Galina Sandeva ble drept med 30 knivstikk på Bispekaia i Oslo. Gjerningsmannen ble funnet utilregnelig lenge etter drapet.
Galina Sandeva ble drept med 30 knivstikk på Bispekaia i Oslo. Gjerningsmannen ble funnet utilregnelig lenge etter drapet. Foto: Privat

Galinas drapsmann kan ikke straffes

I tingretten ble 27-åringen dømt til 18 års fengsel for drapet på Galina Sandeva i Oslo. I dag har lagmannsretten konkludert med at Hamar-mannen er utilregnelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det får TV 2 opplyst av statsadvokat Andreas Schei.

Om kvelden den 16. desember i 2015 ble Galina Sandeva drept på Bispekaia i Oslo. Den prostituerte bulgarske kvinnen satt i sin egen bil da hun ble påført rundt 30 knivstikk.

I april i fjor ble 27-åringen dømt til 18 års fengsel for drapet.

Men få måneder etter at dommen falt, ble Hamar-mannen oppfattet å være psykotisk.

Han ble observert på nytt og de sakkyndige konkluderte med at han var psykotisk også på gjerningstidspunktet.

Endret standpunkt

De to rettsoppnevnte sakkyndige ble bedt om å utdype erklæringen sin. Den ene er klar på at psykosen oppsto før drapet på Sandeva, mens den andre mener det er sannsynlig at psykosen brøt ut før drapet.

Ankesaken i Borgarting lagmannsrett skulle etter planen ha startet i desember i fjor, men den ble utsatt av personlige årsaker hos en av partene i saken.

Da ankesaken kom opp for lagmannsretten i mai, opprettholdt påtalemyndigheten først sin påstand om straff.

– Men etter at vi hørte vitnene i saken, blant annet fengselshelsetjenesten, de sakkyndige og den rettsmedisinske kommisjon, så mener jeg at de har begrunnet godt hvorfor de mener at han var psykotisk på gjerningstidspunktet, sier statsadvokat Andreas Schei til TV 2.

Aktor i saken, statsadvokat Andreas Schei.
Aktor i saken, statsadvokat Andreas Schei. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Riktig resultat

Onsdag holdt statsadvokaten og tiltaltes forsvarere, Joar Berg Henjum og Ali Reza Afshar, sine prosedyrer. Da var begge parter enige om at 27-åringen ikke kan straffes med fengsel for drapet.

Juryen landet på samme konklusjon.

Mannens forsvarere har hele veien ment at han var utilregnelig på drapsnatten.

– Vi er tilfreds for at saken har fått et riktig resultat, men saken er uansett tragisk for alle parter som er involvert, sier forsvarer Ali Reza Afshar til TV 2.

27-åringens forsvarere, Joar Berg Henjum og Ali Reza Afshar.
27-åringens forsvarere, Joar Berg Henjum og Ali Reza Afshar. Foto: Junge, Heiko

Torsdag skal det tas stilling til hva som skjer videre med Hamar-mannen. Det er i realiteten to mulige utfall: At han overføres til tvungen psykisk helsevern eller at han løslates. Det siste regnes som høyst usannsynlig.

– Han har begått en handling som i utgangspunktet kan straffes med fengsel. Dette var ingen nødvergehandling, sier Schei.

De sakkyndige har uttalt seg om 27-åringens prognoser. De mener at han trenger et tvungent psykiatrisk apparat rundt seg. Han går fortsatt på antipsykotiske medisiner.

Påtalemyndigheten vil prosedere på at han skal overføres til tvungen psykisk helsevern, og etter hva TV 2 forstår, er det ingen innvendinger mot dette fra forsvarets side.

Reagerte på oppførselen

En opplysning som ble gjenstand for mye oppmerksomhet før rettssaken i tingretten var at 27-åringen dagen før drapet hadde snakket med en venn om at man kunne bli til en varulv ved å drepe et annet menneske.

Flere av hans nærmeste venner skal ha reagert sterkt på mannens oppførsel. Enkelte betegnet ham som «gal».

Kameraten han bodde sammen med valgte å sove et annet sted den natten Galina ble drept.

Årsaken er at han opplevde 27-åringen som ustabil og at adferden hans var surrealistisk.