Politiet får permanent punktbevæpning på utsatte steder, har Stortinget bestemt.
Politiet får permanent punktbevæpning på utsatte steder, har Stortinget bestemt. Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix

Politiet får permanent bevæpning på utsatte steder

Oslo lufthavn er ett av stedene hvor politiet får permanent bevæpning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortinget har vedtatt at politiet får permanent punktbevæpning på sårbare steder, skriver Politiforum.

Stortinget sa dermed ja til regjeringens forslag om at politiet kan bevæpnes «for et begrenset tidsrom når det anses nødvendig for å håndtere en alvorlig trusselsituasjon, samt for et ubegrenset tidsrom når det ut fra trusselbildet anses nødvendig for å gi tilstrekkelig beskyttelse av sårbare objekter».

Frp ville egentlig ha permanent bevæpning av alle politifolk, men nå blir det i stedet permanent punktbevæpning på sårbare steder.

– Må ha tillit

Sårbare steder vil spesielt være lufthavner eller andre store trafikknutepunkter, eller steder som har stor symbolverdi.

– Et ubevæpnet politi på Oslo lufthavn gir dårligere responstid. Vi ser at sårbare objekter sikres bedre rundt i verden. Vi ser ingen grunn til at vi ikke skal gjøre det her i Norge, og dette forslaget sørger for at man skal slippe å søke om forlengelse til bevæpning igjen og igjen. Vi må ha tillit til norsk politi og PSTs trusselvurderinger, sa Høyres Guro Angell Gimse fra talerstolen i Stortinget, ifølge Politiforums referat.

Sosialistisk Venstreparti og Rødt stemte ifølge voteringsoversikten mot forslaget. Arbeiderpartiet og Senterpartiet fremmet mindretallsforslag der de ønsker seg årlige tilbakemeldinger på hvordan bevæpningen vil foregå.

Justisministeren sier at Gardermoen er det første sårbare objektet som vil få permanent bevæpning.

– Det er politiet som må gjøre den konkrete vurderingen, og det må gjøres fra objekt til objekt. Derfor kan ikke jeg si noen andre punkter som vil få bevæpning nå, utover Oslo lufthavn der vi ser at vi må fornye bevæpningen gang på gang, sa Wara i Stortinget onsdag.

Justisdepartementet understreker at forslaget ikke endrer prinsippet om at norsk politi som hovedregel skal være ubevæpnet. Men heretter skal det være Politidirektoratet som gir tillatelse til punktbevæpning.

Det var etter en risikoanalyse for Gardermoen at justisministeren i november 2017 bevæpnet politiet på Norges hovedflyplass, i første omgang i tre måneder med ny vurdering hver åttende uke. Ifølge politidirektør Odd Reidar Humlegård er behovet for bevæpning på Gardermoen mer prekært enn i resten av landet. (TV 2/NTB)