Advarer etter økt beslag av «barbie-dop»:

– Det er farlig – vi vet ikke hvor stoffet kommer fra

ØKNING: Tolletaten opplever en økning i beslaglafte produkter i postpakker fra utlandet. Her har de beslaglagt "barbie-dopet" Melanotan.
ØKNING: Tolletaten opplever en økning i beslaglafte produkter i postpakker fra utlandet. Her har de beslaglagt "barbie-dopet" Melanotan. Foto: Tollregionen i Oslo og Akershus.
Det å bli brun, slank og få økt sexlyst ved bruk av «barbie-dop», kan medføre alvorlige bivirkninger som er vanskelig å bli kvitt.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har ved flere anledninger omtalt unge kvinner som bruker Melanotan, bedre kjent som «barbie-dop».

Kontorsjef ved Tollregionen i Oslo og Akershus, Lars Teigen, kan fortelle at de nå ser en økning i antall beslag av Melanotan i postpakker fra utlandet.

– Vi ser en trend, at det er spesielt menn som bestiller dette. Det kommer jevnlig hele året, men det er mer nå i forkant av sommersesongen, sier Teigen.

Melanontan er et syntetisk hormon som settes som sprøyte. Ønsket effekt er økt pigment, økt sexlyst og mindre matlyst.

Et feilaktig selvbilde

Helsesøster, Per Arthur Andersen, driver helsestasjon for gutter i Oslo. Han er ikke overrasket over at også guttene nå tyr til denne løsningen.

– Dette har nok noe med hvilke forventninger det blir stilt til ungdom og hvor de får sin inspirasjon fra. Tilgangen til informasjon og kommunikasjon setter nye standarder for hvordan man skal se ut og hvordan man skal opptre, sier Andersen.

Han påpeker at det er viktig å være oppmerksom på at også gutter blir utfordret på hvordan de skal se og at de også sliter med selvbildet.

– Dette er enda et signal på at lærere, helsesøstre og foreldre må snakke med ungdommer. Det er veldig rart at de med mest sexlyst gjør noe for å øke den enda mer. Da er det noe feil.

BRUN, SLANK OG KÅT: Legemiddelet Melanotan stimulerer pigmentene i huden, undertrykker sultfølelsen og øker sexlysten. Stadig flere ønsker å bruke dette. Foto: Tollregion Oslo og Akershus.
BRUN, SLANK OG KÅT: Legemiddelet Melanotan stimulerer pigmentene i huden, undertrykker sultfølelsen og øker sexlysten. Stadig flere ønsker å bruke dette. Foto: Tollregion Oslo og Akershus.

Melanotan

  • Melanotan er et syntetisk hormon som sprøytes inn i kroppen.
  • Stoffet stimulerer kroppen til å produsere de pigmentene som gjør oss brune.
  • Det øker også sexlysten og undertrykker sultfølelsen.

Har du erfaring med Melanotan? Ta kontakt med vår journalist.

Alvorlige bivirkninger

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverket, advarer sterkt mot trenden.

– Dette er rett og slett farlig. Dette er innføres ved en injeksjon. Vi vet ikke hvor stoffet kommer fra, hvem som har produsert det eller hva det inneholder.

Madsen forteller til TV 2 at det kan forekomme alvorlige bivirkninger knyttet til produktet. Det kan både føre til alvorlige infeksjoner og blodforgiftning.

ADVARER: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, advarer sterkt mot trenden. Foto: Statens legemiddelverk
ADVARER: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, advarer sterkt mot trenden. Foto: Statens legemiddelverk

– Vi vet ikke langtidsvirkningen av dette. Enkelte har fått en grålig tone i huden i ettertid. Det å stimulere pigmentene så kraftig over lang tid kan føre til at man mister kontrollen over pigmentene, og kan i verste fall føre til hudkreft.

Vanskelig å kartlegge

Teigen forteller at de vanligste bestillingene er til én behandling.

Pakkene er bestilt til adresser over hele landet.

– Før var det grensestedene som hadde mest smugling. Etter at internettet kom har dette blitt spredt til over hele landet. Nå er det vanlig å prøve og smugle legemidler rett hjem til egen postkasse.

Og hvor alle disse produktene kommer fra er vanskelig å kartlegge for tolletaten.

– Det blir bestilt fra hele verden. Veldig mange nettbutikker fremstår som norske, og de flytter seg og endrer adressene sine rett som det er. Det er en jungel av tilbydere.

Anmeldelse

Tolletaten destruerer produktene ettersom det er ulovlig å innføre legemidler per post. Dette er av hensyn til forbrukerne som ikke vet hva legemiddelet inneholder.

Tolletaten kan også velge å anmelde forholdet.

– Vi kan anmelde etter legemiddelloven dersom det er store mengder og vi ser at dette er ment for videresalg, sier Teigen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook