– England var min redning fra depresjonen

VM-KLAR: Danny Rose under privatlandskampen mot Nigeria. Her i duell med Ahmed Musa.Foto: REUTERS/David Klein
VM-KLAR: Danny Rose under privatlandskampen mot Nigeria. Her i duell med Ahmed Musa.Foto: REUTERS/David Klein
Danny Rose snakker ut i åpenhjertig intervju før VM-starten.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tottenham- og England-backen legger en trøblete klubbsesong bak seg før VM-starten. Nå forteller 27-åringen åpent om sine problemer.

I et intervju med Independent forteller forsvareren om sin depresjon og hvordan flere tragiske hendelser har preget hans tunge år.

– Dere er de eneste som har fått vite om dette. Jeg har ikke fortalt mine foreldre, de blir trolig veldig sinte når de leser dette. Jeg har holdt det for meg selv til nå, sier backen til Independent.

Forteller om psykisk sykdom
​– Det er ingen hemmelighet at jeg har vært gjennom tøffe tider i Tottenham denne sesongen. Det førte til at jeg ble sendt til psykolog og ble diagnostisert med depresjon, noe ingen har fått vite om. Jeg måtte komme meg bort fra Tottenham.

Backen merket en humørendring da han pådro seg en kneskade i januar 2017.

– Det skulle lite til for at jeg ble veldig sint. Jeg ville ikke spille fotall og jeg ville ikke trene meg opp. Jeg skrudde av da jeg kom hjem. Vennene mine spurte meg om å bli med på ting, men jeg ville ikke gå ut. Jeg kom hjem og gikk rett til sengs, forteller Spurs-spilleren.

Støtten fra apparatet rundt det engelske landslaget ble svært viktig da Rose fikk den tunge diagnosen.​

– Jeg er glad for at England ga meg muligheten til å komme meg unna og klarne opp tankene mine. Jeg vil alltid være takknemlig for det.

Landslagstrener Gareth Southgate har også vært en viktig støtte for 27-åringen.

– Vi har også hatt kontakt gjennom SMS og på telefon. En av hans beste kvaliteter er at han er en av de hyggeligste mennene jeg har møtt i fotballen.

Rose mener at han er svært heldig som har fått en VM-billett til Russland.

– Jeg tror det er rett å si at jeg er den heldigste spilleren som er i stallen. Det handler ikke om ferdigheter, men om hvor mange minutter jeg har spilt og året jeg har hatt.

– Hadde jeg vært i Ryan Bertrands sko, ville jeg blitt veldig sur over vrakingen. Jeg vet at jeg har vært veldig heldig. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å betale tilbake til sjefen. Han holder til her på George's Park (FAs treningsanlegg, jou. anm) så jeg traff ham mye under opptreningen. Vi spiste også middag sammen innimellom.

Personlige tragedier
​Midt i skadeperioden opplevde Rose også en personlig tragedie da hans onkel tok sitt eget liv.

– Det var også med på å fremprovosere depresjonen. Det var hardt å takle. Det å få hjelp av leger og psykologer har hjulpet meg mye.

Det har også vært flere andre utenomsportslige episoder som har gjort den siste tiden vanskelig for Rose. Hans mor ble utsatt for rasistisk hets i hjembyen Doncaster, og kort tid senere ble hans bror skutt i familiehjemmet.

– Ting som det skjedde under rehabiliteringen min. Det var en tøff tid. Et skudd ble avfyrt i mitt hus. England har vært redningen min. Jeg kan ikke få takket treneren og det medisinske apparatet nok.

Rose forteller lite om hvordan Tottenham har behandlet ham under sykdomsperioden.

– Ting ble sagt og ting skjedde i kulissene i klubben min. Jeg vil ikke gå i detalj for da ender jeg opp med å bli bøtelagt igjen, forteller landslagsspilleren.

Nå bedyrer den hurtige backen at han er helt frisk og klar for sommerens store høydepunkt.

– Jeg gikk på medisiner i et par måneder, det var kun agenten min som visste om det. Jeg er ikke på medisiner nå lenger, jeg føler meg bra og ser frem til å se hvor langt vi kan komme i Russland.

Bekymret for rasisme i VM
​Men for Rose er det ikke bare positive ting med VM. I intervjuet forteller engelskmannen at han har bedt familien sin om ikke å ta turen, fordi han frykter rasisme.

– Det er trist at vi går inn i et VM med sånne spørsmål. Jeg håper at det ikke vil skje sånne ting, men jeg har gitt familien min beskjed om at jeg ikke vil at de skal komme til Russland da jeg er bekymret for sikkerheten deres, sier Rose.

Rasisme på russiske tribuner er et problem som har vært kjent i lang tid. Det er også noe det engelske landslaget har snakket om i forkant av mesterskapet.

– Vi har diskutert det innad i gruppen. På klubbnivå ville jeg gått av banen med en gang om det hadde skjedd. Men her kan det koste oss tre poeng og avansement. Det er ting man må tenke på. Hvis det skjer, vil jeg gå til Harry som er kaptein, og han vil avgjøre det.

Englands VM-motstandere er Tunisia, Panama og Belgia.

Lik TV 2 Sporten på Facebook