REKORD: Rødt-leder Bjørnar Moxnes virker som en magnet for velgere på venstresiden og setter ny rekord på målingen Kantar TNS har laget for TV 2 i juni.
REKORD: Rødt-leder Bjørnar Moxnes virker som en magnet for velgere på venstresiden og setter ny rekord på målingen Kantar TNS har laget for TV 2 i juni. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Magneten Moxnes

Rødt setter ny rekord på målingen Kantar TNS har laget for TV 2 i juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han samlet opposisjonen og ble kvitt Sylvi Listhaug. Han står fremst i kampen rundt ambulansefly.

Bjørnar Moxnes har blitt en tydelig stemme på venstresiden og kan være i ferd med å løfte Rødt til mer enn en døgnflue i rikspolitikken.

Ny Rødt-rekord

Rødt setter ny rekord på junimålingen Kantar TNS har laget for TV 2. 5,6 prosent er 0,2 over den forrige rekorden fra april. Rødt virker å være i siget. Bakgrunnstallene viser at Rødt forsyner seg godt av velgere som stemte Ap, SV og De Grønne i fjor.

Omregnet til antall velgere betyr målingen at over 30.000 velgere som stemte Arbeiderpartiet sier de i dag ville stemt Rødt. Fra SV og De Grønne henter Rødt samlet 20.000 velgere. Få velgere går motsatt vei.

For et parti som hadde vel 70.000 velgere i fjor, betyr et tilsig på 50.000 velgere fra de andre partiene på venstresiden svært mye. Det løfter dem til rekord. Bjørnar Moxnes forklarer fremgangen med at han er tydelig. Det ser ut til at han virker som en magnet for velgere på venstresiden.

Tallene viser økt oppslutning i hele landet. Særlig blant velgere mellom 30 og 44 år har Rødt nå høy oppslutning.

Fremgangen gjelder også for SV og Audun Lysbakken som får 8,5 (+ 0,9). SV øker andelen lojale velgere og henter i likhet med Rødt flere velgere som stemte på Arbeiderpartiet. SV gjør det sterkt i hovedstadsområdet og er jevnstore med Høyre blant de under 30 år som er intervjuet i målingen.

Støres problemer

Jonas Gahr Støre sliter med å løfte Arbeiderpartiet. Alle målingene etter det svake valgresultatet har vært dårligere, Partiet har ikke vært størst etter valget. 23,4 (- 0,4) er ingenting å juble for på Youngstorget.

Bakgrunnstallene viser at 70 prosent av velgerne fra i fjor er lojale, Partiet har rett nok klart å tette lekkasjen til regjeringspartiene, men det er flere som forsvinner til de andre partiene på venstresiden. Omregnet til antall velgere viser tallene at 90.000 Ap-velgere fra i fjor ville stemt Rødt, SV, Sp eller De Grønne. Det er tre ganger så mange velgere sammenlignet med hva AP henter fra sine venner på venstresiden.

Partiets oppslutning faller blant kvinner, den går ned på Sør- og Vestlandet og i Oslo og Akershus, mens den øker nord for Dovre.

Velgerflukt fra Siv og Erna

Mens Høyre gikk mest frem i mai, går de mest tilbake i juni, med 3,6 til 24,5. Bakgrunnstallene viser at 74 prosent av velgerne er lojale. Oppslutningen faller klart nord for Dovre, mens Høyre er klart størst i Oslo- og Akershus og på Sør- og Vestlandet.

Fremskrittspartiets fremgang rundt Sylvi Listhaugs avgang er nær nullet ut. Partiet får 12,4 (- 2,3). Bakgrunnstallene viser et fall i andelen lojale velgere til 67 prosent. Klart flere Frp-velgere setter seg på gjerdet, sammenlignet med mai.

Venstre er det eneste av regjeringspartiene med fremgang til 4,5 (+ 0,4). Partiet henter denne gang flere velgere fra Arbeiderpartiet.

KrF bytter med de borgerlige

Også KrF går frem etter de rolige forhandlingene som endte med avtale om den vårlige budsjettjusteringen. Partiet får 5,3 (+ 0,6).

Nok en gang viser bakgrunnstallene kun lekkasje til partiene på borgerlig side. Ikke en tidligere KrF-velger oppgir at de vil stemme på et parti på venstresiden. Det er også fra borgerlig side partiet henter de nye velgerne.

Senterpartiet får 11,3 (+1,0). Partiet holder bedre på egne velgere fra forrige valg enn i mai. 82 prosent av Sp-velgerne sier de vil stemme på det samme partiet som de gjorde i fjor høst.

De Grønne får 3,2 prosent (+ 0,9) og andre partier og lister 1,3 (+ 0,6). Dette er respondenter som svarer enten Pensjonistpartiet, Kystpartiet, De Kristne, Liberalistene eller Alliansen.

Alle målingene finner du i TV 2s partibarometer

Om målingen

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 977 stemmeberettigede i tidsrommet 28. mai - 1. juni.

76,2 prosent oppgir partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

Partibarometeret gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge med utgangspunkt i partienes tilslutning ved stortingsvalget i 2017.

Mandatfordelingen er laget ved bruk av TV 2s egen modell for mandatfordeling, oppdatert etter stortingsvalget i 2017