full fyr i debatt om balkong-røyking:

– Vi kan ikke forby alt mulig rart

Fremskrittspartiet vil ikke være med på å forby folk å røyke på sin egen balkong.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tar du en røyk på balkongen, kan det godt hende at en nabo sjeneres av røyken din.

Ifølge Norges astma- og allergiforbund kan borettslag forby røyking på balkonger. Begrunnelsen er at balkonger og terrasser som oftest er å anse som fellesareal.

Vil stramme inn

Kristelig Folkeparti ønsker en strengere røykelov. Et samlet Storting, med unntak av Fremskrittspartiet, har bedt regjeringen om å stramme inn røykeloven.

– Røyk er en av de tingene som tar flest leveår, sier KrFs Olaug Bollestad til Nyhetskanalen.

– Så er det veldig mange som ikke får nytt det fine været som dere sier nettopp fordi de enten må lukke vinduene eller ikke kan være ute. Vi har et ansvar for å se om det er mer vi kan gjøre for å hjelpe de men også for bedre helse, påpeker Bollestad.

– Ta en prat med naboen i stedet

Hun møtte Frps Bård Hoksrud til røyke-debatt på Nyhetskanalen tirsdag morgen. Fremskrittspartiet vil ikke være med på å forby folk å røyke på sin egen balkong.

– Dette er altså eiendommen og balkongen du eier. Poenget er at vi kan ikke ha politikere som skal regulere og forby alt mulig rart, sier Bård Hoksrud.

Han er enig i at man ikke skal plage naboen med passiv røyking, men mener at strengere regler ikke er veien å gå.

– Det er ikke verre enn at du prater med naboen og sier at du plages av røyken, kan du være så snill å la være å røyke når det er fint vær? De aller fleste jeg vet om, tar hensyn til naboen, sier Hoksrud.

Vil ikke ha røykepoliti

Hoksrud peker på at andelen voksne som røyker nå er nede i 11 prosent og er glad for trenden.

– Ingen ønsker at folk skal røyke. Men det kan ikke være sånn at man skal stigmatisere alle som røyker. Er man på sykehus, må man stå i et skur. KrF vil gjøre det enda mer stigmatiserende for de få som røyker. Vi kan ikke forby alt. Vi kan ikke ha et røykepoliti som skal løpe rundt og straffe og bøtelegger dette, sier Hoksrud.

  • Se debatten øverst i artikkelen!

Stenges inne i varmen

Bollestad er på sin side mer opptatt av de som plages av passiv røyking enn av røykerne.

– Problemet er at det er noen som ikke kan bruke sin private balkong. Det er mange som bor i blokker som ikke kan være ute en varm sommerdag og som ikke kan åpne vinduene. Det som ligger i vårt forslag og som er vedtatt i helsekomiteen, er å få flere røykfrie soner og se på regelverket, sier Bollestad.