Marie Skuland (17) mistet livet da hun var på jobb på Sørlandssenteret i fjor sommer. En 16 år gammel jente er tiltalt for drapet. Bildet til høyre er tatt i minuttene etter knivangrepet på Coop Obs, før hun ble pågrepet av politiet.
Marie Skuland (17) mistet livet da hun var på jobb på Sørlandssenteret i fjor sommer. En 16 år gammel jente er tiltalt for drapet. Bildet til høyre er tatt i minuttene etter knivangrepet på Coop Obs, før hun ble pågrepet av politiet. Foto: Privat

skulle passes på døgnet rundt:

Slapp 16-åringen ut av syne – før de skjønte alvoret hadde hun drept Marie (17)

Den drapstiltalte 16-åringen levde i et strengt kontrollregime i barnevernet, men likevel lot de henne gå en tur alene i skogen. Da ansatte på institusjonen begynte å lete etter henne, var det for sent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinduene var forsterket, kniver var låst inne og hun fikk ikke lov til å sitte i forsetet om de kjørte alene med henne i bilen. Det ble satt opp sensorstyrte lys som ble tent ved bevegelse. Dette for å oppdage om hun forsøkte å stikke av om natten.

Dette forteller en miljøarbeider ved en barnevernsinstitusjon i Evje. Her bodde den 16 år gamle jenta, som er tiltalt for drap og drapsforsøk på Sørlandssenteret i fjor sommer.

Jenta forteller at hun ikke trivdes med det strenge kontrollregimet på institusjonen. Få dager før drapet på Sørlandssenteret i fjor sommer fikk hun beskjed om at hun trolig ville måtte bli værende lenge på institusjonen i Evje.

– Hadde gått bra før

Det var etter dette at 16-åringen fikk det hun kaller for «drapstanker». Hun bestemte seg for å angripe noen med kniv. Tiltalte så på svært voldelige videoer på Internett, og hun søkte på nettet etter butikker som solgte kniver.

Om ettermiddagen 26. juli i fjor fikk hun en mann til å kjøre seg til Sørlandssenteret, men det skulle egentlig ikke være mulig å forlate institusjonen.

Miljøarbeideren, som vitnet onsdag, fortalte at tiltalte hadde hatt et fotfølgingsvedtak. Men han var usikker på om dette var blitt forlenget. Hun kunne gå ut, men ikke uten at de fulgte med, forklarte han.

På drapsdagen og dagene i forveien var hun fortvilet over nyheten om at hun trolig måtte bli lenge på institusjonen i Evje.

– Hun var veldig lei seg, og hun følte at hun trengte luft. Jeg ringte til avdelingslederen og spurte om det lot seg gjøre. Jeg fikk bekreftet at hun hadde gått den samme turen tidligere uten problemer.

– Jeg fikk vite at det var i orden, men at vi måtte ha en klar avtale om hvor hun skulle gå og at hun måtte melde tilbake. Hun insisterte på å gå alene, forteller miljøarbeideren.

Sendte meldinger

Men i stedet for å gå i skogen, ble 16-åringen plukket opp i en bil. I meldingsutvekslinger mellom tiltalte og sjåføren, skriver jenta at han må kjøre til et spesielt sted i nærheten av institusjonen. Dette for ikke å bli sett når hun plukkes opp.

Sjåføren kom til det avtalte stedet, og 16-åringen hoppet inn i baksetet. Hun krøket seg sammen slik at hun ikke skulle være synlig.

Rundt klokken 17.15, cirka et kvarter før Marie Skuland (17) blir stukket ned og drept, starter en SMS-utveksling mellom en miljøarbeider på institusjonen og tiltalte.

Hun ble bedt om å komme ut fra skogen. Tiltalte bekrefter at hun snart kommer. 16-åringen blir også spurt om hun har lyst på thaimat til middag og om hun vil være med og kjøre motorsykkel. Hun svarer bekreftende på dette.

Alarmen gikk

Den siste meldingen er sendt bare øyeblikk før hun går inn og henter kniven på Coop Obs.

Uvitende om at 16-åringen har påført to uskyldige kvinner livstruende skader på kjøpesenteret, begynner de ansatte på institusjonen å bli urolige.

– Vi begynte å bli nervøse, og vi bestemte oss for å gå ut og lete. En ansatt hadde motorsykkel og kjørte den ruta hun skulle gå. En annen skulle gå til fots. Da motorsykkelen hadde kjørt gjennom ruta uten å finne henne, gikk alarmklokkene, forteller miljøarbeideren.

Forsvareren til 16-åringen spurte om det ble foretatt noen risikovurdering da hun fikk lov til å gå på tur.

– Vi snakket om at en må gi og ta. At en måtte ta en risiko om hun skulle forandre seg, svarte han.

Meldt savnet en time senere

Først én time etter knivangrepene på Sørlandssenteret, fikk politiet melding om at jenta hadde stukket av. Da var hun allerede pågrepet av politiet og på vei til legevakten for å bli fremstilt for en lege.

Tiltaltes forsvarer, Hege Aarli Klem, forteller at 16-åringen fikk forlenget fotfølgingsvedtaket sitt dagen før drapsdagen. Hun mener at drapet kunne vært unngått dersom hun ikke hadde få gå ut alene.

Lederen i for institusjonen som 16-åringen bodde på, svarer følgende i en kommentar til TV 2.

– At forsvareren spekulerer i dette var som ventet.

Over på fire minutter

Det som skjedde inne på senteret var som følger: Hun gikk inn på Coop Obs, hentet ned en kokkekniv, tok den ut av forpakningen og gikk mot Marie Skuland (17), som hadde sommerjobb i butikken.

Uten forvarsel stakk tiltalte Skuland i magen. Hun døde av skadene samme kveld. Tiltalte løp deretter mot kassene.

Der stakk hun Christine Aaneland (24) i magen, også dette angrepet skjedde uten forvarsel. 24-åringen ble livstruende skadd, men overlevde. Det hele var over på rundt fire minutter.

Tiltalte nekter straffskyld for drap og drapsforsøk, men erkjenner grov kroppsskade. Hun sier at hun ikke hadde til hensikt å drepe.