Den fattige tiggeren fra Romania ble plukket opp på gaten for å utføre farlig arbeid på hustak uten godkjent sikring. Dagslønnen han fikk fra de kriminelle britene som nå er varetektsfengslet, skal ifølge A-krim senteret i Bergen være så lav som 200 kroner dagen.
Den fattige tiggeren fra Romania ble plukket opp på gaten for å utføre farlig arbeid på hustak uten godkjent sikring. Dagslønnen han fikk fra de kriminelle britene som nå er varetektsfengslet, skal ifølge A-krim senteret i Bergen være så lav som 200 kroner dagen. Foto: A-Krim

Nordmenn rundlures av utenlandske kriminelle:

Henter tiggere fra gaten for å utføre avanserte jobber

Kriminelle britiske steinleggere er tilbake i Bergen igjen. I går ble de to første arrestert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like sikkert som at sommeren kommer til Bergen hvert år, så er de omreisende kriminelle håndverkerne på plass i bergensområdet igjen.

Og de ofte dyktige selgerne tilbyr nærmest alt en naiv huseier kan drømme om: Alt fra steinlegging til avansert håndverksarbeid. Ofte til overpris. Og fullstendig ulovlig.

– To omreisende britiske steinleggere ble tirsdag pågrepet i en tverretatlig aksjon i regi av A-krim Hordaland, bekrefter Øystein Andersen, talsperson for A-krim Hordaland.

De pågrepne er ikke registrert som næringsdrivende, hverken i Norge eller hjemlandet.

– Arbeidet er svart og ulovlig, presiserer Andersen overfor TV 2.

Verver fattige tiggere

– Britene engasjerte rumenske tiggere på gaten i Bergen, til å utføre arbeidene, sier Andersen.

I følge A-krim hadde de rumenske tiggerne oppgitt å få betalt så lite som 200 kroner for en hel dags arbeid for kriminelle steinleggerne.

Det er ikke først gang omreisende kriminelle briter som tilbyr håndverkstjenester utnytter fattige. Dette er et kjent fenomen og trusler og bruk av vold mot arbeiderne er også velkjent.

Britene som ble pågrepet i Bergen utførte vedlikehold på private eiendommer, bl.a. rengjøring av tak og oppkjørsler, samt drenering. I følge A-krim var heller ikke rumenerne registrerte hos skattemyndighetene og heller ikke formelt ansatt hos britene.

AKSJON: Politiet i Bergen har aksjonert mot en rekke useriøse steinleggere.
AKSJON: Politiet i Bergen har aksjonert mot en rekke useriøse steinleggere. Foto: Politiet

– Grov utnyttelse og et mønster

– Å utnytte fattige tiggere fra Romania, hva tenker du om det?

– Det er jo dessverre et mønster vi har sett over hele landet. De bruker de som er nederst på stigen til å gjøre arbeidet og det er grov utnyttelse av de som har det verst. Ned mot 200 kroner for en hel dags arbeid, og det er også farlig arbeid noen ganger, er ikke bra, sier Andersen.

I følge Andersen opererte britene på flere adresser, da de nylig ble pågrepet i Bergen.

– Hva vet dere om firmaet?

– De hadde ikke registrert seg i Norge og firma de oppga var lagt ned i England.

Dette bør du som forbruker vite:

  • Sjekk at steinleggerne har identitetskort som viser hvem de er og hvem de jobber for. Alle ansatte i bygg- og anleggsbransjen i Norge skal ha et HMS-kort merket med utstedelse fra Arbeidstilsynet.

Ikke betal kontant

  • Mange huseiere har fått tilleggskostnader pga. at steinleggerfirmaet de benyttet ikke betalte moms eller andre avgifter. For beløp over 10.000 kroner blir kjøper ansvarlig, med mindre det finnes en skriftlig kontrakt som viser at kjøper har handlet i «god tro». Dette innebærer at dersom du betaler over 10.000 kroner kontant så kan du også bli medansvarlig for steinleggernes skatteundragelser - det gjelder også om du deler opp beløpet.
  • Utenlandske steinleggere har truet steinleverandører. Det er også eksempler på tilfeller der kjøpere har blitt truet.

Grovt betalt

Dette nye ansikter, men samme måte å jobbe på; svart arbeid uten kvitteringer. Ofte truende og aggressiv. Ganske pågående, de gikk fra dør til dør. Og folk betaler mye penger for lite arbeid, forklarer Andersen.

– Ti kvadratmeter beleggingstein fikk de betalt fra 5.000 til 12.000 kroner for å høytrykkspyle og påføre et middel mot ugress. Jeg forstår ikke at folk vil betale så mye, sier Andersen.

– De er følgelig heller ikke forsikret, noe som kan få store konsekvenser når de jobber på tak. Arbeidene på tak ble utført uten godkjent sikring.

I politiets varetekt

De to britiske statsborgerne er i politiets varetekt, i første omgang siktet for brudd på utlendingsloven. Det er i tillegg opprettet straffesak på begge to for mistanke om økonomisk kriminalitet.

– Disse useriøse aktørene opererer på siden av alle lover og utnytter svakerestilte arbeidstakere. Vi finner ofte eksempler på svart arbeid, ulovlige ansettelsesforhold, dårlig lønn og manglende sikkerhet. Skatter og avgifter blir som regel heller ikke betalt. Tidligere år har huseiere fått tilleggskostnader fordi steinleggerfirmaet de benyttet ikke betalte moms eller andre avgifter. For kontant betaling over 10.000 kroner kan kjøper bli ansvarlig, opplyser Andersen i en pressemelding.

– A-krim Hordaland har startet aksjoner mot disse. Parallelt vil vi advare mot å engasjere omreisende håndverkere og politiet vil gjerne ha tips fra folk som har fått tilbud fra useriøse aktører.

Fakta: Tverretatlig samarbeid mot kriminalitet i arbeidslivet

  • Et tverretatlig samarbeid mellom fem offentlige etater som har eksistert siden 2015.
  • Målet med samarbeidet er å avdekke arbeidsmarkedskriminalitet. Dette kan være brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere.
  • Samarbeidet har særlig fokus på bygg- og anleggsbransjen, servering, bilverksted og transport.
  • Etatene som deltar i samarbeidet er Arbeidstilsynet, Skatteetaten, politiet, NAV og lokale kemnere. Andre offentlige kontrolletater blir koblet på i enkeltsaker.
  • Etablerte sentre for samarbeid i bl.a. Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand, Bodø og Tønsberg.