Dette bildet av tiltalte er tatt inne på Sørlandssenteret etter knivangrepene mot Marie Skuland og Christine Aaneland.
Dette bildet av tiltalte er tatt inne på Sørlandssenteret etter knivangrepene mot Marie Skuland og Christine Aaneland. Foto: Privat

Lurte de som passet på henne med SMS – kort tid etterpå slo hun til

Bare minutter før den tiltalte 16-åringen stakk ned to uskyldige mennesker på Sørlandssenteret, sendte hun dagligdagse SMSer til personer som hadde ansvaret for å passe på henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like etter klokken 17.30 den 26. juli i fjor glødet det på operasjonssentralen til politiet i Kristiansand. De fikk en rekke meldinger om knivstikking på Sørlandssenteret.

Inne på Coop Obs hadde sommervikaren Marie Skuland (17) og kunden Christine Aaneland blitt knivstukket. Skuland døde av skadene, Aaneland overlevde etter flere uker med behandling på sykehus.

En da 15 år gammel jente ble pågrepet rundt klokken 17.40. Hun er tiltalt for drap- og drapsforsøk, men nekter straffskyld for dette. Hun erkjenner grov kroppsskade, men sier at hun aldri mente å drepe.

Sa hun var i skogen

I retten tirsdag gikk politiets teknikere gjennom ulike elektroniske bevis som er sikret på tiltaltes telefon i tiden før hendelsen. Der kommer det frem at hun så videoer av knivstikkinger og at hun søkte på nettsider til butikker som selger kniver.

Marie Skuland (17) ble drept på jobb på Sørlandssenteret i fjor sommer.
Marie Skuland (17) ble drept på jobb på Sørlandssenteret i fjor sommer. Foto: Privat

Tiltalte har selv forklart at hun var i en desperat situasjon, blant annet fordi hun følte at barnevernets kontrolltiltak var for strenge. Hun betegner knivepisodene som «et rop om hjelp».

På drapsdagen i fjor sommer fikk hun en bekjent til å komme og hente henne på barnevernsinstitusjonen hun bodde på i Evje. Hun skal ha fortalt personalet at hun ønsket å gå seg en tur i skogen, noe hun fikk lov til.

Men 16-åringen var aldri på noen skogstur.

Sendte SMS

Hun hadde fått sjåføren til å plukke henne opp i nærheten av institusjonen.

Ifølge hennes egen forklaring satte hun seg sammenkrøket i baksetet. Dette for at ingen skulle se at hun forlot stedet i en bil.

Rundt et kvarter før drapet har politiet fanget opp SMS-kommunikasjon mellom tiltalte og barnevernsinstitusjonen. Institusjonen ber henne komme tilbake fra skogen, og foreslår en motorsykkel-tur og thai-mat til middag.

Den siste sms-en kommer fra tiltalte kommer bare få øyeblikk før angrepet. I denne bekrefter tiltalte at hun vil bli med på tur.

Idet denne sendes har hun trolig gått ut av bilen på Sørlandssenteret og fortsatt inn på Coop Obs. Der plukket hun ned en kniv fra hylla i kjøkkenavdelingen. Hun tok av emballasjen og gikk videre.

Etter kort tid møtte hun på Marie Skuland (17) som hadde sommerjobb i butikken. Tiltalte skal ha sagt noen ord til Skuland før hun stakk henne ned med kniven. Den 17 år gamle jenta var et tilfeldig offer for en tilsynelatende planlagt handling.

Viste video

Tirsdag fikk Kristiansand tingrett se en lengre video av hendelsesforløpet på senteret. Etter å ha stukket Skuland med kniven, legger den tiltalte på sprang.

Hun kom til kassene. Der hadde Christine Aaneland (24) akkurat puttet kortet sitt inn i terminalen for å betale for matvarene sine.

Mens 24-åringen har ryggen til, blir hun uprovosert stukket i siden. Mens Marie Skuland døde av skadene på sykehus samme kveld, overlevde Aaneland etter to ukers behandling på sykehus. Hun hadde omkommet dersom hun ikke fikk legehjelp umiddelbart.

Den aktuelle kniven ble vist frem i retten tirsdag. Det er en vanlig kokkekniv av merket Fiskars. Den koster snaut 100 kroner i en vanlig butikk.

Så bestialske filmer

Det tok rundt fire minutter fra tiltalte gikk inn på Coop til hun kom ut igjen. Få minutter senere ble hun pågrepet av politiet.

Gjennomgangen av de elektriske sporene har også dokumentert at 16-åringen så på svært bestialske filmer på Internett som viser angrep med kniv.

Hun leste også artikler om hvilke områder på kroppen som er mest kritisk å bli stukket i.

Den elektroniske gjennomgangen viser også at hun kort tid før drapet ringte til ulike hjelpetelefoner. Innholdet i disse samtalene er imidlertid ikke kjent.

Rettssaken varer frem til mandag 11. juni.