Foto: Illustrasjonsfoto/Colourbox

– Jeg har fire igjen i skjeden, sa butikkdama

Jeg stod i køen da jeg skvatt til ved ekspeditørens svar. – Jeg har fire igjen i skjeden, forklarte hun. Antallet blendere altså. I skjeden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun mente selvsagt kjeden. Butikk-kjeden.

Det er visst uunngåelig, mener forskerne. En naturlig del av språkutviklingen som det er lite å gjøre med. Det er et generasjonsskifte på gang, og min datter på sju år kommer antakeligvis til å uttale disse ordene helt likt:

kjele og skjele
kjære og skjære​
kjede og skjede
kjøre og skjøre

I tillegg kommer hun til å si skjøre skjelke om vinteren og skjøpe skjærlighet i skjosken.

Men ikke hvis jeg får et ord med i laget.

Datteren min begynner å bli litt lei av at jeg påpeker at jeg ikke vet hvilket rom skjøkkenet er, eller hva skjino betyr. Jeg spurte henne om det er noen andre enn jeg som påpeker forskjellen på de lydene. Nei, sa hun. Nå er hun snart ferdig i første klasse.

Ifølge min lærer-venninne er det først i tredjeklasse de begynner å fokusere på skj- og kj-lydene. Hun sier hele skoletimen ville gått med til å rette på barnas uttale hvis hun skulle ta ansvaret alene.

Hun burde selvsagt ikke ha ansvaret alene.

Har foreldre sluttet å påpeke at det er forskjell på skj- og kj? I så fall er det vel bare enda en måte å pakke bomull rundt barna våre.

Hva mener du? Bør vi påpeke forskjellen, eller bør kj-lyden dø ut i fred? Si din mening på våre Facebook-sider.

Sur gammel skjærring

Hvis Kjetil Alstadheim er en sur gamling når han påpeker at en stortingsrepresentant snakker om sjueatten (2018), er jeg en sur gammel skjærring. For det har vel ikke skjedd en anatomisk utvikling i løpet av en generasjon som gjør at de ikke klarer å forme tungen til kj-lyden?

La kj-lyden dø i fred, sier redaktør Nina Kristiansen og argumenterer med at også vi over 30 har endret språket vårt fra vi var unge. Vi har sluttet å bruke De og vi tar stadig inn internasjonale ord i språket vårt. Men handler ikke dette om noe annet? Mer om en sløvere tunge enn om en utvikling i samfunnet?

Jeg slår et lite slag for tungetrening. Mitt neste prosjekt er å lære sønnen min på fire å si R istedenfor L. Det er det visst stort fokus på i skolen også. Hvis det var like lite fokus på det som skj- og kj-lyden, skulle det bli artig å følge en samtale blant førsteklassinger.

Bli gjerne med på tunge-prosjektet, folkens.

For jeg vil nok aldri slutte å skvette når noen sier de ønsker seg gull-skjede av kjæresten til jul.