VINNERE?: TV2s fotballeksperter tror dette laget blir vanskelig å slå i VM.
VINNERE?: TV2s fotballeksperter tror dette laget blir vanskelig å slå i VM. Foto: REUTERS/Stringer

Gruppe B: – En av de aller største favorittene til å hente hjem pokalen

En fotballtrener tatt ut av en parfymereklame og muligens det beste laget i mesterskapet. Dette er gruppe B i fotball-VM 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VM i Russland sparkes i gang den 14.juni og i Gruppe B finner vi muligens den største favoritten, Spania.

  • Portugal
  • Spania
  • Marokko
  • Iran

Her er TV2s fotballeksperter betraktninger av gruppen og lagene i TV 2s VM-podkast.

Les gjennomgang av alle gruppene: A | B | C | D | E | F | G | H

Portugal
Landet med verdens lengste bro, Vasco da Gama-broen på 17 kilometer, og regjerende Europamester fra 2016.

– I det Ronaldo (33) tuslet av banen, gikk jeg fra å holde med Frankrike til å holde med Portugal. Det var tårer, fortvilelse og masse frustrasjon. For det var han som skulle bære dette portugisiske laget frem til en tittel, sier TV2s fotballekspert Jesper Mathisen om EM-finalen i 2016.

Nå er det klart for VM og Portugal er med for syvende gang. Mannen med flest landskaper er han som gikk gråtende av gresset i Frankrike, Cristiano Ronaldo, med 149 kamper for det portugisiske krigsskipet.

Ekspertenes analyse:
– Portugal kommer igjen til å ha et stort fokus på deres defensive fundament. Laget er bygd opp rundt og for at Ronaldo skal få frem sitt beste, sier Jesper Mathiesen.

Vinneren av EM for to år siden stiller med et voksent lag, samtidig som det er blitt gjort en rekke endringer fra 2016-troppen. Vi får blant annet ikke se Renato Sanchez (20), unggutten som ble kåret til forrige EMs beste unge spiller.

PÅ BALLEN: Cristiano Ronaldo er kanskje mesterskapets største spiller, og blir avgjørende for Portugal. Foto: AP Photo/ Pavel Golovkin
PÅ BALLEN: Cristiano Ronaldo er kanskje mesterskapets største spiller, og blir avgjørende for Portugal. Foto: AP Photo/ Pavel Golovkin

Med er heller ikke Nani (31) og Éder (30).

– Det mange frykter med Portugal er om de rett og slett har blitt to år dårligere i mange ledd, sier TV2s fotballekspert Simen Stamsø-Møller.

Han trekker fremJosé Fonte (34), som for tiden spiller i Kina, og stadfester at han ikke er den samme spilleren som han en gang var.

I de bakre rekkene har de Pepe, som gikk fra Real Madrid til Besiktas i 2017. Portugiseren har fylt 35 år, men er fortsatt solid. Bruno Alves (36) er også med i troppen, men TV2s fotballeksperter har liten tro på at han starter.

I STIGENDE FORM: Bernardo Silva, til høyre, er en av spillerne på Portugal som trekkes frem før mesterskapet. Foto: AP Photo/ Armando Franca)
I STIGENDE FORM: Bernardo Silva, til høyre, er en av spillerne på Portugal som trekkes frem før mesterskapet. Foto: AP Photo/ Armando Franca)

På den andre siden av skalaen trekker Stamsø-Møller frem Borussia Dortmund spilleren Raphael Guerreiro (24), og påpeker at venstresiden, hvis man ser litt bort fra Ronaldo, kan bli en nøkkel.

På motsatt side finner man også en formspiller.

– Bernardo Silva (23) har hatt en fantastisk fin kurve. Han fikk ikke spille så mye for Manchester City i høst, men etterhvert som det ble klart at de kom til å vinne etter nyttår, har han vært veldig god, sier Stamsø-Møller og legger til:

– Også er det jo spennende å se hvem som skal spille med Cristiano Ronaldo, jeg tror det blir André Silva (22).

Treneren: Fernando Santos (63)
Dette blir Santos sitt femte mesterskap på rad. I 2010 røk Hellas ut av gruppespillet. I 2012 tok han Hellas til kvarfinalen. Laget kom til 16-delsfinalen i VM 2014, og han tok EM-gullet med Portugal for to år siden.

Santos har hatt suksess med å blande rutine og ungdom. Han har også vist en evne til å gjøre Ronald fornøyd, noe som Stamsø-Møller påpeker er vanskelig.

COACH: Portugals trener Fernando Santos ledet laget til EM-gull i 2016. Foto: AFP PHOTO / JOSE MANUEL RIBEIRO
COACH: Portugals trener Fernando Santos ledet laget til EM-gull i 2016. Foto: AFP PHOTO / JOSE MANUEL RIBEIRO

Treneren har en fortid som spiller i den portugisiske ligaen. Han har også trent en rekke greske klubber og det greske landslaget, før han tok over ansvaret for Portugal.

Et landslag som kun vant én kamp i ordinær tid under EM i 2016, likevel stakk de av med trofeet til slutt. Den bragden krediterer Stamsø-Møller til trener Santos.

– Han har klart å få laget i fasong og struktur, hadde litt flaks og i tillegg fått Cristiano Ronaldo fornøyd, sier Simen Stamsø-Møller.

Vår mann: Ricardo Quaresma (34)

– Det er utrolig morsomt at denne mannen er med i VM i 2018, for det var han som skulle bli best i verden. Kantspilleren som ble regnet som det aller største talentet i sin generasjon. Verden lå for hans føtter da han som 19-åring ble klar for Barcelona, forteller Stamsø-Møller.

KATTEMYK: Quaresma er ekspertenes mann på det portugisiske landslaget. Foto: AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG
KATTEMYK: Quaresma er ekspertenes mann på det portugisiske landslaget. Foto: AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG

Dog ble ikke oppholdet i Barcelona noen suksess. Han havnet blant annet på kanten med treneren og forsvant fra klubben kun ett år senere.

Videre gikk ferden til Porto hvor han modnet. Neste tur ut av den hjemlige ligaen gikk til Inter, ei heller her ble Quaresma en suksess. Snarere tvert i mot.

Men Quaresma fikk sin hevn. For to år siden scoret han både i åttendedelsfinalen og kvartfinalen, derfor er han TV2s fotballeksperter sin mann på det portugisiske landslaget.

Marokko
Landet med 33 millioner har vært i VM fem ganger tidligere. Sist gang var i Norge sin gruppe i 1998.

Og nettopp Norge skulle vise seg å bli skjebnesvangre for det afrikanske landet. For mens Norge spilte mot Brasil, så vant Marokko mot Skottland og var sikre på avansement.

Det var helt til Kjetil Rekdal scoret på straffe. "Mirakelet i Marseille" som sendte fotballfrelste nordmenn ut i gatene, ble for Marokko deres mørkeste fotballkveld.

I forkant av årets VM vant Marokko sin gruppe i den afrikanske kvalifiseringen, der de blant annet slo Elfenbenskysten.

Ekspertenes analyse:
– Dette er jo ikke et lag vi kjenner sånn kjempegodt, men likevel så er det en del spennende spillere som er med, konstaterer Mathisen.

Han trekker blant annet frem Medhi Benatia (31), som har gjort comeback på landslaget. Marokkaneren er født i Frankrike og har blant annet spilt for Roma og Bayern. Denne sesongen har han 20 kamper for Juventus.

En spiller de nok kommer til å savne er Munir El Haddadi (22). Unggutten med marokkansk far, som er på lån fra Barcelona til Alaves, har spilt en kvalifiseringskamp for Spania. Han kan med det ikke spille for Marokko.

KLASSESPILLER: Hakim Ziyech er en av Jesper Mathisens favoritter i dette mesterskapet. Foto: REUTERS/ Denis Balibouse
KLASSESPILLER: Hakim Ziyech er en av Jesper Mathisens favoritter i dette mesterskapet. Foto: REUTERS/ Denis Balibouse

En som derimot skal spille for Marokko, er Hakim Ziyech (25). En spiller som Jesper Mathisen er svært begeistret for.

– Hakim Ziyech, som spiller i Ajax, han har altså en vanvittig skuddfot, han har en teknikk og han har en forståelse som er helt vanvittig, utbryter TV2s fotballekspert.

25-åringen har ni mål og 17 assist denne sesongen, og det forundrer ikke sørlendingen om han forsvinner fra Ajax.

– Han er en av de mest spennende spillerne og jeg blir ikke overrasket om han forsvinner bort fra Ajax om ikke så altfor lang tid. For dette er en spiller som du bare koser deg med.

Treneren: Hervé Renard (49)

– Han er en av de mest iøynefallende manageren, han har et sånt parfymereklame-utseende. Langt lyst hår, nøttebrun i huden og hvit skjorte, konstaterer Stamsø-Møller.

KJEKKAS: Marokkos trener Hervé Renard høster superlativer hos Stamsø-Møller. Foto: AFP PHOTO / Fadel Senna
KJEKKAS: Marokkos trener Hervé Renard høster superlativer hos Stamsø-Møller. Foto: AFP PHOTO / Fadel Senna

Renard sluttet som semiproff i slutten av 20-årene, og ble manager når han var 30 år. Først gikk turen til England, så Kina, før han erobret afrikansk fotball.

Han var mannen bak det sensasjonelle Afrikamesterskapet til Zambia da de gikk hele veien i 2012 og slo Elfenbenskysten i finalen.

Deretter tok han over Elfenbenskysten og vant med de tre år senere. Dette skapte interesse hos diverse klubber og neste stoppested ble franske Lille. Der ble det stang ut og nå er han nok en gang tilbake på et afrikansk landslag.

Vår mann: Nordin Amrabat (31)

– Dette er mer en kriger enn fin spiller, forteller Stamsø-Møller.

Amrabat ble født nord i Nederland i 1987. Ungdomsårene tilbrakte han i akademiet til Ajax, før han i 2004 måtte kutte ut fotballsanstingen fordi han hadde pådratt seg schlatters.

FIGHTER: Marokkos Nordin Amrabat blir hyllet for sin historie og sine fotballferdigheter. Foto: REUTERS/ Denis Balibouse
FIGHTER: Marokkos Nordin Amrabat blir hyllet for sin historie og sine fotballferdigheter. Foto: REUTERS/ Denis Balibouse

Han spilte likevel litt fotball som amatør, samtidig som han tok oppvasken på en restaurant og gjorde rent på skoler for å tjene penger.

I 2008 da Amrabat var 20 år, ble han oppdaget av PSV Eidenhoven. To år senere spilte han Champions League for den nederlandske klubben.

Den tidligere akademispilleren fortsatte karrièren i Nederland, Tyrkia, England og nå Spania.

Iran
Landet i Midt-Østen er med i VM for femte gang. Nasjonen med 80 millioner innbyggere har aldri gått videre fra et gruppespill i VM.

Deres kanskje største prestasjon var å slå USA i gruppespillet i VM i 1998. Et land de historisk sett har et svært anstrengt forhold til.

Spilleren med flest kamper i VM-troppen er Ehsan Hajsafi (28). Midtbanespilleren som tjener til livets opphold i Olympiakos, har 93 landskamper for Iran.

I kvalifiseringen holdt de nullen i de første ni gruppespillskampene, før det ble to baklengs i den siste kampen.

Ekspertenes analyse:
Iran har hatt noen forstyrrelser i oppkjøringen til VM da både kampen mot Hellas og kampen mot Kosovo ble avlyst.

De har spilt en kamp mot Tyrkia, den tapte de 1-2. Stamsø-Møller har ikke latt seg imponere av lagets oppkjøring.

– De spilte mot Litauen i den siste oppkjøringskampen, og de har ikke møtt så vass motstand. De virker derfor mer klare for Marokko enn for Spania og Portugal.

UNDERDOG: Ekspertene levener lite håp for Iran. Her ved Sardar Azmoun i en kvalifiseringskamp mot Syria. Foto: AFP PHOTO / Atta Kenare
UNDERDOG: Ekspertene levener lite håp for Iran. Her ved Sardar Azmoun i en kvalifiseringskamp mot Syria. Foto: AFP PHOTO / Atta Kenare

Kollega Jesper Mathisen viser ingen nåde i sin analyse av laget.

– Det klart svakeste laget i denne gruppa, det er det vel ingen som egentlig er i tvil om, sier han og fortsetter:

– De kan ikke klare å gå videre, da blir jeg veldig forundret.

Treneren: Carlos Queiroz (65)
Mannen som kanskje er best kjent for å ha vært Alex Ferguson sin assistenttrener i Manchester United i to perioder, har også trent Real Madrid.

Der fikk han fyken etter ti måneder, og vant kun den spanske Supercupen med laget. Det til tross for å ha hatt en rekke klassespillere under seg i den spanske klubben.

I 2010 var han trener for Portugal da de forsvant ut i åttendedelsfinalen i VM.

– Det har vært ganske kjedelig å se på lagene hans før. Jeg fant et intervju med han fra 2005, hvor han på spørsmål om sin fotballfilosofi svarer: Forsvar deg godt, så er ett mål nok, forteller Stamsø-Møller om Queiroz,

Vår mann: Saman Ghoddos (24)
Født i Malmø 6. september i 1993. Som 18-åring var han telefonselger i Sverige. Et par år senere ble han fotballspiller på ordentlig.

SNABB: Saman Ghoddos, til høyre, spiller for Østersund. Foto: AFP PHOTO / Ozan Kose
SNABB: Saman Ghoddos, til høyre, spiller for Østersund. Foto: AFP PHOTO / Ozan Kose

I 2016 flyttet han til iskalde Østersund, hvor han ble med på et eventyr. Han var med å vinne den Svenske cupen, og da de skulle kvalifisere seg for Europa League-spill slo de blant annet Galatasary 2-0 hjemme. Mål og målgivende var signert av Ghoddos.

Sensasjonen var et faktum da de gikk videre fra sin gruppe i Europa Leauge og møtte Arsenal i sluttspillet.

Manager Arsene Wenger uttalte etter den første kampen at Saman Ghoddos var en vidunderlig spiller, det sier Mathisen seg enig i.

– Snabb, sterk, fantastisk til å føre ballen i høy fart. Han har også et veldig godt skudd, så Ghoddos er en mann som vi skal følge ekstra godt med på.

Spania
– En av de aller største favorittene til å hente hjem pokalen, sier Mathisen.

Spania er med i sitt ellevte VM på rad, og sitt femtende VM totalt. De har vunnet én gang og det var i Sør-Afrika for åtte år siden.

Laget gikk på en skrell i Brasil fire år senere. De ledet 1-0 mot Nederland, men tapte 1-5 og røk ut med tap mot Chile i kamp to.

BAUTAER: Spanias Andres Iniesta og Sergio Ramos blir to av nøkkelspillerne for Spania. Foto: AFP PHOTO / Gabriel Bouys
BAUTAER: Spanias Andres Iniesta og Sergio Ramos blir to av nøkkelspillerne for Spania. Foto: AFP PHOTO / Gabriel Bouys

Sergio Ramos (32) er den spilleren med flest kamper, han har over 150.

Spania gikk inn i kvalifiseringen uten å ha tapt en kvalifiseringskamp på 23 år, det har nå blitt til 25 år.

Fasit etter ti kamper var 28 poeng og en målforskjell på 36-3. Færrest baklengs mål, det samme som England i den europeiske kvalifiseringen.

Ekspertenes analyse:
– Det som taler for at Spania kan gå hele veien, til sammenlikning med for eksempel Frankrike og Belgia som kanskje har vel så gode lag på papiret, er at disse gutta har erfaring, forteller Mathisen.

Laget er den tredje største odds-favoritten, kun slått av Brasil og Tyskland. Det er ikke fotballeksperten helt enig i og trekker frem en treningskamp som eksempel.

– Tyskland møtte Spania for noen måneder siden og Tyskland lånte nesten ikke ballen i den kampen. Det er så fantastisk gøy å se på Spania spille fotball når de er på sitt beste og det er de jo stort sett, utbryter han i podkasten.

SUPERINNBYTTER: Marco Asensio, til venstre, kan fort være med å avgjøre kamper for Spania. Foto: AFP PHOTO / Javier Soriano
SUPERINNBYTTER: Marco Asensio, til venstre, kan fort være med å avgjøre kamper for Spania. Foto: AFP PHOTO / Javier Soriano

For med spillere som Sergio Ramos, Gerard Piqué (31), Andrés Iniesta (34), Diego Costa (29) og Isco (26) er det vanskelig å finne svakheter.

– Det er veldig mange som ligner litt på hverandre, som det alltid har vært for Spania. Så er spørsmålet om de får ballen i mål, og da har de i tillegg på benken veldig mye bra, blant annet Marco Asensio (22) som helt sikkert kommer til å bli brukt som en slags "super-sub", beretter Stamsø-Møller.

Treneren: Julen Lopetegui (51)
Lopetegui har 149 kamper i La Liga over elleve sesonger som keeper. Blant annet for lag som Real Madrid og Barcelona.

Han startet sin managerkarrière i 2003 og tilbrakte flere år som trener for Spanias ungdomslag, før han tok over U19 -landslaget og så U21-landslaget.

Det samme U21-landslaget som vant EM i Israel i 2013. Der spilte de mot Norge i semifinalen og Italia i finalen.

Lopetegui er kanskje ikke det største fotballnavnet, men hans trenerjobber i Det spanske fotballforbundet, kombinert med laget han har med seg, kan vise seg å være uslåelig.

Vår mann: Pepe Reina (35)
Pepe Reina var med i EM 2008, spilte en kamp, da var Spania allerede klare for sluttspillet.

Han var med i VM 2010, men spilte ikke. Det samme gjaldt EM 2012. I VM i 2014 fikk han ett innhopp, da Spania allerede hadde røket ut.

Plassen til EM for to år siden røk, men nå har altså Lopetegui skjønt at dette er en mann å ha med seg.

GLEDESSPREDER: Pepe Reina er med i Spania sin tropp som reiser til Russland. Foto: REUTERS/ Juan Medina
GLEDESSPREDER: Pepe Reina er med i Spania sin tropp som reiser til Russland. Foto: REUTERS/ Juan Medina

– Grunnen til at han er vår mann er jo selvfølgelig ikke det han har gjort på banen, men det han har gjort utenfor banen. Blant som konferansier på seiersfestene til Spania, forteller Stamsø-Møller.

For selv om Reina som frem til nå har spilt for Napoli, holder et bra nivå, men det er trolig hans rolle som gledespreder som har gitt han plassen på VM-laget.

Det er Stamsø-Møller meget fornøyd med.

– Det blir høyst sannsynlig hans siste VM, og kanskje får vi enda et Reina-show på plassen i Madrid.

Slik ender gruppe B

  1. ​Spania
  2. Portugal
  3. Marokko
  4. ​Iran