GIKK BORT: Minken Fosheim døde på Lovisenberg sykehus natt til torsdag. Dette bildet er fra 2006 da hun var aktuell med bok og plate om Johan Sebastian Bach .
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
GIKK BORT: Minken Fosheim døde på Lovisenberg sykehus natt til torsdag. Dette bildet er fra 2006 da hun var aktuell med bok og plate om Johan Sebastian Bach . Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Skuespiller Minken Fosheim (62) er død

Skuespiller Minken Fosheim (62) døde natt til torsdag på Lovisenberg sykehus etter en tids sykdom, med sine nærmeste rundt seg, opplyser familien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fosheim har spilt på mange av landets teatre, og har deltatt i humorserier for NRK og andre TV-kanaler. Hun var i mange år en av våre viktigste litteraturformidlere for unge og voksne i ulike radioformater.

– For familien er dette selvfølgelig veldig vanskelig. Minken var et sosialt menneske, elsket av folk rundt seg, med en familie som hun betydde veldig mye for, sier Otto Haug, familiens talsmann, til NTB.

– Lysende skuespillerkarriere

I 1992 tok Fosheim fatt på sitt livsverk, Minkens Barne- og Ungdomsteater, der flere generasjoner har fått prøve seg i små og store dramaformater.

– Hun var en person som elsket mennesker. Som fagperson er det viktig å trekke fram hennes lysende skuespillerkarriere, som hun forlot for å starte Minkens Barne- og Ungdomsteater. Det betydde veldig mye for henne å hjelpe barn og unge inn i kulturen, og slippe dem fram. Ikke for å skape skuespillere, men for å hjelpe barna, sier Haug.

PROGRAMLEDERE: Minken Fosheim og Øyvin Bang Berven var to av programlederne i Huset med det rare i. Dette bildet er fra 1992. Foto: Lise Åserud NTB / Scanpix
PROGRAMLEDERE: Minken Fosheim og Øyvin Bang Berven var to av programlederne i Huset med det rare i. Dette bildet er fra 1992. Foto: Lise Åserud NTB / Scanpix

Mest kjent er hun kanskje for litteraturprogrammet «God Bok» som gikk på NRK på 1980- og 1990-tallet.

På starten av 1990-tallet var hun også en av programlederne for barneprogrammet Huset med det rare i.

Minken Fosheim hadde også en av de faste rollene i tv-serien Karl & Co på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Her spilte hun Vigdis Reverud, søsteren til Karl Reverud (Nils Vogt).

Komponist-serie

Fosheim har også gitt ut flere bøker og plater, deriblant serien om våre største komponister, som startet med utgivelsen av platen og boken «Eventyret om Mozart».

– På at tidspunkt syntes hun at formidlingen av musikk for barn ikke var god nok. Derfor ga hun ut plater om Mozart og en masse andre komponister. Hun har også hatt konserter med Filharmonien, kringkastingsorkesteret og flere andre store orkestrene, sier Haug.

PÅ SETTET: Harald Heide-Steen, Knut Lystad, Turid Balke og Minken Fosheim under innspilling av komiserien Karl & Co. Foto: Lise Åserud NTB / Scanpix
PÅ SETTET: Harald Heide-Steen, Knut Lystad, Turid Balke og Minken Fosheim under innspilling av komiserien Karl & Co. Foto: Lise Åserud NTB / Scanpix

Familiens talsmann forteller at Fosheims bortgang kom etter noen måneder med sykeleie, og at bortgangen ikke kom uventet på familien. Minken Fosheim var søster til musikeren Lage Fosheim, som døde i 2013. Hun etterlater seg ektemann og to sønner.

– Jeg tror at hun kommer til å huskes som en betydelig skuespiller, en betydelig humorist, en kulturformidler, og for oss som hadde gleden av å kjenne henne: et fantastisk menneske i vårt liv, sier Otto Haug.

FORFATTER: Minken Fosheim i forbindelse med lanseringen av bok og plate om Johan Sebastian Bach .
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FORFATTER: Minken Fosheim i forbindelse med lanseringen av bok og plate om Johan Sebastian Bach . Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

I september 2016 ble Minken Fosheim intervjuet av Dagbladet, og i intervjuet snakket hun blant annet om brorens dødsfall.

– Man blir mer bevisst på å ta vare på venner og familie, og prioritere de viktige tingene, sa Minken Fosheim i intervjuet.

Hun fortalte da at hun var mer bevisst på at livet er skjørt.

– Når man er 20 år så føles livet evig, og man tenker ikke over at sykdom og død gjelder en selv og sånn skal det være. Men jo eldre man blir, jo flere triste ting ser man. Jeg kjenner altfor mange som er syke og går bort for tida, og da tenker man litt annerledes, sa hun.