skal få en streng nok straff. Da er det vanskelig å tenke at overføring til tvungen psykisk helsevern er nok, sier hun.