Dette sa 16-åringen til Marie (17) før hun tok livet hennes

DREPT: Marie Skuland (17) var på jobb på Coop-butikken på Sørlandssenteret da hun ble knivstukket og drept.
DREPT: Marie Skuland (17) var på jobb på Coop-butikken på Sørlandssenteret da hun ble knivstukket og drept. Foto: NTB Scanpix / Privat
Kristiansand tingrett (TV 2): I retten tirsdag ble det spilt av en video som viser hvordan Marie Skuland (17) og Christine Aaneland (24) ble angrepet med kniv.

Onsdag 26. juli i fjor besøkte en da 15 år gammel jente Sørlandssenteret i Kristiansand.

Hun gikk inn på Coop Obs-butikken, fant en kokkekniv i kjøkkenavdelingen og tok den ut av forpakningen.

Kniven brukte hun til å stikke ned 17 år gamle Marie Skuland som hadde sommerjobb i butikken. Den tiltalte jenta, som nå er 16 år, løp deretter i full fart mot kassene.

Der sto Christine Aaneland (24) og betalte for varene sine da hun ble stukket én gang med kniv.

Snakket til Skuland

Marie Skuland døde av skadene, mens Aaneland overlevde etter flere uker med behandling på sykehus. Begge kvinnene er helt uskyldige ofre for en tilsynelatende planlagt handling.

Den tiltalte erkjenner straffskyld for vold, men nekter for drap og drapsforsøk. Hun sier at hun ville knivstikke noen, men at det aldri var hensikten at noen skulle dø.

I retten tirsdag ble det vist en video som viser deler av drapet på Marie Skuland og hele drapsforsøket på mot Aaneland.

Skuland sto mellom to hyller da angrepet skjedde. I retten har det kommet frem at tiltalte snakket til Skuland like før angrepet.

«Denne (kniven, red. anm.) falt ut av pakka», skal hun ha sagt. Deretter stakk hun kniven inn i magen hennes.

Den aktuelle kniven ble vist frem i retten tirsdag. Det er en vanlig kokkekniv av merket Fiskars. Den koster snaut 100 kroner i en vanlig butikk.

Panikk blant folk

Tirsdag vitnet politiførstebetjent Stian Pauchert i Kristiansand tingrett. Han var innsatsleder den 26. juli i fjor og deltok i pågripelsen av tiltalte.

Da politiet kom til stedet hadde mange personer samlet seg utenfor en av senterets innganger. Politimannen fikk inntrykk av at folk var redde.

– Mange pekte og vinket da de så oss. På dette tidspunktet visste vi at gjerningspersonen hadde beveget seg mot spisestedene på senteret.

Dette bildet av den tiltalte tenåringen er tatt etter knivstikkingene, kort tid før hun ble pågrepet av politiet. (Foto: Privat)
Dette bildet av den tiltalte tenåringen er tatt etter knivstikkingene, kort tid før hun ble pågrepet av politiet. (Foto: Privat)

Pauchert forteller at politiets patruljer entret senteret fra fire ulike innganger. Det var på dette tidspunktet svært kaotisk. Butikkene hadde tatt ned gitrene og folk gjemte seg. Video fra senteret viser folk som løp for livet.

Ropte fire ganger

De samme videoene, som ble spilt av i retten tirsdag, viser også at tiltalte roper og opptrer truende mens hun har kniven i hånda.

I kjøpesenterets andre etasje fikk politiet øye på jenta. Det sto på det tidspunktet tre menn i en halvsirkel rundt henne.

– En av mennene sto tett på og befant seg i umiddelbar fare. Han ble kommandert bort fra stedet, forteller Pauchert.

Videoen viser at tiltalte gjør utfall med kniven mot mannen, men han kom seg etter hvert i sikkerhet.

Deretter kom seks politibetjenter og stilte seg i en halvsirkel rundt tiltalte.

Fire ganger måtte politiet be henne legge ned kniven før hun gjorde det. Deretter ble hun pågrepet.

Pauchert, som er en erfaren politimann i Kristiansand, sier at han kjente igjen den tiltalte jenta fra tidligere oppdrag. Etter pågripelsen ble hun fraktet til legevakt og fremstilt for lege.

Så groteske filmer

I retten tirsdag la politiets teknikere frem elektroniske spor fra tiltaltes mobiltelefon og datamaskin. Datatrafikken stammer fra kort tid før drapet.

Gjennomgangen viser at hun dagen før drapet så på flere filmer som viser særdeles brutale knivangrep. Disse er utført på åpen gate. Mange som sitter i rettssal 1 Kristiansand tingrett velger å se ned når videoene spilles av i retten.

I samme tidsrom søkte tiltalte på butikker som Coop og Europris. Der så hun blant annet på utvalget av kniver. I retten mandag forklarte jenta at hun hadde planlagt å knivstikke noen. Målet, ifølge henne, var å be om hjelp til å komme seg vekk fra barnevernsinstitusjonen hun bodde på.

Hun har hele veien hevdet at hun ikke har hatt til hensikt å drepe.

Et annet funn i de elektroniske sporene er at hun har ringt til diverse hjelpetelefoner for psykisk helse.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook