Her feirer Trump USAs fotballhelter – uten fotballaget

Da Super Bowl-vinnerne i Philadelphia Eagles ikke ville komme til Det hvite hus, lagde president Trump sin egen feiring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arrangementet fikk navnet «feiring av Amerika» og fant sted på plenen utenfor Det hvite hus tirsdag.

President Trump holdt hånden over hjertet og stemte i mens orkester og kor fra forsvaret spilte nasjonalsangen og «God Bless America».

Se video øverst i saken.

Ifølge New York Times nevnte ikke Trump Philadelphia Eagles da han talte til forsamlingen. I stedet oppfordret han amerikanere til alltid å stå når nasjonalsangen spilles.

– Vi elsker vårt land, vi respekterer flagget og vi står alltid når nasjonalsangen spilles, sa Trump, med klar adresse til fotballspillere som kneler under avspilling av nasjonalsangen.

I klinsj med NFL

I fjor høst havnet Trump i en bitter feide med National Football League på grunn av denne saken. Knelingen startet som en protest mot politivold og forskjellsbehandling basert på rase.

Men Trump mente at knelingen var et uttrykk for manglende respekt for landet og for flagget. Presidenten oppfordret klubbene til å sparke spillere som ikke ville stå under nasjonalsangen.

Ligaen og en rekke spillere nektet å gjøre som Trump ville og viste til sin grunnlovsfestede ytringsfrihet, men i forrige måned ga NFL etter og innførte en regel om at spillerne må stå under nasjonalsangen dersom de befinner seg på banen.

Ingen av Philadelphia Eagles-spillerne deltok i protestene. Men da presidenten inviterte laget til Washington for å la seg hylle av Trump og fotballfans, var det bare noen få spillere som ønsket å delta. Nesten hele laget og trenerstaben boikottet arrangementet.

Mandag trakk Trump invitasjonen. I en uttalelse fra Det hvite hus het det at laget er uenig med presidenten «fordi han insisterer på at at de står stolt under nasjonalsangen, med hånden på hjertet, for å hedre de flotte mennene og kvinnene i det militære og folket i vårt land».

Støtte fra stjerner

Philadelphia Eagles får støtte fra profilerte basketprofiler som LeBron James og Stephen Curry. Golden State Warrior-spiller Curry og resten av laget skulle besøkt Det hvite hus etter at de ble NBA-mestere. Men også det besøket ble avlyst fordi spillerne ikke ville dra.

Tirsdag sa LeBron James at verken hans lag, Cleveland Cavaliers, eller Golden State Warriors kommer til å la seg hylle av Trump så lenge han er president.

– Det er typisk ham. Jeg er ikke overrasket. Jeg vet at uansett hvem som vinner serien, vil ingen takke ja til invitasjonen uansett, sa James under en pressekonferanse i Cleveland, ifølge CBS News.

I en Twitter-melding understreker presidenten at en rekke store idrettslag har besøkt Det hvite hus den siste tiden.