Trenerfaren skremt av Jakob (17) – nå tar de drastiske grep

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen prøver å holde løpertalentet Jakob Ingebrigtsen i tøylene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jakob Ingebrigtsen har åpnet sesongen forrykende. Så bra har sesongåpningen vært at han har skremt egen familie.

– Jeg vet at han er god, men det fins grenser. Eller jeg trodde det fantes grenser, sier eldstebror Henrik Ingebrigtsen til TV 2.

17-åringen trener bare 90 prosent av det storebrødrene gjør, men er likevel i verdenstoppen.

I Palo Alto 4. mai løp han 1500 meter på råsterke 3.39,06. Det gjør at han vil holde følge med de beste i verden.

Likevel settes han i karantene etter helgens Diamond League i Stockholm.

– Jeg får gjøre som med de andre ungene. Jeg holder ham borte fra banen. Det går rett og slett for fort. Presset blir for stort. Da er han plutselig i voksenverden, sier Gjert Ingebrigtsen til TV 2.

– Han er ikke Diamond League-løper. Han er ikke i det sirkuset. Han er en skoleelev.

Supermotivert

Derfor settes 17-åringen i Diamond League-karantene etter helgens storstevne i Stockholm.

1500-meter er er også hans distanse i Bislett Games, men distansen er ikke en del av Diamond League-stevnet. Senere i sesongen får han lov til å løpe en 1500 meter til. Det er i Monaco i juli.

– Man er alltid litt skeptisk til å gå opp mot verdens beste, men jeg har aldri vært så motivert, bedyrer Jakob Ingebrigtsen selv, som likevel virker å ta konkurransekarantenen med knusende ro.

Til NTB utdyper Gjert Ingebrigtsen.

– Det meste er sagt om han. Han er altfor ung til å være med i dette selskapet og vil være det i et år eller to til. Han er en norsk gutt på 17 år som hevder seg mot verdens beste. Vi må stikke fingeren i jorda og ha lov til å si at han må få lov til å modnes med alderen. Han har mye å gå både når det gjelder alder og andre ting, men han er heldig og kan være med sammen med brødrene sine. Han får kjenne på nivået til det daglige og kjenner nå at han er på skuddhold. På en god dag kan han løpe fortere enn det han trodde var mulig før sesongen startet, sa Gjert Ingebrigtsen til NTB under tirsdagens pressetreff på Hotell Opera i Bjørvika i Oslo.

Endrede planer

I Eugene 27. mai ble det 3.52,28 på en engelsk mil. Ingen europeisk 17-åring har noen gang løpt fortere.

– Jeg er foran det planlagte, men planen blir endret underveis ut fra hvordan kropp og form er. Jeg har fått trent bra i vinter og har aldri hatt en så god treningsperiode bak meg som nå. Da er det naturlig at jeg er i stand til å løpe fort når sommeren kommer. De to løpene jeg har hatt til nå har vært veldig bra, og da gjelder det å toppe formen på torsdag. Bislett Games er et av de største løpene vi er på, og da har jeg lyst til å løpe fort. Det er helt klart et av målene for sesongen, sa Jakob Ingebrigtsen til NTB.

Allerede nå ser han at det kan være mulig å løpe ned mot 3.35/3.36 på 1500 meter. Før sesongen var målet en tid på i underkant av 3.38 på distansen.

– Jeg har lyst å holde en utvikling der jeg forbedrer meg jevnt fra år til år, og til slutt ender med å være veldig god om et par år, helst i OL-årene, sier Ingebrigtsen til TV 2.

Skadefri

Jakob Ingebrigtsen sier at han heller aldri har hatt en bedre oppkjøring til en sesong enn i år.

– Ingen skadeproblemer. Jeg har som regel hatt skader eller sykdom som har satt meg ut i perioder i løpet av en vinter, men denne gangen har det ikke vært noe. Det har aldri vært så bra som nå.

Bislett-sjef har spesialsydd en 1500 meter med solid motstand på seniornivå til 17-åringen. I utgangspunktet var planen et U20-løp, og deretter et U23-løp, men tidene til Jakob Ingebrigtsen i sesongstarten førte til endrede planer.

– Det er et tøft felt og bedre løpere enn det var tenkt i utgangspunkt. Jeg har ingen forventninger om å vinne. Jeg skal gjøre et bra løp, og målet er å løpe fortere enn den personlige rekorden. Jeg føler at jeg er i stand til det. Tiden er viktigere enn plasseringen, sa Ingebrigtsen.

(©NTB/TV 2)

Lik TV 2 Sporten på Facebook