Liban (22) sto fram og fortalte om hatkriminalitet – får massiv støtte

Liban Nur som ble utsatt for hatkriminalitet har i hele dag fått støttemeldinger fra kjente og ukjente. Aktor forstår at flere reagerer på den lave straffen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liban Nur (22) møter støtte over alt. I sosiale medier og på gatene i Bergen.

– Når jeg gikk inn på bybanen var det et par som snakket til meg, de hadde hadde sett saken på TV 2, sier Liban til TV 2.

Nylig fortalte han historien om hvordan han ble kalt neger, slått ned og så filmet mens han lå blodig og forsvarsløs. Da skrek gjerningsmannen skjellsord til ham og kort tid etter ble videoen delt i sosiale medier.

Den skyldige får straffen han fortjener, uhørt at han ikke skal i fengsel, du er ikke alene, stå på, skriver en av de som har sendt melding til Liban.

– Hvordan opplever du den responsen du har fått?

– Det meste er veldig støttende. Noen sier at de vil hjelpe om jeg trenger det, noen har opplevd noe lignende og sier jeg er tøff som anmelder og at jeg samtidig går ut i media med saken. Andre mener jeg er et forbilde for mange som ikke selv tør å fortelle sin egen historie, sier Liban til TV 2.

Han forteller at han var urolig etter å ha gått ut i TV 2 søndag, men alle støtteerklæringene han har mottatt, gjør ham mer trygg på at det var riktig å stå frem på tv.

– Forkastelig

– Å se at noen i det hele tatt tør å filme det, sende det videre og skryter av det, det er helt forkastelig, raser Pernille Stensrud.

Vi treffer Stensrud i sentrum, hvor hun ligger og slapper av i det grønne gresset. Hun er mildt sagt sjokkert over saken:

– Jeg håper han får mye støtte, at det ikke blir noen negative kommentarer knyttet til dette, sier Tonje Myklebust til TV 2. Liban Tur erkjenner at han også har fått noen negative kommentarer.

– Noen negative kommentarer
​– Men jeg velger å overse det, sier Liban.

På en tur gjennom Bergens gater er det flere som vil kommentere saken:

– Dette er et grusomt eksempel på hva hatkriminalitet kan føre til, mener Arild Grimastad Iversen. Han sier til TV 2 at han tidligere på dagen hadde observert kommentarer vedrørende denne saken på sosiale medier.

Ønsker ikke hevn

Noen få meldinger som har tikket inn til Liban, bærer indirekte preg av trusler mot gjerningspersonen.

– Jeg ønsker ikke at noen skal gjøre noe som helst. Og jeg oppfordrer på ingen måte til dette, men håper jo virkelig at han nå tar innover seg det han har gjort, sier Liban.

– I dommen står det at du slo et slag først, før han slo tilbake med tre slag?

– Det er feil. Jeg slo ham ikke. Men vitnene som var til stede, var alle kamerater av vedkommende. Det var de som plutselig dukket opp når vi kom opp til stedet hvor jeg ble slått ned, forklarer Liban.

Nektet først straffskyld

TV 2 vet at vedkommende som var tiltalt og som så ble dømt i saken, lenge nektet for å ha noe med saken på gjøre.

Og i forbindelse med et avhør hos politiet motsatte han seg utlevering av mobiltelefon til politiet. Dette ble ikke tatt med i tiltalebeslutningen.

Først da den dømte ble konfrontert med videoen og hørte at det var hans egen stemme, erkjente han å vært til stede. Da erkjente han også at han slo tre knyttneveslag.

Flere vitner som var på russefesten på Os, denne kvelden og natten, har sagt at den dømte viste videoen til flere festdeltagere og at han skrøt av hendelsen.

Ingen av de som hadde kopi av filmen ville utlevere denne til politiet. Liban måtte selv jakte på en kopi slik at han kunne dokumentere hendelsen overfor politiet. Til slutt fikk Liban – og ikke politiet – tak i en kopi av voldsvideoen, via datteren til en person som jobber for det offentlige. Denne personen krevde at datteren ga fra seg videoen. Dette ble et fellende bevis i saken.

Begge to, den dømte og fornærmede, hadde rent rulleblad på tidspunktet hendelsen inntraff ved russetreffet våren 2016.

Reagerer på straffen

Flere har reagert på at voldsutøveren kun får 110 timers samfunnsstraff og krav om å betale en oppreisning på 20.000 kroner til Liban Nur. Men den dømte var 17 1/2 år og ustraffet på det tidspunktet.

– Saken hadde selvsagt stilt seg annerledes dersom den domfelte hadde vært over 18 år da han utførte denne volden og da er hovedregelen for kroppskade som var tilfelle i vår sak, ubetinget fengsel i 3 til 5-6 måneder, bekrefter politiadvokat Alexander Gonzalo Sele ved Vest politidistrikt.

Tiltalte ble dømt for overtredelse av straffelovens § 273, som ha en øvre strafferamme på 6 års fengsel for den «som skader en annens kropp eller helse, gjør en annen fysisk maktesløs eller fremkaller bevisstløshet eller lignende tilstand hos en annen».

Han ble også dømt for overtredelse av straffelovens § 175, for offentlig å ha fremsatt en diskriminerende eller hatefull ytring. Det kan straffes fengsel i inntil 3 år.

Gonzalo Sele presiserer at de som er under 18 år og ikke har andre saker på rullebladet, normalt ikke skal i fengsel.

– Det ble gjennomført en grundig etterforskning i denne saken. Og hatkriminalitet prioriteres høyt, sier Gonzalo Sele.

– Skrøt på fester

– Hva vil du nå, Liban?

– Jeg vil at han skal få kjenne at det var feil det han gjorde og at han ikke skal være stolt over det han har gjort. Men jeg tror ikke på det.

– Hvorfor?

– Han har skrytt på fester at han har gjort dette og at han fikk en lav straff. Da ringte jeg ham og spurte hvorfor.

– Han beklaget igjen, og sa at han hadde drukket og var full da han sa det.​