DØDELIG DUO: Luis Suárez og Edinson Cavani skal gi forsvarsspillerne i gruppe A mareritt.
DØDELIG DUO: Luis Suárez og Edinson Cavani skal gi forsvarsspillerne i gruppe A mareritt. Foto: Pablo Porciuncula

Gruppe A: – Kanskje det beste spissparet i VM

Luis Suárez(31) har havnet i fokus de to siste verdensmesterskapene. I år danner han og Edinson Cavani(31) kanskje VMs mest fryktede spisspar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en gruppe ekspertene omtaler som historiens svakeste i et VM, ligger alt til rette for at en svak vertsnasjon skal kunne karre seg videre. Dette er gruppe A:

Lagene:

  • Russland
  • Egypt
  • Saudi-Arabia
  • Uruguay

Hør gjennomgang av alle gruppene i TV 2s VM-podkast!

Les gjennomgang av alle gruppene: A | B | C | D | E | F | G | H

Russland:
Russerne har som vertskap ikke spilt kvalifisering til mesterskapet. Siden EM i 2016 har de derfor spilt 18 vennskapskamper, i tillegg til Confederations Cup i 2017. Der tapte de mot Mexico og Portugal, mens kun New Zealand ble slått.

I Russlands tropp skal 16 av 23 spillere delta i sitt første VM. Mannen med mest rutine heter Sergej Ignasjevitsj (38). Midtstopperen har spilt 123 kamper med det russiske flagget på brystet. Flest mål i VM-troppen er det Fedor Smolov (28) som har. Spissen har notert seg for 12 landslagsmål.

Etter at Sovjetunionen ble oppløst har Russland aldri tatt seg videre fra gruppespillet i VM-sammenheng. Årets vertsnasjon skuffet også stort i forrige EM, da de havnet sist i sin gruppe med ett fattig poeng.

Vertsnasjonen er rangert som nummer 70 på FIFA-rankingen. I åpningskampen møter de Saudi-Arabia, som kun ligger tre plasser høyere.

Med en overkommelig gruppe vil det være en stor skuffelse for hjemmepublikumet dersom det ender med exit i gruppespillet også i år.

TABBEKEEPEREN: Igor Akinfeev rotet det til for Russland i 2014-VM. Nå kan han få sin revansj på hjemmebane. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
TABBEKEEPEREN: Igor Akinfeev rotet det til for Russland i 2014-VM. Nå kan han få sin revansj på hjemmebane. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS Foto: ADRIAN DENNIS

Bakerst på banen har Russland rutinerte Igor Akinfeev (32). Keeperen med 106 landskamper tabbet seg ut da Russland ikke maktet å avansere fra gruppespillet i forrige VM, men nå får han mulighet til revansj på hjemmebane. TV 2-ekspert, og tidligere toppkeeper, Erik Thorstvedt, mener likevel Russland er godt bemannet på keeperplassen, og at Akinfeev har fått et noe urettferdig frynsete rykte.

Foran 32-åringen forventer TV2s eksperter et kompakt forsvar.

– De ser ut til å ende opp med tre midtstoppere i en 5-3-2-formasjon, som fort blir 3-5-2 når laget skal opp og frem, mener TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Han trekker frem midtbanen som det sterkeste leddet i Russland-laget. Der vil Roman Zobnin (24) og Daler Kuziajev (25) ta seg av det defensive, mens Aleksandr Golovin(22) er den kreative kraften. Alle tre har vært solide i vår, og blir viktige for dette laget.

– Hvis de begynner å rote mot Saudi-Arabia i første kamp, kan det bli et tøft mesterskap for Russland. Men dette er kanskje den svakeste VM-gruppen noensinne, sier Thorstvedt.

– Putin har vært på jobb, det trenger du ikke lure på, svarer Jesper Mathisen.

Tross en overkommelig gruppe lar ikke TV 2s fotballeksperter seg begeistre nevneverdig av det russiske laget.

– Jeg tror alle er enige om at dette laget ikke er bra. De har hatt mange år til å forberede seg, men de ser ikke bra ut, sier Thorstvedt i TV 2s VM-podcast.

Han får støtte av kollega Mathisen.

– Vertsnasjoner gjør det jo historisk sett mye bedre enn de normalt ville gjort. Det er Russlands fordel. Men de har ikke spilt kamper som betyr noe på veldig lang tid. De har også variert mye i både formasjon og spillestil i forkant av mesterskapet. Det har vært en del kritikk rundt det, sier fotballeksperten.

Trener: Stanislav Tsjertsjesov (54)
54-åringen spilte selv VM for Russland i 1994. Som trener har han også ledet flere klubblag i Russland. Frem til 2016 trente han Legia Warszawa i Polen, der han vant både serien og cupen. Etter EM i 2016 ble han ansatt som russisk landslagssjef, og fikk ansvaret for å bygge det russiske laget frem mot VM på hjemmebane.

KAN VERTSNASJONEN LYKKES? Stanislav Cherchesov er mannen som har fått ansvaret for å lede Russland i VM på hjemmebane. Her Sammen med Artem Dzyuba på treningsfeltet/ AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
KAN VERTSNASJONEN LYKKES? Stanislav Cherchesov er mannen som har fått ansvaret for å lede Russland i VM på hjemmebane. Her Sammen med Artem Dzyuba på treningsfeltet/ AFP PHOTO / Alexander NEMENOV

Vår mann: Artjom Dziuba (29)
Den 196 centimeter høye spissen har spilt hele sin karrière i russiske klubber. I 2015 signerte han for Zenit St. Petersburg. I vinter havnet han på kant med manager Roberto Mancini. Dermed gikk 29-åringen på utlån til Arsenal Tula, hvor han spilte resten av sesongen, og var med på å stoppe Zenits titteldrøm. Dziuba er den nest mestscorende i den russiske troppen, med imponerende elleve mål på 23 kamper.

– En diger bamse av en mann. Det er ikke sikkert han starter, men han kommer kanskje inn å plager noen i gruppe A, sier Simen Stamsø-Møller i TV 2-podcasten.

Egypt:
Egypt er klare for sitt tredje VM, og det første siden 1990. Laget ligger som nummer 45 på FIFA-rankingen.

Egypterne sikret VM-plassen i den nest siste kvalifiseringskampen, da de møtte Kongo på hjemmebane. På stillingen 1-1, i det 94. minutt, fikk hjemmelaget straffe. Da gikk selvsagt Mohamed Salah (25) frem - og sendte landet til himmels.

Liverpool-stjernen scoret totalt fem av Egypts åtte mål, flest av alle i gruppespillet i den afrikanske kvalifiseringen.

Mens Salah herjet fremover på banen, leverte laget en solid defensiv kvalifisering. Egypt slapp ikke inn mer enn ett mål i noen av kvalifiseringskampene.

TIDENES ELDSTE: 45 år gamle Essam Elhadary kan bli tidenes eldste til å spille i et VM/ AFP PHOTO / TAREK ABDEL HAMID
TIDENES ELDSTE: 45 år gamle Essam Elhadary kan bli tidenes eldste til å spille i et VM/ AFP PHOTO / TAREK ABDEL HAMID

Den 45 år gamle keeperen Essam Elhadary er ventet å ta plass mellom stengene. Med 158 landskamper har Elhadary desidert flest av spillerne i Egypt-troppen. Kommer han på banen i Russland blir han også VM-historiens eldste spiller. Mens Elhadary har flest kamper, er det Mohamed Salah som står med klart flest mål. Liverpools målmaskin har notert seg for 33 mål på 58 landskamper.

– Egypt har veldig gode klubblag som har dominert afrikansk fotball lenge. Men landslaget har slitt. Det har vært et land med kjempeproblemer, men målet er definitivt å gå videre fra denne gruppen. De kjemper nok med Russland om avansement, sier Thorstvedt.

– De har Salah fremme, men det er det defensive som er det beste med Egypt. De er bra organisert og vanskelig å bryte ned. Det kan holde til å komme seg videre, fortsetter Thorstvedt, som selv har representert Norge i VM.

– Det blir vanskelig for Salah å leve opp til forventningene etter den sesongen han har hatt. Man lurer jo på når det skal ta slutt. I tillegg så kommer han inn i mesterskapet med en skade. Jeg har hørt mange som har snakket om at Egypt er en outsider i dette mesterskapet, men jeg tviler, sier Stamsø-Møller.

Skal Egypt nå langt, er de avhengig av superstjernen. Etter skaden han pådro seg i Champions League-finalen, har det vært usikkert om han i det hele tatt rekker VM. Skal Salah utebli, vil det være en enorm nedtur for laget som sist spilte VM-fotball før Salah ble født.

GODT NOK? Egypt har superstjernen Mohamed Salah, men er resten av laget godt nok til å ta seg videre fra gruppespillet? Her er laget fra VM-kvalifiseringskampen mot Kongo / AFP PHOTO / Mohamed El-Shahed
GODT NOK? Egypt har superstjernen Mohamed Salah, men er resten av laget godt nok til å ta seg videre fra gruppespillet? Her er laget fra VM-kvalifiseringskampen mot Kongo / AFP PHOTO / Mohamed El-Shahed

– Egypt er et brukbart landslag, men ikke noe mer enn det. Salah er den spilleren som skal løfte dem videre fra denne gruppa, sier Stamsø-Møller.

– Den sesongen han har hatt har vært eventyrlig. Helt der oppe med Messi og Ronaldo i sine beste stunder, supplerer Mathisen.

Egypt har også flere gode fotballspillere. I forsvaret blir Ahmed Hegazy (27) en viktig mann. Midtstopperen har fått sitt gjennombrudd i europeisk fotball denne sesongen, og spilte samtlige kamper for West Bromwich i Premier League-sesongen som var.

Også Mohamed Elneny (25) har erfaring fra Premier League. Arsenal-spilleren har slitt med skade i forkant av mesterskapet, men er klar for spill til VM-sirkuset sparkes i gang. 25-åringen får oppgaven med å styre Egypts midtbane.

– Det er en spiller som Arsène Wenger har hatt stor tro på. Det er viktig for Egypt at han er klar, da har de en sentrallinje som duger bra, mener Stamsø-Møller.

FØRSTE VM: Egypt-sjef Héctor Cúper leder for første gang lede et land til VM / AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO
FØRSTE VM: Egypt-sjef Héctor Cúper leder for første gang lede et land til VM / AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO

Trener: Héctor Cúper (62)
Den 62 år gamle Argentineren har vært Egypt-sjef siden 2015. Han har tidligere ledet europeiske storklubber som Inter og Valencia, og førte sistnevnte til Champions League-finale ved to anledninger. Der ble det tap mot henholdsvis Real Madrid og Bayern Munchen.

Nå skal han for første gang lede et landslag i et verdensmesterskap. I 2017 tok Cúper Egypt til finale i afrikamesterskapet. Der tapte de 1-2 mot Kamerun.

Vår mann: Trezeguet (23)
Mahmoud Hassan, som er hans egentlige navn, fikk kallenavnet Trezeguet fordi vennene hans mente at han lignet på den tidligere franske spissen med samme navn. En sammenligning som kan være vanskelig å forstå. Likevel er det navnet som kommer til å pryde drakten til den 23 år gamle angrepsspilleren.

Trezeguet spiller til daglig i den tyrkiske klubben Kasimpasa. På landslaget har han fått med seg 26 kamper og scoret to mål.

Saudi-Arabia:
Saudi-Arabia skal delta i VM for femte gang. Landet med 33 millioner innbyggere ble klare for mesterskapet etter en dramatisk avslutning på kvalifiseringen. Etter at Australia allerede hadde fullført sin siste kvalifiseringskamp tidligere på grunn av tidsforskjell, var premissene klare: Saudi-Arabia måtte vinne hjemme mot allerede VM-klare Japan. Der kunne de juble etter en knepen seier.

Saudi-Arabia møter altså Russland i åpningskampen. Lagene har ikke møttes siden 1993, da Saudi-Arabia vant 4-2 i en treningskamp.

Troppen til Saudi-Arabia er basert på spillere fra hjemlig liga.

Det vakte stor oppsikt i vinter da ni saudiarabiske spillere plutselig ble bekreftet klare for spanske toppklubber på lån. Det saudiarabiske fotballforbundet hadde inngått en avtale med La Liga. Saudi-Arabia betalte altså for å sende spillerne sine på lån til europeiske klubber for å gjøre dem bedre rustet til VM. I Spania ble det minimalt med spilletid for samtlige.

– De har et par profiler. Mohammed Alsahlawi (31) starter nok på topp, men om han er god nok til å score mål mot den motstanden man møter i VM gjenstår å se. Det er et lag vi ikke har veldig stor tro på, sier Mathisen.

– Saudi-Arabia er det dårligste laget i denne gruppa, sier Stamsø-Møller.

– Mens forgjengerne har lagt seg lavt i 4-3-3 og fokusert på overganger, vil nåværende trener Pizzi (51) spille seg ut bakfra og ha mer fokus på ballbesittelse. De kommer til å gå ut i en 4-2-3-1-formasjon, sier Mathisen.

Trener: Juan Antonio Pizzi
Med 40 trenere på de siste 30 årene skjønner man at trenersituasjonen i Saudi-Arabia ofte er komplisert. Det har den også vært i forkant av dette mesterskapet. Siden laget kvalifiserte seg til VM har de sparket to trenere. Så sent som i januar i år kom Pizzi til roret.

51-åringen er født i Argentina, men har brukt store deler av sin fotballkarrière i Spania. Han fikk med seg kamper både for Barcelona og det spanske landslaget. Som trener ledet han flere klubblag før han tok over Chile i 2016, hvor han tok landet til seier i Copa America. Etter å ha feilet i VM-kvalifiseringen med Chile var han ferdig som sjef der. Men nå får Pizzi likevel muligheten til å lede et land i VM.

VÅR MANN: Se opp for Salem Aldawsari. En av få saudiarabiske spillere som skiller seg ut med tekniske ferdigheter
VÅR MANN: Se opp for Salem Aldawsari. En av få saudiarabiske spillere som skiller seg ut med tekniske ferdigheter Foto: Emmanuel Dunand

Vår mann: Salem Aldawsari(26)
Kantspilleren var en av de som ble sendt på lån til Spania i vinter. Han var leid ut til Villarreal, der han store deler av oppholdet ikke var inkludert i troppen. I siste serierunde fikk han omsider sin debut. Aldawsari kom inn mot Real Madrid, og var med på å hente opp 0-2 til 2-2 mot de tredoble Champions League-mesterne.

– Han representerer en type saudiarabiske spillere som vi ikke har sett før. De har mange like spillertyper, men Aldawsari er annerledes. Både på og utenfor banen. Han byr på seg selv med hårvoks og bling-bling, men han har også et godt finterepertoar, sier Stamsø-Møller om teknikeren.

Uruguay:

Uruguay deltar i sitt 13. VM. Verdensmesterne fra 1930 og 1950 ble nummer to i kvalifiseringen bak suverene Brasil, og kvalifiserte seg som ett av fem søramerikanske lag. De hadde også toppscoreren i kvalifiseringen, Edinson Cavani, med ti mål.

Laget som ligger på 14.-plass på FIFA-rankingen, kommer til VM med en meget rutinert tropp. Maximiliano Pereira (34) har flest landskamper av dem alle, med sine 124.

I motsetning til de resterende lagene i gruppen, har Uruguay flere verdensstjerner i store europeiske klubber. De lyseblå krigerne fra det lille landet mellom Brasil og Argentina må finne seg i et klart favorittstempel i gruppe A.

– Når du har Jose Gimenez (23) og Diego Godin (32) bak der, og Suárez og Cavani fremme, da har du gode forutsetninger. Det er tross alt foran målene det avgjøres, sier Thorstvedt, og får støtte av Mathisen:

– I tillegg har de har en flink og erfaren trener. De har alltid vært disiplinerte og kommer til å være solide defensivt i dette mesterskapet. Jeg blir veldig, veldig overrasket om Uruguay ikke vinner gruppa. De har solide folk bak og kanskje det beste spissparet i VM.

– De har to målscorere som fungerer sammen. Det er det alltid man får til. Suarez er også undervurdert som tilrettelegger. Det der kommer til å bli bra, legger Stamsø-Møller til.

TOPPSCORER: Her feirer Edinson Cavani scoring i forrige VM. Superspissen ble toppscorer i kvalifiseringen, og blir en viktig brikke for Uruguay også VM. (AP Photo/Natacha Pisarenko)
TOPPSCORER: Her feirer Edinson Cavani scoring i forrige VM. Superspissen ble toppscorer i kvalifiseringen, og blir en viktig brikke for Uruguay også VM. (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Trener: Oscar Tabares (71)

Uruguays 71 år gamle trener er inne i sin andre periode som sjef. Han har nå ledet laget siden 2006, og deltar i sitt fjerde VM som sjef. Det er mest av samtlige trenere i mesterskapet. Han har tidligere tatt Uruguay til seier i Copa America, og ført laget videre fra gruppespillet i VM i alle sine tre tidligere forsøk.

– Han kjenner landet og spillerne utrolig godt, og vet hvordan han skal få det beste ut av dem, sier Thorstvedt.

Vår mann: Diego Godin

Den kompromissløse midtstopperen har vært limet i forsvaret til Atletico Madrid-laget som har befestet sin posisjon som et av de virkelig store i Europa. Godin har vært med på å vinne både La Liga og Europa League med Madrid-klubben, og kommet til to Champions League-finaler. Stopperkjempen har spilt 116 landskamper og scoret åtte mål for Uruguay.

– De siste fem årene har Diego Godin vært blant de fem beste midtstopperne i verden. Han er den viktigste defensive spilleren til Uruguay, sier Stamsø-Møller.

Godin og hans lagkamerater spiller sin første kamp mot Egypt fredag 15. juni. De to lagene har kun møttes en gang før, da Uruguay vant 2-0 i 2006. Uruguay har heller aldri tapt en VM-kamp mot et afrikansk lag.

Slik ender gruppe A
1. Uruguay
2. Russland
3. Egypt
4. Saudi-Arabia