Det var en rekke voldelige protester mot president Nicolas Maduro i 2017.
Det var en rekke voldelige protester mot president Nicolas Maduro i 2017. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/NTB scanpix

Dette er verdens mest lovløse land

Venezuela oppleves som mer utrygt enn Afghanistan, ifølge Gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meningsmålingsinstituttet Gallup har undersøkt hvordan innbyggere i 142 land opplever kriminalitet, og kåret hvilke land som regnes som farligst å bo i.

Ifølge 2018-oversikten Global Law and Order Index regnes Venezuela som verdens mest lovløse land.

Landet med verdens største oljereserver har vært i en økonomisk krise siden 2017, og flere hundre tusen har flyktet til nabolandene Colombia og Brasil.

Oljeproduksjonen har vært i fritt fall i år, og i mai iverksatte Trump-administrasjonen nye sanksjoner mot det kollapsede landet etter at president Nicolás Maduro ble gjenvalgt.

De som ble igjen, har opplevd at kriminaliteten øker, fremgår det av undersøkelsen:

42 prosent av venezuelanerne fikk frastjålet penger eller eiendeler i 2017, mot 38 prosent i 2016.

Landet oppleves som mer utrygt enn krigsherjede og fattige land som Afghanistan, Sør-Sudan og Gabon, skriver Miami Herald.

Mens afghanere i større grad enn venezuelanere ble utsatt for kriminalitet, stolte venezuelanere mindre på politiet, heter det i rapporten.

Sverige minst trygt i Norden

Meningsmålingsinstituttet har stilt rundt 1000 personer i 142 land spørsmål om de hadde tillit til det lokale politiet, om de følte seg trygge når de gikk alene ute, og om de hadde blitt frastjålet penger eller eiendeler, overfalt og ranet de siste tolv månedene.

At Singapore i Sørøst-Asia kommer på førsteplass, er ifølge Gallup-direktør Nicole Naurath ikke overraskende, skriver The Straits Times.

Tre nordiske land deler andreplassen, mens Danmark oppleves som mindre trygt og havner på en sjetteplass. Våre svenske naboer havner ifølge Dagens Nyheter midt på treet, sammen med USA, Frankrike og Tsjekkia, og rangeres som det minst trygge landet i Norden. Forbes skriver at USA havner på 31. plass, med en score på 84 poeng.

Norge havner på syvendeplass når det gjelder tillit til politiet: 87 prosent stoler på politiet. 93 prosent av de spurte nordmennene følte seg trygge når de gikk alene ute om kvelden, og bare én prosent opplyste at de hadde blitt overfalt og ranet.

Dette er de ti tryggeste landene/regionene, ifølge oversikten fra Gallup:

  • Singapore (97)
  • Norge (93)
  • Island (93)
  • Finland (93)
  • Uzbekistan (91)
  • Hong Kong (91)
  • Sveits (90)
  • Canada (90)
  • Indonesia (89)
  • Danmark (88)
Grensebrua mellom Venezuela og Colombia ble brukt til å rømme landet i 2017.
Grensebrua mellom Venezuela og Colombia ble brukt til å rømme landet i 2017. Foto: Luis Acosta/AFP/NTB scanpix