kommuner i hele sør-Norge innfører vannforbud:

– Bekymringen er at man ikke har nok vann til drikke, hygiene og brannslukking

Det enorme vannforbruket under tørken i Sør-Norge gir store utfordringer for kommunenes vannverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Plenen i hagen til Eli Nafstad Stigersand på Minnesund i Akershus er brun.

– Det er helt tørt og brune flekker flere steder, forteller Stigersand.

Og slik må den være, for Eidsvoll kommune har innført vannforbud. Det er ikke lov å bruke hageslange eller spreder til vanning.

– Jeg får bare vanne med kanne, det er ikke lov å bruke sprederen på plenen, sier Eli.

– Hva synes du om et slikt forbud?

– Det er litt kjedelig, men må man, så må man.

Ikke lov å bruke hageslangen

Eidsvoll kommune har mer enn nok vann i drikkevannskilden Tisjøen, men det er renseanlegget som er flaskehalsen og bakgrunnen for vannforbudet.

– Når det er så varmt og tørt som det er nå, så bruker veldig mange mye vann, og det betyr at det går ut så mye at anlegget klarer ikke rense nok vann til alle, sier ordfører John-Erik Vika (Sp) i Eidsvoll kommune til TV 2.

Vannforbudet i Eidsvoll gjelder foreløpig bare bruk av hageslangen til vanning, og kommunen har vært rundt for å sjekke at folk ikke bryter forbudet.

Men andre steder i Sør-Norge er det forbud mot hus, båt og bilvask med hageslangen i tillegg.

– Vi kan ikke la hageslangene ligge og lage rotbløyte. Noen brune plener får vi takle, men heller det enn at vi må koke vannet vårt fordi vi har fått bakterier ut i ledningsnettet, sier ordfører Vika.

Kommer flere forbud

Bransjeorganisasjonen Norsk vann er bekymret. For den langvarige tørken har gjort at vannforbruket har mangedoblet seg i flere kommuner i sør-Norge.

– I noen kommuner er det moderat økning, men der det kanskje er mange villahager har vannforbruket 3-4 doblet seg og det er dramatisk, sier Toril Hofshagen i Norsk vann, som er bransjeorganisasjonen for kommunene på vann- og avløpsområdet.

Det store forbruket gir kommunene problemer med vanntilgang, ledningsnett eller renseanlegg. Hvis tørken fortsetter vil derfor enda flere kommuner måtte innføre forbud. Særlig siden skogbrannfaren er svært stor.

– Bekymringen er at man ikke har nok vann til drikke og hygiene og brannslukking, så derfor må innbyggere i kommuner som innfører forbud lojalt følge opp forbud og restriksjoner, sier Hofshagen.

Tilbake hos Eli på Minesund er håpet at plenen tåler vannforbudet.

– Plenen har har vært sånn før og da har den kommet tilbake når det har begynt å regne, sier hun til TV 2.

Sjekk Norsk Vanns råd om hvordan du kan spare vann.