Slik skal VAR fungere i VM

Videodømming skal brukes for første gang i et fotball-VM.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hvordan VAR skal fungere under VM i videovinduet øverst

For første gang i historien skal videodømming brukes i et fotball-VM. Videodømmingsverktøyet VAR (video assistant referee) og et VAR-team vil hjelpe VM-dommerne fra et video-rom i Moskva.

– Unngå de store skandalene
Tidligere FIFA-dommer Mark Clattenburg, som i 2016 dømte både FA-cupfinalen mellom Crystal Palace og Manchester United, Champions League-finalen mellom Real Madrid og Atlético Madrid og EM-finalen mellom Frankrike og Portugal, tror VAR blir en suksess i VM.

– VAR skal for første gang brukes i VM. Det er et nytt system og en ny teknologi for dommerne. Det kan bli noen problemer knyttet til at dette er et nytt system og ny teknologi blir brukt, men blir det korrekt brukt så vil det bli fantastisk å kunne plukke bort de store dommerfeilene og unngå de store skandalene, slår Mark Clattenburg fast overfor TV 2 Sporten.

Bekymret
VAR-teamet skal bidra når dommerne må ta avgjørelser i fire kampavgjørende situasjoner:

  • ved scoringer og eventuelle forseelser rundt scoringer
  • straffesituasjoner
  • ved direkte rødt kort
  • når feil spiller blir straffet

I løpet av en kamp vil VAR-teamet hele tiden følge nøye med på om det blir gjort feil i de fire situasjonene. De vil kun kommunisere med dommeren om det kommer klare og åpenbare feil, eller om kamplederen går glipp av alvorlige hendelser.

Clattenburg roser FIFA for å ha brukt tid, penger og ressurser på å lære opp VM-dommerne i bruken av VAR.

– Jeg liker at FIFA har investert mye penger i å trene dommerne i VAR. De har allerede hatt seks samlinger der de har blitt terpet i dette. Jeg er imidlertid bekymret for at dommerne vil bruke det for mye. Det vil ødelegge intensiteten og spenningen i kampen, poengterer han.

TV-seere og fans får se hva som foregår
​Ved stopp i spillet kan dommerne utsette å sette i gang spillet for å snakke med assistentene i videorommet. Peker dommeren på øret er det dette som skjer. Om VAR-teamet eller dommeren bestemmer at en hendelse krever påsyn, vil pipeblåseren signalisere en TV-skjerm med hendene. Dommeren vil da ta en avgjørelse basert på informasjonen fra videodømmingsverktøyet, eller personlig se situasjonen på en egen skjerm inne på stadion.

TV-seerne vil bli informert om hva som foregår på banen og i videorommet underveis. Alle relevante bilder skal vises slik at videodømmingen blir forklart på en forståelig måte. Publikum inne på stadion får informasjon om hva som foregår på storskjerm. De får se situasjonen som diskuteres, den endelige avgjørelsen og den avgjørende reprisen fra videodømmingsverktøyet VAR.

Lik TV 2 Sporten på Facebook