Psykologspesialist Kari Øverland er en av to psykologer som har behandlet den drapstiltalte jenta i Bjørgvin fengsel.
Psykologspesialist Kari Øverland er en av to psykologer som har behandlet den drapstiltalte jenta i Bjørgvin fengsel. Foto: Steinar Figved / TV 2

Drapstiltalt jente (16) kalt «syvsover» i fengselet – gikk amok

Jenta (16) som er tiltalt for drap og drapsforsøk på Sørlandssenteret behandles av to psykologer i fengselet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Psykologspesialist Kari Øverland er en av to psykologer som har behandlet den drapstiltalte jenta i Bjørgvin fengsel siden august i fjor.

I retten kom det frem at tiltalte har diagnosen emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse.

Diagnosen kjennetegnes av vedvarende vansker med relasjoner til andre mennesker, tomhetsfølelse, sort-hvitt-tanker, vansker med å regulere følelser, samt selvskading og selvmordsadferd.

– Hennes utfordringer er å gjenkjenne egne tilstander. Dermed blir det også vanskelig å ha tillit til andres forståelse av henne, sa psykologspesialist Kari Øverland i Kristiansand tingrett.

Gråt og gråt

De to har hatt en rekke samtaler om handlinegene på Sørlandssenteret. Marie Skuland (17) og Christine Aaneland (24) ble knivstukket inne på Coop Obs. Skuland døde, Aaneland overlevde. De var tilfeldige ofre.

Marie Skuland (17) hadde sommerjobb på Coop Obs da hun ble knivstukket.
Marie Skuland (17) hadde sommerjobb på Coop Obs da hun ble knivstukket. Foto: Privat

Psykologen fortalte at tiltalte har uttrykt stor anger og fortvilelse over det som har skjedd.

– Hun har grått og vært fryktelig fortvilet. Hun gråt veldig mye fra starten av. Tidvis så mye at det har vært vanskelig å få kontakt med henne, sier Øverland.

Psykologen beskrev en jente som var opptatt av å være flink og gjøre alt riktig, og som strever med å kontrollere følelser når hun ikke blir forstått.

– Når ting blir vanskelig og hun strever med å få folk til å forstå henne, så må hun gjøre ting for uttrykke seg, sa Øverland.

Amok i fengselet

16-åringen har flere ganger hatt utagerende oppførsel i fengselet.

En fengselsbetjent i fengselet, som vitnet onsdag, fortalte om en episode 25. september i fjor. Han hadde gått for å vekke tiltalte og kalt henne for «syvsover». Dette likte tiltalte dårlig.

– Det ble en diskusjon og jeg forklarte at jeg mente ikke noe med det, forklarte fengselsbetjenten.

Det endte med at tiltalte gikk inn på rommet sitt og begynte å ødelegge ting. Ansatte kom til for å roe ned situasjonen.

– Idet jeg kom inn døren, hev hun en stol mot oss. Jeg måtte gå til siden for ikke å bli truffet av den stolen. Hun skrek at vi ikke skulle komme nær henne, forteller fengselsbetjenten.

Her er den 16 år gamle jenta avbildet kort tid før hun ble pågrepet. (Foto: Privat)
Her er den 16 år gamle jenta avbildet kort tid før hun ble pågrepet. (Foto: Privat)

De ansatte fikk etter hvert kontroll ved å legge henne ned på gulvet.

Forventer flere episoder

En kvinnelig fengselsbetjent fortalte om en episode i fengselet 23. januar.

I forbindelse med en dialog med tiltalte gjennom en skjermingsluke skal tiltalte ha sagt at hun ville drepe henne og alle som jobbet der.

– På det tidspunktet var det min opplevelse at hun hadde det veldig tøft og vanskelig. Jeg opplevde det mer som uttrykk for kaos og frustrasjon enn en ren trussel, sa fengselsbetjenten i retten.

Kari Øverland sier at en må forvente at det kan oppstå flere episoder framover.

– Ja jeg har vært opptatt av å si at vi må forvente det. Tiltalte hadde skyhøye forventninger til seg selv da hun kom. Jeg har vært opptatt av å formidle at vi må forvente at ting kan være vanskelig en god stund framover, sier psykologspesialist Kari Øverland.