AKSJON: Politiet i Bergen har aksjonert mot en rekke useriøse steinleggere.
AKSJON: Politiet i Bergen har aksjonert mot en rekke useriøse steinleggere. Foto: Politiet

advarer mot useriøse steinleggere:

Engasjerte rumenske tiggere fra gaten til å utføre anleggsarbeid

Politiet i Bergen advarer mot å engasjere omreisende håndverkere. To briter sitter nå i varetekt mistenkt for økonomisk kriminalitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding skriver politiet at de har startet aksjoner mot en rekke useriøse anleggsarbeidere.

Bakgrunnen for advarselen er at mange gjør dårlig arbeid, de opptrer truende, og forbrukerne kan selv bli økonomisk ansvarlig.

– Disse useriøse aktørene opererer på siden av alle lover og utnytter svakerestilte arbeidstakere. Vi finner ofte eksempler på svart arbeid, ulovlige ansettelsesforhold, dårlig lønn og manglende sikkerhet, sier Øystein Andersen talsperson for a-krim Hordaland.

Useriøse aktører

Videre opplyser Andersen om at skatter og avgifter som regel heller ikke blir betalt. Huseiere som har benyttet seg av disse anleggsarbeiderne har også fått tilleggskostnader fordi steinleggerfirmaet de benyttet ikke betalte moms eller andre avgifter.

A-krim Hordaland erfarer at flere av aktørene er svært bevisste på å gjøre et minimum av det som skal til for å fremstå som seriøse.

– At de er registrerte i Brønnøysundregisteret er ingen garanti. De oppretter selskaper og registrerer seg i Brønnøysundregisteret fordi de må, men det er lite som tyder på at de har tenkt å bli seriøse, skriver politiet.

Dette bør du som forbruker vite:

Sjekk at steinleggerne har identitetskort som viser hvem de er og hvem de jobber for. Alle ansatte i bygg- og anleggsbransjen i Norge skal ha et HMS-kort merket med utstedelse fra Arbeidstilsynet.

Ikke betal kontant

Mange huseiere har fått tilleggskostnader pga. at steinleggerfirmaet de benyttet ikke betalte moms eller andre avgifter. For beløp over 10.000 kroner blir kjøper ansvarlig, med mindre det finnes en skriftlig kontrakt som viser at kjøper har handlet i «god tro». Dette innebærer at dersom du betaler over 10.000 kroner kontant så kan du også bli medansvarlig for steinleggernes skatteundragelser - det gjelder også om du deler opp beløpet.

Utenlandske steinleggere har truet steinleverandører. Det er også eksempler på tilfeller der kjøpere har blitt truet.

Bankkontoene viser at pengene går ut av Norge så snart de er innbetalt.

To briter arrestert

To omreisende britiske steinleggere ble tirsdag 5. juni pågrepet i en tverretatlig aksjon i regi av A-krim Hordaland. Britene utførte vedlikehold på private eiendommer, bl.a. rengjøring av tak og oppkjørsler, samt drenering.

Britene er ikke registrert som næringsdrivende, hverken i Norge eller hjemlandet. Bare i et begrenset område i Bergen var det utført/under utførelse, arbeid for over kr. 100.000,-, som stort sett var utbetalt kontant eller i begrenset omfang til utenlandsk bankkonto.

Truende atferd

Britene har en truende adferd om man vil ha kvittering eller klager på arbeidene. Politiet opplyser at arbeidet de gjør er svart og ulovlig.

– Britene engasjerte videre rumenske tiggere på gaten i Bergen, til å utføre arbeidene. Disse var heller ikke registrerte hos skattemyndighetene og heller ikke formelt ansatt hos britene. De er følgelig heller ikke forsikret, noe som kan få store konsekvenser når de jobber på tak. Arbeidene på tak ble utført uten godkjent sikring, sier Andersen.

De to britiske statsborgerne er i politiets varetekt, i første omgang etter utlendingsloven. Det er i tillegg opprettet straffesak på begge to for mistanke om økonomisk kriminalitet.