Helt fra Henrik Ingebrigtsen kom som et prosjektil inn i offentligheten og ble europamester i 2012, har jeg fulgt familien fra Sandnes tett som journalist.
Våren 2012 brøt storebror Henrik en 37 år gammel barriere i norsk friidrett. Den da 20 år gamle rappkjefta rogalendingen slo Lars Martin Kaupangs legedariske norske rekord på 1500 meter. Satt i 1976.
Siden den gang er det fortsatt bare tre menn i Norge som har løpt fortere enn 3.37,4. Og alle har Ingebrigtsen til etternavn.
At de nå står på trappene til å bli historiens beste løperfamilie - ikke bare i Norge, men faktisk i hele verden - er ingen tilfeldighet.
For det er lett å summere opp hva som er hovedårsaken til denne suksessen.
1. Hardt arbeid.
2. Systematikk.
3. Gode gener.
La oss begynne med det første. Alle idrettsfolk hevder de jobber hardt. Men for oss som står utenfor og kan se det med nøytrale øyne er det lett å se forskjell på de som bare sier det, og de som faktisk gjør det.
Ingebrigtsen-gutta gjør det.
Det er derfor du har sett reportasjer på TV 2 om at Henrik Ingebrigtsen trener både på julaften, og bare noen timer før han gifter seg. De liker ikke alltid å trene. Men de gjør jobben. Uansett vær og vind. Der er de tre guttene unike. Og denne stayerevnen i hverdagen, danner også grunnlaget for det gode konkurransehodet de viser. Vilje er ikke bare medfødt. Det er en egenskap man også kan tilegne seg gjennom hardt arbeid hver eneste dag. Det tjener man alltid på i lengden.
De fleste av oss har sett Gjert Ingebrigtsen på TV i ekstreme situasjoner, der han kjefter på guttene, eller nekter dem å reise til Syden med kjæresten fordi det går ut over treninga. På Bislett skjelte han ut arrangørene og harene for ikke å ha gjort jobben. Og det til tross for at minstemann Jakob senket sin personlige rekord med over tre sekunder. Ut fra disse snuttene har mange fått inntrykket av at han er gal.
Men Gjert Ingebrigtsen er ikke gal. Han er genial.
For systematikken i treningen er det han som styrer. Og det er her han skiller seg vesentlig fra andre trenere. Mellom rablebygene jobber Gjert med logistikk i sin sivile jobb. Det nyter guttene godt av i sine karrierer også. For der er han god.
Hver eneste økt loggføres av pappa - med kommentarer fra hver enkelt av dem hvordan de følte seg. Og det unike er at de gjennom mange år har kjørt omtrent blåkopi av treningsopplegget. I praksis betyr at man bare minutter etter at en hardøkt på høydesamling f.eks i Flagstaff er unnagjort, så kan han gå inn å sammenligne tider - og laktatverdier fra tilsvarende økt året før. Ofte er det nøyaktig ett år siden de gjorde akkurat samme økt. Dette gir han en unik mulighet til å se hvordan guttene ligger an formmessig- og hvordan intensiteten på neste økt skal styres.